Ο εορτασμός της ελληνικής γλώσσας στη Τύνιδα


 

Σοφία Αργυροπούλου*

 

Στις 11 Φεβρουαρίου 2023 και ημέρα Σάββατο, γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Τύνιδας που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Τύνιδας για 3η συνεχή χρονιά.
Ήταν μια εκδήλωση πλούσια και ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη που άνοιξε με το λόγο της η Υπεύθυνη Λειτουργίας του ΤΕΓ Τύνιδας κα. Σοφία Αργυροπούλου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρθαγένης Μελέτιος, η Πρόξενος της Ελλάδας στην Τυνησία κα. Σοφία Κανταρά και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τυνησίας κ. Ιωάννης Δίντσικος καθώς και μέλη της ελληνικής κοινότητας Τυνησίας και φίλοι και μαθητές του ελληνικού πολιτιστικού κέντρου Τύνιδας. 

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους επίσημους χαιρετισμούς του Γ.Γ του Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, (https://youtu.be/CHNM0EYzVQU), του Πρέσβη της Ελλάδας στην Τυνησία κ. Ευάγγελου Τσαούση, της καθηγήτριας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου για την ελληνική γλώσσα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κα. Ελένη Γρίβα και τέλος του Αναπληρωτή καθηγητή Νέας Ελληνικής γλώσσας και Διδακτικής ΠΤΔΕ – Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Σταύρου Καμαρούδη.

 

 

 

 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ενδιαφέρουσα παρουσίαση της Προξένου της Ελλάδας στην Τυνησία κας.  Σοφίας Κανταρά με τον τίτλο: » Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας. Η ιδιαίτερη γλώσσα στην ποίηση του Καββαδία » και ακούστηκε το μελοποιημένο ποίημά του » Mal du départ»
Παρούσα στην εκδήλωση για μία ακόμη φορά ήταν η χορωδία της ελληνικής κοινότητας με νοσταλγικά ελληνικά τραγούδια κάτω από το συντονισμό του μουσικού κ.  Zied Benamor.
Οι μαθητές του ελληνικού πολιτιστικού κέντρου απήγγειλαν ποιήματα και κείμενα στα ελληνικά και τραγούδησαν τρία ελληνικά τραγούδια.  Ακολούθησαν γλωσσικά παιχνίδια και μια πρώτη γνωριμία με την ελληνική αλφαβήτα βάζοντας το κοινό σε αμεσότερη επικοινωνία και διάδραση.  Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το 2ο μέρος της διαθεματικής έκθεσης του ελληνικού πολιτιστικού κέντρου Τύνιδας με τίτλο: «Ένας κόσμος Μεσόγειος, Ελλάδα και Τυνησία- Συμβίωση μεταξύ Καρχηδονίων και Ελλήνων»

 

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της πίτας και με πλούσια ελληνικά εδέσματα.  

Δημοσιεύσεις και Τύπος:

Ο τοπικός τυνησιακός τύπος ήταν παρόν καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και έδωσε στη δημοσιότητα ενδιαφέροντα στιγμιότυπα πριν και μετά την εκδήλωση:

 

Πριν την εκδήλωση:

 

Δημοσίευση της επερχόμενης εκδήλωσης!

https://tunisie.co/article/19174/sortir/calendrier/la-fete-de-la-langue-grecque-le-11-fevrier-2023-075912?fbclid=IwAR1pMqhYOEKfEzMIvhAlsIifrVSt9H9pYulB-7c5bvetZqQ-07_cEXdsCNY

 

Οι μαθήτριες του ελληνικού πολιτιστικού κέντρου μιλάνε για την ελληνική γλώσσα και το ελληνικό πολιτιστικό κέντρο Τύνιδας: https://www.facebook.com/watch/?v=512871927422223&ref=sharing

 

 

 

 

Συνέντευξη της υπευθύνου λειτουργίας και εκπαιδευτικού Σοφίας Αργυροπούλου για την εκδήλωση της 11ης Φεβρουαρίου αλλά και για την αποστολή της στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού:

https://lepointtn.com/la-responsable-du-centre-culturel-grecque-de-tunis-sofia-argyropoulou-mon-role-est-de-promouvoir-la-langue-grecque/?lang=fr&fbclid=IwAR3OMTG4OLrMNVyrSVAvgbliKEWPAGk_JjtLB_PWPhLP-IlBx0FD5xMxXZs

 

Μετά την εκδήλωση:

Βίντεο 15 λεπτών με τα κυριότερα δρώμενα της εκδήλωσης στον τοπικό τύπο:

https://lepointtn.com/la-fete-de-la-celebration-de-la-langue-grecque-programme-varie-et-une-ambiance-chaleureuse/?lang=fr

 

 

 

 

 

 

Επίσης, στη σελίδα του ελληνικού πολιτιστικού κέντρου Τύνιδας στα κοινωνικά δίκτυα αναρτήθηκε μίνι βίντεο με φωτογραφικό υλικό:
https://fb.watch/iFN46pbnP6/

Επίσης ο Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης δημοσίευσε στην επίσημη σελίδα του στα κοινωνικά δίκτυα τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Σαββάτου και έκανε αναφορά στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Τύνιδας.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02M7gX1tshszmScocwHijHL4aTxgfH9pbxH88iNP3NK4ybStcXLnEAuXXkobon6jY3l&id=100079389698836&mibextid=Nif5oz

Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές για τη διοργάνωση της ενδιαφέρουσας αυτής εκδήλωσης. 

*Υπεύθυνη Λειτουργίας ΤΕΓ Τύνιδας 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης