Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Νότιο Αφρική και στη Μοζαμβίκη


 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα πραγματοποιήσει κατά το διάστημα 24 έως 25 Ιανουαρίου 2023 επίσκεψη στη Νότια Αφρική και στη Μοζαμβίκη, αντιστοίχως.

 

Κατά την παραμονή του στις ανωτέρω χώρες, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ανώτατους αξιωματούχους.

 

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει σήμερα, 23 Ιανουαρίου, για τη Νότια Αφρική, όπου αναμένεται να έχει στην Πρετόρια αύριο, 24 Ιανουαρίου, κατ’ ιδίαν συνάντηση με την ομόλογό του, Naledi Pandor. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, ενώ οι κοινές δηλώσεις στον Τύπο θα πραγματοποιηθούν περί ώρα 08:45.

 

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου θα επισκεφθεί το Ελληνικό σχολείο SAHETI, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας, κ. Δαμασκηνού.

 

Κατόπιν, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ν. Αφρικής και, στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Nelson Mandela.

 

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στη Νότιο Αφρική είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα αυτή μετά από 25 έτη.

 

Την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη Μοζαμβίκη (Μαπούτο). Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα.

 

Κατά την παραμονή του στο Μαπούτο, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών, Verónica Μacamo. Μετά το πέρας της συνάντησης, προγραμματίζεται υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις.

 

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Eξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της χώρας, Adriano Afonso Maleiane. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Mateus Magala, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζάμπιας και Τοποτηρητή Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης, κ. Ιωάννη, με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μαπούτο, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Νεολαίας και Απασχόλησης, Oswaldo Petersburg.

 

O Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον Διοικητή της Αποστολής EUTM Mozambique (Εuropean Union Training Mission in Mozambique), καθώς και με Έλληνες οι οποίοι υπηρετούν στην εν λόγω Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Οι συνομιλίες κατά τις ανωτέρω επισκέψεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας με τα συγκεκριμένα κράτη σε ευρύ φάσμα τομέων, μεταξύ άλλων στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του πολιτισμού.

 

Επιπλέον, οι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν τη συνεργασία της Ελλάδας με τις εν λόγω χώρες και σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, με βάση την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Eπισημαίνεται ότι πρόκειται για το έβδομο  ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών στην Υποσαχάρια  Αφρική,  γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην ενίσχυση των σχέσεων της χώρας μας με τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης