ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΑΜΠΕΤΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ, ΜΑΪΟΣ 1973


 

Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος

 

Το Σάββατο 19 Μαΐου 1973, κραταιάς ακόμα της δικτατορίας στην Ελλάδα, η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ της Αλεξάνδρειας δημοσίευσε το ακόλουθο ενημερωτικό δελτίο τύπου της Αμπετείου Σχολής του Καϊρου σχετικά με τις γυμναστικές επιδείξεις και αγώνες του δημοτικού και του γυμνασίου.

 

 

 

 

«Φέρεται εις γνώσιν των γονέων , των κηδεμόνων και των παροίκων, ότι οι Γυμναστικές επιδείξεις και οι αγώνες του δημοτικού και του Γυμνασίου της Αμπετείου Σχολής θα διεξαχθούν σήμερα Σάββατο 19 Μάϊου, στο γήπεδο του National Sporting Club. Ώρα έναρξης 17.00’

 

 

 

 

Προσκλήσεις αποσύρονται από τα γραφεία της Σχολικής εφορείας καθώς και από την Γραμματεία της Σχολής»

 

Αντίγραφο του ιδιαίτερα προσεγμένου εκτυπωμένου προγράμματος εξασφαλίσαμε από δημοσίευση του Αιγυπτιώτη ιστοριοδίφη και συλλέκτη, κ. Ιωάννη Ζήλλη από το προσωπικό του αρχείο. Στην πρώτη σελίδα του τετρασέλιδου, φιγουράρει το οικόσημο της Αμπετείου. Στην δεύτερη και τρίτη σελίδα αναφέρεται αναλυτικά το πρόγραμμα της ημέρας ,όπως μπορείτε να δείτε στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες. Μεταξύ άλλων περιελάβανε παρέλαση, παράταξη των μαθητών, έπαρση σημαιών, τον Όρκο του αθλητού, απαγγελία του Ολυμπιακού ύμνου, μετάδοση της ολυμπιακής φλόγας στις πέντε ηπείρους, ασκήσεις νηπιαγωγείου και μικρών τάξεων δημοτικού, αγώνες μεγαλύτερων τάξεων, χορούς από τους μαθητές του δημοτικού, ρυθμικές ασκήσεις από το γυμνάσιο θηλέων και γυμναστικές επιδείξεις από το γυμνάσιο αρρένων που θυμίζουμε πως εκείνη την εποχή ήταν εξατάξιο.  

 

Την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο επιτετραμμένος της Ελλάδας , Π. Σκαλιέρης. Στα ονόματα των μαθητών οι Καϊρινοί πάροικοι μπορούν να εντοπίσουν φίλους τους, συμμαθητές τους ή ακόμα και το όνομα τους.

 

Την τελευταία σελίδα του προγράμματος που τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Δημήτρη Μπαγάνη,  κάλυπτε διαφήμιση της Ολυμπιακής αεροπορίας  «των πέντε ηπείρων».

 

 

 

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 20 Μαΐου 1973 ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δημοσίευσε  στο πρωτοσέλιδο του, την τηλεφωνική ανταπόκριση του απεσταλμένου συνεργάτη του, Γιώργου Κουτσούμη,( γιο των αείμνηστων, Πένυς και Ντίνου,  εκδότριας  του Ταχυδρόμου και αρχισυντάκτη  αντιστοίχως), από το Κάιρο, όπου  δήλωνε υπερήφανα στον τίτλο : «Η παροικία του Καϊρου καμάρωσε χθες απόγευμα τη σπουδάζουσα  Νεολαία»

 

Από το δημοσίευμα μαθαίνουμε πως τις επιδείξεις παρακολούθησαν εκατοντάδες Έλληνες, πως το παράστημα και το ήθος των μαθητών ήταν εξαιρετικό κι απέσπασε τα χειροκροτήματα. Αναφέρεται μάλιστα πως σύμφωνα με παλιούς παροίκους οι επιδείξεις εκείνης της χρονιάς  διακρίνονταν για τον  γοργό και πειθαρχημένο συντονισμό τους .

 

 

 

 

Στην κερκίδα των επισήμων παραβρέθηκαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Επιτετραμμένος Π. Σκαλιέρης,  ο Γενικός Πρόξενος Κ. Δαρατζίκης, ο Στρατιωτικός ακόλουθος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, κ. Λαζαρίδης, κοινοτικοί  επίτροποι, πρόεδροι σωματείων και οργανισμών, εκπρόσωποι της Κύπρου κ.α

 

Από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές του προγράμματος ήταν η εμφάνιση 100 περίπου μαθητριών με εθνικές ενδυμασίες οι οποίες χόρεψαν ελληνικούς χορούς υπό τα χειροκροτήματα των ενθουσιασμένων θεατών. Εντύπωση προκάλεσαν επίσης οι γυμναστικές επιδείξεις τις οποίες διηύθυνε ο καθηγητής Θεοδωρόπουλος. Ωστόσο στα απρόβλεπτα της ημέρας, δεν πρόλαβε να γίνει η απονομή κυπέλλων στους μαθητές γιατί με τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, εν των μεταξύ σκοτείνιασε. Στο τέλος του άρθρου σημειώνονται και τα ονόματα των μαθητών που νίκησαν στα διάφορα αγωνίσματα.

 

Σε άλλο μικρό άρθρο ο δημοσιογράφος ρωτάει έναν εκ των παλαιοτέρων εφόρων  της Αμπετείου Σχολής, τον κ. Σταύρου, σχετικά με τις εντυπώσεις του . Ο Σταύρου μέσω του ταχυδρόμου διαβίβασε τα συγχαρητήρια του τοσο στους διδάσκοντες όσο και στους μαθητές της Αμπετείου. «Αυτό που μας παρουσίασαν σήμερα ήταν εξαιρετικόν. Ήταν ένα αναβάπτισμα εθνικόν. Καμαρώσαμε τη νεολαία μας» τόνισε ενώ ο Χατζηανέστης, Διευθυντής της Αμπετείου, είπε προς τον Ταχυδρόμο. «Είμαι περήφανος για το θέαμα που παρουσίασε απόψε η Αμπέτειος προς την παροικία. Η νεολαία μας απέδειξε ότι γνωρίζει να καλλιεργεί μαζί με το φρόνημα και το σώμα. Δια του Ταχυδρόμου χαιρετίζω τη νεολαία μας με εξαιρετική ικανοποίηση».

 

 

 

 

Από κείνο το Σάββατο των αγώνων , στις 19 Μαϊου 1973, έχει περάσει ακριβώς μισός αιώνας. Οι σημερινές ηλικίες των μαθητών της Αμπετείου, των  πρωταγωνιστών εκείνων των επιδείξεων, κυμαίνονται από 55 ετών όσοι τότε ήταν νήπια, ως 68 ετών όσοι τότε τελείωναν το Γυμνάσιο. Μπορεί σ’ αυτό το δημοσίευμα ν’ ακούσουν πάλι εκείνα τα παλιά χειροκροτήματα στο National Sporting Club του Καΐρου.

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης