ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΡΑΡΕ


 

Γράφουν οι εκπαιδευτικοί Ευγενία Τουμάζου και Νίκος Σαρρής

 

Λίγα λόγια για την Ελληνική Κοινότητα Χαράρε και  Περιχώρων.

 

Η Ελληνική Κοινότητα της  Χαράρε και Περιχώρων ιδρύθηκε το 1920. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, ο αριθμός των Ελλήνων αυξήθηκε σημαντικά. Το πρώτο μεγάλο έργο της Ελληνικής κοινότητας ήταν η κατασκευή του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδος το 1954. Δίπλα από τον καθεδρικό ναό κατασκευάζεται αίθουσα εκδηλώσεων κι εκεί πραγματοποιούνται και τα μαθήματα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας. Στη συνέχεια ο Ελληνισμός αποφασίζει και ιδρύει εκπαιδευτικό ίδρυμα και το ονομάζει Ελληνική Σχολή Χαράρε. Το σχολείο ολοκληρώνεται και  εγκαινιάζεται από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας το 1975. Από τότε υπάρχει και λειτουργεί η Ελληνική Σχολή και σήμερα είναι ένα από τα πέντε καλύτερα σχολεία στην Ζιμπάμπουε. Η Ελληνική Γλώσσα διδάσκεται σε όλους τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου ανεξάρτητα αν είναι ελληνικής καταγωγής ή όχι. Σε αυτό το σχολείο πραγματοποιούνται και οι Εθνικές  γιορτές της Ελλάδος. Φέτος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο χώρο της Ελληνικής Σχολής. Στις 23 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή στον ναό του σχολείου της Παναγίας Χρυσομυρούσας πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία, στη συνέχεια ο Πρέσβης της Ελλάδος, κ. Λουκάς Καρατσιώλης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, τονίζοντας τον ηρωισμό και το θάρρος που έδειξαν οι Έλληνες απέναντι στα φασιστικά στρατεύματα του Μουσσολίνι.

 

 

Στην  εκδήλωση ήταν παρόντες οι διπλωματικές και θρησκευτικές αρχές της Ελλάδος και της Κύπρου, Πρόεδροι Σωματείων, Μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, πλήθος κόσμου και μαθητές του σχολείου μας. Μετά το πέρας της Δοξολογίας, όλοι οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στο χώρο όπου έγινε η κατάθεση στεφάνων. Οι μαθητές του σχολείου μας χόρεψαν παραδοσιακό χορό, είπαν ποιήματα και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο που αποδόθηκε θαυμάσια από τον μαθητή της Β΄ Λυκείου Αντώνη Μαρίνη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Χαράρε και Περιχώρων.

 

 

Στις 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η σχολική γιορτή για να τιμηθούν οι ήρωες του 1940. Σε αυτή τη γιορτή συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου και μια ομάδα από το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Η γιορτή μας ξεκίνησε με τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδος και της Ζιμπάμπουε, ακολούθησε μια σύντομη ομιλία από τον κ. Πρόξενο επί τιμή της Κύπρου, κ. Νέστορα Νέστορος.

 

 

Και στη συνέχεια ακολούθησε η επετειακή ομιλία από τους μαθητές του σχολείου. Προσπαθήσαμε να αποδώσουμε όσο γίνεται καλύτερα το Θάρρος και την Αγωνιστικότητα που έδειξαν οι Έλληνες στρατιώτες απέναντι στους κατακτητές, τονίζοντας ότι ο ηρωισμός  τους πήγαζε από την επιθυμία τους να παραμείνουν ελεύθεροι. Με το πέρας της επετειακής ομιλίας η ορχήστρα της Ελληνικής Σχολής της Ακαδημίας έπαιξε «Αντώνιο Τόρρες Χερεδία» του Μίκη Θεοδωράκη. Το έργο αποδόθηκε θαυμάσια και καταχειροκροτήθηκε από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου είπαν ποιήματα και τραγούδια. Το Νηπιαγωγείο και η Α’ τραγούδησε «Στη Σημαία», η Β’ είπε «Η Σημαία», η  Γ’ «Σημαία» και η Δ’ το τραγούδι «Λίγο Ακόμα». Οι μαθητές της Ε’, ΣΤ’ και Ζ’ τάξης χόρεψαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, όπως το «Ποδαράκι Θράκης», το « Συρτό Ηπειρώτικο» και το «Συρτάκι». Το Γυμνάσιο χόρεψε το «Χανιώτικο Συρτό» και το «Χασαποσέρβικο». Την εορταστική εκδήλωση έκλεισε η Διευθύντρια του σχολείου κ. Λίζα Ρίκαρντς, η οποία ευχαρίστησε τους μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους για τη συμμετοχή τους και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους. Στη γιορτή παραβρέθηκαν διπλωματικές αρχές της Κύπρου, ο Πρόεδρος  και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε και Περιχώρων, Πρόεδροι Σωματείων, πλήθος μελών της παροικίας μας και πολλοί γονείς  μαθητών.

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης