Επικυρώθηκε από την Αίγυπτο η Συμφωνία με την Κύπρο για την ΑΟΖ


Τη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, που υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κάιρο ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, επικύρωσε στις 28 Αυγούστου, η Αίγυπτος.

 

Η συμφωνία έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο, καθώς διασαφηνίζει τα θαλάσσια σύνορα των ΑΟΖ των δύο κρατών, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι έρευνες υδρογονανθράκων ή ακόμα και να υπάρξει συνεκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων ενδέχεται να υπάρχουν εκατέρωθεν των ορίων.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οικόπεδα 4, 5, 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ καταλήγουν νοτίως στη διαχωριστική γραμμή των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου. Ταυτόχρονα, η συμφωνία των δύο κρατών ξεκαθαρίζει σημαντικά θέματα για τις πετρελαϊκές που έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στα εν λόγω οικόπεδα.

 

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι με την επικύρωση της συμφωνίας επιβεβαιώνεται από πλευράς Αιγύπτου η πλήρης αναγνώριση της κυπριακής ΑΟΖ, αφού το τεμάχιο 4, είναι ένα από αυτά που προσπαθεί να αμφισβητήσει η Τουρκία. Κατ’ επέκταση, η στάση που κρατάει η σημερινή αιγυπτιακή κυβέρνηση αποτελεί μεγάλη νίκη για την Λευκωσία σε ότι έχει να κάνει με τις τουρκικές βλέψεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της διμερούς συμφωνίας ξεκίνησαν το 2011 αλλά στη συνέχεια καθυστέρησαν λόγω των γεγονότων στην Αίγυπτο. Η επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Ενέργειας στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά και του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας στην Αίγυπτο προ ολίγων ημερών, επέδρασαν καταλυτικά στην τελική επικύρωση της συμφωνίας.

 

 

Πηγή: www.energia.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης