Η Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Αιγυπτιακής Βουλής ενέκρινε τη συμφωνία Αιγύπτου – Κύπρου για τον αγωγό φυσικού αερίου


 

 

 

 

Προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Κύπρου – Αιγύπτου, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό τύπο, όπου αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Αιγυπτιακής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Κυριακή ένα προεδρικό διάταγμα για τη συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου για την κατασκευή ενός απευθείας αγωγού φυσικού αερίου, που υπεγράφη στη Λευκωσία στις 19 Σεπτεμβρίου 2018».

 

 

Σύμφωνα με την «Egypt Independent», που αναδημοσιεύει σήμερα στην ιστοσελίδα της, ρεπορτάζ της «Μασρ Ελ Γιουμ», «η συμφωνία στοχεύει στη διευκόλυνση της εξαγωγής φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας ενός άμεσου αγωγού από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, σε εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στο Edku ή στη Δαμιέττη στην Αίγυπτο».

 

 

Οι Αιγύπτιοι αναλυτές, όπως ο κ. Μοχάμεντ Σαμίρ, της Τεχνικής Υπηρεσίας του Αιγυπτιακού Υπουργείου Πετρελαίου, δήλωσε κατά τη συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής ότι «η συμφωνία είναι πολύ σημαντική καθώς η Κύπρος αποτελεί πύλη για την Αίγυπτο για να εξάγει φυσικό αέριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

 

Όπως αναφέρει η αιγυπτιακή εφημερίδα, «η Αίγυπτος και η Κύπρος υπέγραψαν τη συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2018 για την κατασκευή ενός αγωγού απευθείας μεταφοράς φυσικού αερίου από τον τομέα της Αφροδίτης στην Κύπρο, σε εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, για επανεξαγωγή σε διάφορες αγορές».

 

 

Και προσθέτει ότι «η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα συμφώνησαν επίσης για την ίδρυση ενός Φόρουμ Ενέργειας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου Αερίου («East Mediterranean Gas Forum»). Το φόρουμ θα περιλαμβάνει μεταξύ των μελών του όλες τις χώρες που παράγουν και εισάγουν EastMed φυσικό αέριο και χώρες διέλευσης». Και καταλήγει ότι «το λόγω Φόρουμ παρέχει ένα σαφές πλαίσιο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας για ανάπτυξη, όχι μόνο στις τρεις αυτές χώρες αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξαρτάται σημαντικά από τη χρήση του φυσικού αερίου».

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης