Θύμισε από τις δόξες του παρελθόντος των Κυπρίων της Αιγύπτου, η Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου


Μία από τις πετυχημένες συνελεύσεις της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου που είδαμε τα τελευταία χρόνια, ήταν αυτή που παρακολουθήσαμε την Κυριακή 8 Ιουνίου το βράδυ, στο εντευκτήριο της Ένωσης Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής.

 

Μία συνέλευση που εξέπεμπε εικόνες από το ένδοξο παρελθόν του ιστορικού κυπριακού Σωματείου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

 

 

 

kypriaki 2014 05

 

 

Με ένα λόγο πολύ καλά δομημένο και εκπεφρασμένο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Ανδρέα Μαυρομάτη, με τις φωτογραφίες στον πίνακα διαφάνειας όπου έδειχνε τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη να συγχαίρει θερμά (εκείνη την ίδια ημέρα της 8ης Οκτωβρίου) το νέο Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά την επίσημη τελετή ανάληψης καθηκόντων του, με τον Γενικό Γραμματέα της Κυπριακής Αδελφότητας να παρουσιάζει μία πρωτοποριακή μελέτη για τα οικονομικά μεγέθη της προσφοράς της Κυπριακής Αδελφότητας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της (όπως αυτά καθορίζονται από διεθνούς κύρους πανεπιστημιοακούς καθηγητές), με την παρουσία των επισήμων αλλά και του πολύ κόσμου.

 

 

anastasiadis sisi 03

 

 

 

Μεταξύ αυτών, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφωνας μετέφερε τους χαιρετισμούς του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, ο Κύπριος Πρόξενος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Κυπρίου Πρέσβη κ. Σώτου Λιασσίδη, η Υποπρόξενος κα Μπέσυ Παπανικολάου τους χαιρετισμούς του Προξένου κ. Ιωάννη Χατζαντωνάκη και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης τους χαιρετισμούς του Προέδρου της ΕΚΚ κ. Χρήστου Καβαλή, ενώ μίλησε με πολύ θερμά λόγια η Επόπτρια Γραφείων και Πρόεδρος της «Μαρίας της Αιγυπτίας» κα Στέλλα Κυριάζη.

 

kypriaki 2014 06

 

 

 

Στον λόγο του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Ανδρέας Μαυρομάτης είπε συγκεκριμένα:

 

«Κυρίες και Κύριοι,

 

Η σημερινή ημέρα θα μείνει χαραγμένη στην Ιστορία της Αιγύπτου. Είναι η ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

 

Ο νέος Πρόεδρος ιδιαίτερα αγαπητός από την Ελληνική Παροικία και μάς δίδει ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον της δεύτερης Πατρίδας μας. Εκφράζουμε και εμείς τα θερμά μας συγχαρητήρια και ευχόμαστε σταθερότητα και ευημερία του Τόπου αυτού που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε.

 

 

anastasiadis sisi 02

 

 

Σήμερα, παρευρέθηκε στην ορκωμοσία και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη μας κ. Σώτο Λιασίδη, που μού μεταβίβασε ότι θα ήθελε πολύ να βρίσκεται μαζί μας, αλλά λόγω της ορκωμοσίας κατέστη αδύνατον. Και εμείς θα θέλαμε πολύ σήμερα την παρουσία του.

 

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

 

 

Η Κυπριακή Αδελφότητα των εν Αιγύπτω Κυπρίων δημιουργήθηκε από Κυπρίους εμπόρους στην Αλεξάνδρεια το 1872 και με σκοπό την κοινωνική προσφορά στους ασθενέστερους οικονομικά Κυπρίους που ζούσαν στην Αίγυπτο. Έτσι και σήμερα μετά από 142 χρόνια στην Αλεξάνδρεια έχουμε την Κεντρική μας διαχείριση και ο σκοπός του σωματείου μας είναι η κοινωνική προσφορά.

 

Προστάτιδα του σωματείου μας έχουμε την Παναγία του Κύκκου που εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, εορτή της Γέννησης της Παναγίας Θεοτόκου.

 

 

kypriaki 2014 08

 

 

Η Επιτροπή του Καΐρου της Κυπριακής Αδελφότητας δραστηριοποιείται από το 1873 στο Κάϊρο με τον ίδιο σκοπό, την κοινωνική βοήθεια.

 

Το 1973 η Κυπριακή Αδελφότητα του Καΐρου εόρτασε τα 100 χρόνια ζωής και στο πλαίσιο των εορτασμών αυτών ήρθε Θεατρικός Θίασος από την Πατρίδα μας.

 

Έκτοτε, και λόγω της μείωσης των Κυπρίων παροίκων και γενικά της Ελληνικής παροικίας, οι δραστηριότητές μας λιγόστεψαν αλλά δεν έπαψαν να υπάρχουν. Η τελευταία μας Γενική Συνέλευση ήταν τον Μάιο του 2011 όπου και προήδρευσε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Γιώργος Σκίτσας. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατάστασης στην Αίγυπτο και πέρυσι λόγω του θανάτου του Προέδρου μας οι δραστηριότητες μειώθηκαν ακόμα περισσότερο αλλά δεν έπαψε η Αδελφότητα να επιτελεί τον σκοπό της και την προσφορά της προς τους συμπατριώτες μας.

 

Σε αυτό μάς βοηθά, εκτός από τις προσφορές, και ένα έσοδο που έχουμε από ακίνητη περιουσία στην Αλεξάνδρεια και ευχαριστούμε την Κεντρική Επιτροπή για την συνεργασία της καθώς και για τις ενέργειες που έκανε για να λυθεί ένα σοβαρό πρόβλημα οικονομικής διαχείρισης που υπήρχε εδώ και πολύ καιρό. Πιστεύουμε ότι έχουμε την συμπαράσταση της Κεντρικής Επιτροπής της Αλεξάνδρειας σε όποιο πρόβλημα και αν συναντάμε και έτσι να συνεχίσουμε συνεργαζόμενοι το Ιστορικό μας σωματείο.

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έπαψε να στηρίζει και να συμπαραστέκεται στην Αδελφότητα η οποία έχει στο πλευρό της τον εκάστοτε Πρέσβη στο Κάϊρο. Μάς στηρίζει η Πατρίδα, παρά τις δυσκολίες που περνά, πολιτικές και οικονομικές.

 

Αυτό που εμείς θέλουμε για την πατρίδα μας είναι να τήν δούμε ενωμένη και να επιστραφούν στους κατόχους τους τα σπίτια τους και τα κατεχόμενα εδάφη. Ευχόμαστε μία λύση του Κυπριακού και ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί σύντομα γιατί τώρα που όλος ο κόσμος περνά σοβαρή οικονομική κρίση, θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές αυτή η ένωση.

 

Στη βάση που τέθηκε εδώ και καιρό της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με μελέτες που έγιναν, ενωμένη η Κύπρος θα ξεπεράσει ευκολότερα τα οικονομικά προβλήματα και θα μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης προς όφελος όλων των Κυπρίων.

 

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ…

 

 

Την χρονιά που πέρασε, στις 5 Απριλίου του 2013 η Ελληνική παροικία αλλά κυρίως η Κυπριακή Αδελφότητα έχασε τον αείμνηστο Γιώργο Σκίτσα που διετέλεσε πρόεδρος της Αδελφότητας από το έτος 2000.

 

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου τόν τίμησε το 2010 όταν προήδρευσε άψογα στην Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας και στις εκλογές που έγιναν εκείνη την χρονιά για την εκλογή εξ ολοκλήρου Της νέας Διαχειριστικής Επιτροπής.

 

Κατά την προεδρία του, η κοινωνική προσφορά της Αδελφότητας ήταν η πρώτη του προτεραιότητα και δόθηκε με τακτικά βοηθήματα, με βοηθήματα για ιατρική περίθαλψη καθώς και για σπουδές σε Κυπρίους παροίκους. Προωθούσε πάντα τα θέματα που ενδιέφεραν την Αδελφότητα κατά τις συναντήσεις που είχε μαζί με το Δ. Συμβούλιο της Επιτροπής Καΐρου με τους αείμνηστους Κυπρίους Προέδρους Κληρίδη και Παπαδόπουλο καθώς και με τον Πρόεδρο Χριστόφια ο οποίος και μάς δέχθηκε στο Προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, στην πενθήμερη εκδρομή που έκανε η Αδελφότητα το 2009 όπως θα θυμούνται αρκετοί από τους παρευρισκόμενους ο κ. Φλεβοτομάς Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας, ο κ. Σουρουκίδης επίτιμος Ταμίας της Αδελφότητας, ο κ. Πολίτης η κ. Πολίτου, η ταμίας μας κυρία Χαραλάμπους, ο κ. και η κα Αλέκου Καζαμία, ο κ. Κάτσικας ο κ. Δεσποίνης και άλλοι.

 

Ο Θεός να μάς δίδει υγεία και να μπορέσουμε σαν Συμβούλιο να κάνουμε όσα έκανε για την Αδελφότητα και ακόμη περισσότερα.

 

Την Ελληνική παροικία συγκλόνισε επίσης ο πρόωρος χαμός του αλησμόνητου και αγαπητού σε όλους Πατέρα Ισίδωρου που μαζί με την Κυπριακή Αδελφότητα το 2009 διοργανώσαμε την εκδρομή-προσκύνημα στην Κύπρο επισκεπτόμενοι τα αξιοθέατα αλλά και αρκετά μοναστήρια και εκκλησίες.

 

Πρόσφατα χάσαμε τον αλησμόνητο Γιώργο Χαλκιά που και αυτός από την θέση του Κοινοτικού Επιτρόπου συνέβαλε στην κοινωνική προσφορά προς τους Έλληνες του Καΐρου.

 

Στην μνήμη αυτών που ανέφερα αλλά και άλλων αγαπητών συγγενών και παροίκων που απεβίωσαν πρόσφατα:

 

Μαυρομάτη Αλέξανδρο, Τσέπα Ελένη, Βολόπουλο Παναγιώτη, Βολόπουλο Κωνσταντίνο, Ζοζεφίνα Νικηταΐδη, Πολίτου Έλλι, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σάμαα, Κρέοντα Μουρτζανάκη, Λαζαρίδη Χρίστο, Χριστίνα Παντελή, Χρύσα Παπαδοπούλου, Βασιλική Βλαντή, παρακαλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή.

 

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

 

 

Το σωματείο μας στηρίζεται στις προσφορές που γίνονται προς αυτό από τους παροίκους και από τους φίλους της Αδελφότητας καθώς και σε έσοδο από το ακίνητο της Αλεξάνδρειας. Με την σειρά της η Κυπριακή αδελφότητα επιτελεί τον κύριο σκοπό της που είναι η κοινωνική προσφορά.

 

Η κοινωνική προσφορά σε μορφή οικονομικής βοήθειας ήταν και τις χρονιές που πέρασαν η κύρια δραστηριότητα του σωματείου μας και είναι αυτό που λέει και το καταστατικό μας. Εκτός από τα μηνιαία βοηθήματα που δίδουμε, βοηθούμε και κυπρίους παροίκους που αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες λόγω υγείας ή λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων ή έχουν έκτακτα έξοδα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά.

 

Αναλυτικά για την Κοινωνική προσφορά θα μας μιλήσει ο κ. Σκουφαρίδης Γενικός Γραμματέας της Αδελφότητας.

 

 

ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ

 

 

Στην Αδελφότητα και για το επόμενο διάστημα έχουμε βάλει τους εξής στόχους:

 

– Να εντείνουμε ακόμα περισσότερο την προσφορά της Αδελφότητας προς αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και συμπαράσταση

– Να αυξήσουμε να μέλη μας και να διοργανώσουμε συναντήσεις μεταξύ μας.               

– Να ανακαινίσουμε το γραφείο της Αδελφότητας του οποίου την ανακαίνιση αναβάλαμε τα τελευταία χρόνια λόγω των εξελίξεων στην Αίγυπτο.

– Να τακτοποιήσουμε το αρχείο της Αδελφότητας παράλληλα με την ανακαίνιση του γραφείου και αυτήν την τακτοποίηση την έχουμε ήδη αρχίσει.

– Να οργανώσουμε μία εκδρομή στην Κύπρο αν οι καταστάσεις μας το επιτρέψουν

– Και να γιορτάσουμε τον Σεπτέμβριο την Παναγία του Κύκκου στην Παναγία της Ηλιούπολις όπως την γιορτάσαμε την τελευταία φορά το 2005.

 

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

 

 

Ευχαριστούμε Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνας και Ηγούμενο της Ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου κ. Νήφωνα για την παρουσία του εδώ καθώς και την προθυμία του να ανταποκριθεί σε ότι τον χρειαζόμεθα και τον παρακαλώ να μεταβιβάσει τις ευχαριστίες στον Μακαριότατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κκ. Θεόδωρο.

 

Ευχαριστούμε που μάς τιμά σήμερα με την παρουσία του ο κ. Άγγελος Λένος, Πρόξενος της Κύπρου στο Κάϊρο, και τόν παρακαλώ να μεταβιβάσει στον κ. Σώτο Λιασίδη Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάϊρο τις ευχαριστίες μας για το ενδιαφέρον του και την στήριξή του στην Αδελφότητά μας, καθώς παρακολουθεί από κοντά τις δραστηριότητές μας και τα προβλήματα που μάς απασχολούν.

Ευχαριστούμε για την παρουσία του, τον κ. Φώτη Φωτίου Διοικητικό Ακόλουθο της Κυπριακής Πρεσβείας καθώς και τον κ. Μιχάλη Μιχαήλ Σύμβουλο Τύπου της Κυπριακής Πρεσβείας.

Ευχαριστούμε την κ. Μπέση Παπανικολάου εκπρόσωπο του Προξενείου της Ελλάδος στο Κάϊρο

Από την Κεντρική Διαχειριστική Επιτροπή Αλεξανδρείας ο Πρόεδρος κ. Χαραλαμπίδης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για προσωπικούς λόγους και στέλνει τους χαιρετισμούς του στην Συνέλευση, τόν ευχαριστούμε.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου πρωτίστως ευχαριστούμε για την κοινωνική πρόνοια που πάντα παρέχει στους έχοντες ανάγκη Κυπρίους την καταγωγή καθώς και για την άψογη συνεργασία που έχουμε.

Εκφράζουμε την βαθειά μας εκτίμηση και τους ευχαριστούμε που με αλλαγή του καταστατικού γίνονται δεκτοί πλέον στην Ελληνική Κοινότητα και Κύπριοι στην καταγωγή.

Ίσως και λόγω απόστασης από τις πατρίδες μας οι Κύπριοι και οι εξ’ Ελλάδος εδώ, αποτελούσαν πάντα ένα ενιαίο σώμα, την Ελληνική Παροικία του Καΐρου και δεν είναι τυχαίο που και Κυπρίους προέδρους της Κοινότητας είχαμε αλλά και που σήμερα έχουμε τον κ. Φλεβοτομά και τον κ. Αργυρίου κοινά μέλη στα Διοικητικά μας Συμβούλια.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή για την συμπαράστασή του.

Τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής και Ιδιαίτερα τον προϊστάμενο του Νοσοκομείου κ. Ιορδανίδη καθώς και την Διευθύντρια της ΕΚΚ κ. Καρδάση ευχαριστούμε για την συνεργασία που έχουμε στα θέματα της πρόνοιας καθώς και σε άλλα κοινωνικά θέματα.

Ευχαριστούμε τους Προέδρους και τα μέλη των σωματείων που μας τίμησαν σήμερα και ιδιαίτερα την κ. Βίλλη Πολίτου που μας παραχώρησε και εφέτος το εντευκτήριο της Ένωσης για την Γενική μας Συνέλευση, τον κ. Αντώνη Διαμαντίδη Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου , τον κ. Νικόλα Πολίτη Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου και τον κ. Αντώνη Ιορδανίδη για την συνεργασία τους και την Κα Στέλλα Κυριάζη Πρόεδρο της Μαρίας Αιγυπτίας που βοηθά μεταξύ άλλων και τους Κυπρίους έχοντες ανάγκη.

Ευχαριστούμε τον κ. Κάτσικα για την πρόθυμη συνεργασία του και την άμεση κάλυψη των γεγονότων της Παροικίας μας.

Για την προσφορά του ευχαριστούμε τον κ. Άλι Σάγιεντ ορκωτό λογιστή της Αδελφότητας.

Χαιρόμαστε και ευχαριστούμε τους Κυπρίους παροίκους που μάς τιμούν με την παρουσία τους και καλωσορίζουμε τους Κυπρίους επαγγελματίες που βρίσκονται αυτόν τον καιρό στην Αίγυπτο και είναι σήμερα ανάμεσά μας.

Τιμή μας που έχουμε μαζί μας σήμερα και αρκετά μέλη της Ελληνικής Παροικίας του Καΐρου

Ευχαριστώ τα μέλη της Επιτροπής Καΐρου για την συνεργασία που έχουμε και για την προσωπική εργασία του καθενός τον Αντιπρόεδρο κ. Ιωακείμ Φλεβοτομά, τον Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Σκουφαρίδη, την Ταμία κ. Βάσω Χαραλάμπους και τα μέλη της Επιτροπής τον κ. Χαραλάμπους, τον κ. Αλέκο Καζαμία και τον κ. Στέφανο Αργυρίου και ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για οικογενειακούς λόγους.

Τέλος ευχαριστώ την Κα Διονυσία Βαλλιανάτου και την προθυμία της να φέρνει σε πέρας ότι της ζητηθεί για την Κυπριακή Αδελφότητα.

Σας ευχαριστώ όλους».

 

 

 

Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΝΕΓΝΩΣΕ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΦΑΡΙΔΗΣ

 

 

 

Αμέσως μετά, ακολούθησε η έκθεση πεπραγμένων της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου που παρουσίασε με αναλυτικό και επεξηγηματικό τρόπο ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης.

 

 

 

kypriaki 2014 07

 

 

 

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Σκουφαρίδης:

 

«Κατά την περίοδο 2012-2013 συνεχίσαμε να βοηθούμε απρόσκοπτα τις οικογένειες των αναξιοπαθούντων   Ελλήνες Κυπρίων που διαμένουν στο Κάιρο τόσο με τα τακτικά όσο και με τα έκτατα οικονομικά βοηθήματα.

Τον Απρίλιο του 2012 αποχαιρετήσαμε τον αγαπητό μας διπλωμάτη κ. Ανδρέα Κουζούπη παραθέτοντας γεύμα στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου. Στην προσφώνησή του ο αείμνηστος Πρόεδρος μας κύριος Γεώργιος Σκίτσας μίλησε για έναν πραγματικό και ειλικρική φίλο της Αδελφότητάς μας, χαρακτηρίζοντάς τον ως μέλος της οικογένειάς μας.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, η Επιτροπή μας παρευρέθηκε σύσσωμη στον εορτασμό της επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που παρατέθηκε από την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο. Στο χαιρετισμό που απεύθυνε προς τους προσκεκλημένους του η Α.Ε. ο πρέσβης της Κύπρου κ. Σώτος Λιασίδης μεταξύ άλλων επεσήμανε το γεγονός ότι παρ’ όλα τα δεινά που υπέστη η μαρτυρική Κύπρος λόγω της Τουρκικής κατοχής, κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια της και τον Μάιο του 2004 να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αγώνας της ιδιαίτερης πατρίδας μας συνεχίζεται σε όλους τους τομείς και αυτό αποδεικνείεται περίτρανα με την τελεσίδικη απόφαση που έξεδωσε τον περασμένο μήνα (Μάιο) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης με την επιβολή στην Τουρκία οφειλής αποζημίωσης ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο για τα αποτελέσματα της εισβολής του 1974. Παρακολουθούμε με προσοχή τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την έξοδο από την οικονομική κρίση, μάλιστα σε επίσκεψη που είχε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αποστολή της τρόικας στη Λευκωσία, κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου σημείωσε πως οι επιδόσεις των δημόσιων οικονομικών παραμένουν καλύτερες από τις αναμενόμενες και πως οι στόχοι επιτεύχθηκαν άνετα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 δείχνοντας έτσι ότι το πρόγραμμα της Κύπρου είναι σε καλό δρόμο και η εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται.

Τον Νοέμβριο του 2012, παρακαθήσαμε σε δείπνο που παρέθεσε ο εξοχότατος πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο κ. Σώτος Λιασίδης προς τιμήν της εξοχοτάτης υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κυρίας Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που αφορούσαν τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, τον επιχειρηματικό κόσμο και την Αδελφότητά μας.

Τον Απρίλιο του 2013, αποχαιρετίσαμε ξαφνικά τον αγαπητό μας πρόεδρο κ. Γεώργιο Σκίτσα που έφυγε από τη ζωή. ΄Ενας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, συνετός κύριος, ευθύς, γνώστης των πραγμάτων που υπηρέτησε με σοβαρότητα την Αδελφότητά μας για δεκαετίες από πολλές θέσεις εκ των οποίων τα τελευταία 13 χρόνια ως πρόεδρός της. Στο ψήφισμά μας μεταξύ άλλων συμπεριλάβαμε και την εκταμίευση του έκτακτου ποσού των Λ. Αιγ. δυο χιλιάδων προς τους βοηθούμενους της Αδελφότητάς μας.

Στα τέλη Μαΐου του 2013, και μετά από συνεδριάση στην έδρα της Αδελφότητάς μας συγκροτήθηκε η νέα μας Επιτροπή με πρόεδρο τον κ. Ανδρέα Μαυρομάτη, αντιπρόεδρο τον κ. Ιωακείμ Φλεβοτομά, γραμματέα τον ομιλούντα, ταμία την κ. Βασιλεία Χαραλάμπους και μέλη τους κ.κ. Στέφανο Αργυρίου, Αλέξανδρο Καζαμία και Παντελή Χαραλάμπους.

Τον Ιούνιο του 2013, παρευρέθηκαμε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Δαιχειριστικής Επιτροπής της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας.   Στη σύντομη ομίλια του ο κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, Πρόεδρος της Επιτροπής της Αδελφότητάς μας, ανάφερθηκε μεταξύ άλλων και στο νομικό πρόβλημα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα με την πρόσβαση των τραπεζικών μας λογαριασμών.

Τον Σεπτέβριο του 2013, ετοιμάσαμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Κεντρική Διαχειριστική Επιτροπή της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας, οι όροι του οποίου διέπουν την πρόσβαση και διαχείριση των υπαρχόντων τραπεζικών λογαριασμών μας. Το πρόβλημά μας αυτό λύθηκε προσωρινά μόλις τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και ευελπιστούμε στην εξεύρεση μόνιμης λύσης.

Τέλος τον Νοέμβριο του 2013, επισκεφθήκαμε τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο για να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλληπητήρια για την απώλεια του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, ενός μεγάλου αγωνιστή και ενός πραγματικού πατριώτη.

 

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ

 

Στην επόμενη περίοδο το έργο μας θα επικεντρωθεί σε τρείς βασικούς πυλώνες: Πρώτον, στο κοινωνικό έργο. Δεύτερον, στην εσωτερική οργάνωση και τρίτο και τελευταίο στην επικοινωνία, μένοντας πάντα προσηλωμένοι στην αποστολή μας η οποία δεν θα πρέπει να είναι άλλη από την βελτίωση της ποιότητας ζωής των βοηθουμένων μας. Για να φέρουμε σε πέρας όμως αυτή την δύσκολη αλλά σημαντική αποστολή χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ως προς το αποτέλεσμα, με συλλογική και ατομική ευθύνη, με ενεργή συμμετοχή, με προθυμία στην αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων, ως πρέσβεις καλής θέλησης για την Αδελφότητά μας, με αγάπη στο όραμα και τις αξίες της. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε.

 

 

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΜΙΑ Β. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

 

 

Στη συνέχεια, στην ανάγνωση της κατάστασης εσόδων/εξόδων, οικονομικών απολογισμών και ισολογισμών  2012 & 2013 καθώς και του προϋπολογισμού του 2014 της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου προχώρησε η Ταμίας του ιστορικού Σωματείου κα Βασιλεία Χαραλάμπους.

 

 

 

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

 

 

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφωνας, που εντυπωσιασμένος από το έργο της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου και την πλέον από 140χρονη προσφορά τους στον συνάνθρωπο, τούς αποκάλεσε ως «μία εκκλησία χωρίς ράσα», δίνοντάς τους συγχαρητήρια για το έργο τους. Παράλληλα, ευχαρίστησε για την συγκινητική βοήθεια που έχει από τους πιστούς Κυπρίου στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου.

 

 

kypriaki 2014 10

 

 

Ο Κύπριος Πρόξενος κ. Άγγελος Λένος, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Κύπριου Πρέσβη κ. Σώτου Λιασσίδη, τόνισε την νέο ξεκίνημα στη συνεργασία Αιγύπτου – Κύπρου, που αποδεικνύεται και από την παρουσία του Κυπρίου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Αιγυπτίου Προέδρου κ. Σίσι, μεταφέροντας μήνυμα στήριξης της Μεγαλονήσου στην Χώρα του Νείλου, γεγονός που δείχνει την εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. «Η Κύπρος είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής – μαζί με την Ελλάδα – της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Κύπριος Πρόξενος στο Κάιρο. 

 

 

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Κυπριακή Αδελφότητα, ο κ. Λένος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κυπριακή κυβέρνηση – παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία της, τίς οποίες προσπαθεί να ξεπεράσει – θα συνεχίζει και φέτος να στηρίζει την Κυπριακή Αδελφότητα Καΐρου με την «μικρή αλλά σημαντική» οικονομική στήριξη που τής παρέχει.

 

 

 

 

kypriaki 2014 11

 

 

Η Ελληνίδα Υποπρόξενος κα Μπέσυ Παπανικολάου, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Γενικού Προξένου κ. Ιωάννη Χατζαντωνάκη, εξέφρασε την πολύ καλή εντύπωση που τής άφησε η εξαιρετικά οργανωμένη συνέλευση της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου.

 

«Οι Έλληνες και οι Κύπριοι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι», είπε η κα Παπανικολάου και ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο τους, για το καλύτερο μέλλον και της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

 

 

kypriaki 2014 12

 

 

 

Ο κ. Νικόλας Πολίτης, αφού μετέφερε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή και ολης της Διαχειριστικής Επιτροπής για το έργο της Κυπριακής Αδελφότητας, τόνισε ότι στο ελληνικό Κάιρο, «δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των Ελλήνων και των Κυπρίων», πόσω μάλλον δε που η ΕΚΚ αποφάσισε και ενέταξε στους κόλπους της ως τακτικά μέλη και τους Κυπρίους συμπαροίκους.

 

 

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο κ. Πολίτης πρότεινε να αποτελέσουν μέλη της Κυπριακής Αδελφότητας όλα τα Μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, με τον κ. Μαυρομάτη να δηλώνει ότι οτι μπορούν να γίνουν αρωγά μέλη.

 

 

 

kypriaki 2014 13

 

 

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και η Επόπτρια Γραφείων και Πρόεδρος της «Μαρίας Αιγυπτίας» κα Στέλλα Κυριάζη, τονίζοντας ότι «Έλληνες και Κύπριοι, είμαστε ένα», συγχαίροντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Μαυρομάτη και το ΔΣ για το έργο του ιστορικού σωματείου.

 

 

 

 

kypriaki 2014 14

 

 

Ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρεβρισκομένους.

 

 

 

 

kypriaki 2014 01

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης