Υπεγράφη στο Κάιρο η ιστορική συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Αιγύπτου, που θα ενώσει ενεργειακά την Ευρώπη με την Αφρική


 

 

 

Ιστορικής σημασίας είναι η συμφωνία που με κάθε επισημότητα υπέγραψαν σήμερα στο Κάιρο, η Κύπρος και η Αίγυπτος, για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, ένα γεγονός που τίμησε με την παρουσία του ο ίδιος ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι και ο Υπουργός Ηλεκτρισμoύ της Χώρας του Νείλου Μοχάμεντ Σάκερ και από την πλευρά της Κύπρου ο Πρόεδρος του EuroAfrica InterConnector Γιαννάκης Κασουλίδης, που ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών πριν από πέντε χρόνια εκείνος ήταν που ξεκίνησε αυτή τη νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο κρατών.

 

 

Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να ξεκινήσει στην πράξη άμεσα, καθώς αυτό αποτελεί όχι μόνον επιθυμία της Κύπρου αλλά και του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, όπως τόνισε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κασουλίδης, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του Αιγυπτίου ηγέτη όταν συναντήθηκε παλαιότερα μαζί του.

 

 

Από την πλευρά του, ο Δ/νων Σύμβουλος του Οργανισμού Νάσος Κτορίδης που παραβρέθηκε στη σημερινή υπογραφή στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου στο Κάιρο, από κοινού με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο Χάρη Μορίτση, τόνισε ότι μέσα σε δέκα μόλις μέρες αναμένεται να ξεκινήσει ο σχεδιασμός όλου αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου, που θα ενώσει μέσω δύο αγωγών μήκους 480 χιλιομέτρων τις δύο χώρες. Ο κ. Κτορίδης επεσήμανε ότι ο «θεμέλιος λίθος» του έργου αναμένεται να τοποθετηθεί πριν από το τέλος του έτους 2019 και για το έργο αυτό θα απασχοληθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι, κυρίως από τις ανάδοχες εταιρείες που θα αναλάβουν την καταβύθιση των αγωγών ηλεκτρικής διασύνδεσης.

 

 

Να σημειωθεί παράλληλα ότι το έργο αυτό δεν ενέχει μόνο ιδιαίτερη πολιτική σημασία γιατί φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες, αλλά γιατί ουσιαστικά, μέσω αυτού, η Κύπρος θα αποτελεί πλέον το σημαντικότερο κόμβο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ενώνει την Αφρική με την Κρήτη και γενικότερα την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη. Και αναφέροντας αυτό το γεγονός, ο κ. Κασουλίδης έκανε αναφορά και σε έναν ακόμη παράγοντα: αυτόν που αφορά την παροχή φθηνότερου πλέον ηλεκτρικού ρεύματος για τους Κυπρίους και γενικότερα τους Ευρωπαίους καταναλωτές, και μάλιστα ρεύμα προερχόμενο σε πολλές περιπτώσεις από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την Αίγυπτο, πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον και στη διατήρησή του.

 

 

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης τόνισε τη μεγάλη σημασία, μέσω του έργου αυτού, της εξασφάλισης περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας για την Κύπρο, στοιχείο πολύ σημαντικό, καθώς θα εξοικονομηθούν στο μέλλον σημαντικοί πόροι από την παραγωγή και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες είναι πολύ πιο αυξημένες.

 

 

Να σημειωθεί τέλος, ότι την ιστορική αυτή υπογραφή της συμφωνίας παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες και πολλοί Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι, δείχνοντας το τεράστιο ενδιαφέρον της αιγυπτιακής κοινής γνώμης για το γεγονός που φέρνει όλο και πιο κοντά τις δύο χώρες, από κοινού με την Ελλάδα και τους λαούς τους.      

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης