Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου αποφάσισε την ανατίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου


Ο αιγυπτιακός τύπος αναφέρεται στην αιφνιδιαστική για την αγορά συναλλάγματος απόφαση που έλαβε στις 11/11 η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου, να μειώσει την τιμή του δολαρίου κατά Λ.Αιγ. 0,20, επιφέροντας με τον τρόπο αυτό ισχυρό πλήγμα στη μαύρη αγορά ξένου συναλλάγματος στη χώρα.

 
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας είναι πρώτη φορά, τα τελευταία πέντε χρόνια, που σημειώνεται πτώση του δολαρίου έναντι της αιγυπτιακής λίρας στην επίσημη αγορά και η τιμή του διαμορφώθηκε στις Λ.Αιγ. 7.80 για αγορά και 7.83 για πώληση, μετά από μια σειρά αυξήσεων.

 
Τραπεζικές πηγές αποκάλυψαν ότι η μείωση της τιμής του δολαρίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δέσμης τραπεζικών μέτρων που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο αιγυπτιακό νόμισμα.

 

Ο Πρόεδρος της Banque Misr, χαρακτήρισε σημαντικό αυτό το βήμα, τονίζοντας ότι στοχεύει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην αιγυπτιακή λίρα, την εξάλειψη της τεχνητής ζήτησης και στην ενθάρρυνση της αποταμίευσης σε εθνικό νόμισμα και επεσήμανε ότι η μείωση της τιμής του δολαρίου είναι ένα σημαντικό μέτρο, μετά την πρόσφατη απόφαση αύξησης των επιτοκίων σε ορισμένα τραπεζικά μέσα αποταμίευσης .

 

Σύμφωνα με τον Pρόεδρο της Ομοσπονδίας των Αιγυπτιακών Βιομηχανιών, η Κεντρική Τράπεζα προέβη χθες στη διοχέτευση ενός δισεκ. δολαρίων για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των εργοστασίων και των προμηθευτών σε ξένο συνάλλαγμα, από το συνολικό ποσό των 4 δισεκ. δολαρίων που υποσχέθηκε να εξασφαλίσει για τη στήριξη των επενδύσεων και της βιομηχανίας.

 

Στην παράλληλη αγορά συναλλάγματος δημιουργήθηκε μια κατάσταση σύγχυσης, καθότι οι κερδοσκόποι και οι έμποροι συναλλάγματος σταμάτησαν να αγοράζουν δολάρια και προσπαθούν να απαλλαγούν από όσα έχουν αγοράσει σε υψηλές τιμές, φοβούμενοι νέα πτώση της τιμής του.

 

Πηγή: Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης