Η Κύπρος στο πλευρό του Λιβάνου, στην προσπάθεια επίλυσης του έντονου προβλήματος που αντιμετωπίζει, λόγω του κύματος προσφύγων


Πρωτοβουλία για στήριξη του Λιβάνου και αντιμετώπιση των προκλήσεων που ορθώνονται ενώπιόν του, ως αποτέλεσμα της ροής προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, εκδήλωσε η Λευκωσία, διά του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κ. Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να σταθεί δίπλα στη Βηρυτό. Ο Κύπριος Υπουργός (στη φωτογραφία με τους ομολόγους του Ελλάδος και Λιβάνου) παρέθεσε πρόγευμα εργασίας σε αξιωματούχους της Ε.Ε., στο οποίο παρέστησαν 10 υπουργοί Εξωτερικών, καθώς και οι συναρμόδιοι Επίτροποι για τη Πολιτική Γειτονία, Γιοχάνες Χαν και την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης, στην παρουσία και του ΥΠΕΞ του Λιβάνου Γκεμπράν Μπασίλ.

 

Ο κ. Μπασίλ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο, ο οποίος αφενός έχει την ανάγκη οικονομικής στήριξης λόγω του κύματος προσφύγων που εισέρρευσε στη χώρα, και αφετέρου την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειάς του, λόγω των εξτρεμιστικών στοιχείων που δρουν στην περιοχή. Ο Γκεμπράν Μπασίλ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο δημογραφικής αλλοίωσης της χώρας του, σημειώνοντας παράλληλα ότι η εύφλεκτη κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ απειλεί να διαταράξει την κοινωνική, πολιτική και οικονομική σταθερότητα στον Λίβανο.

 

Από την πλευρά του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Λίβανος αποτελεί ευάλωτο στόχο των εξτρεμιστικών στοιχείων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος, παρά το μικρό μέγεθός της, προσφέρει εκπαίδευση στον στρατό του Λιβάνου σε θέματα έρευνας, διάσωσης και ασφάλειας της αεροπλοΐας. Η Ε.Ε. πρέπει να σταθεί δίπλα στον Λίβανο, κατέληξε ο κ. Κασουλίδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνάντηση και η ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, θα ενισχύσουν τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Την ανάγκη στήριξης της πολιτικής σταθερότητας στον Λίβανο ήγειρε ο Γιοχάνες Χαν, ενώ ο Επίτροπος Στυλιανίδης ανέδειξε τα ανθρωπιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ως αποτέλεσμα της μεγάλης εισροής προσφύγων. Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τον Λίβανο στις 31 Ιανουαρίου και εξήγγειλαν την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες της Συρίας, ύψους 37 εκατ. ευρώ. Στο πρόγευμα εργασίας για τον Λίβανο συμμετείχαν οι ΥΠΕΞ των εξής κρατών μελών της Ε.Ε: Ισπανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ελλάδα. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη εκπροσωπήθηκαν σε διπλωματικό επίπεδο. Στο πρόγευμα εργασίας εκπροσωπήθηκε και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, διά του διευθυντή Χιούζ Μινγκαρέλι.

 

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Κύπρου

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης