Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, στις εκκλησιές του Καΐρου και της Αλεξανδρείας (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)


 

 

 

 

 

Μπορεί να μην είχε πολύ κόσμο ο Άγιος Κωνσταντίνος Καΐρου την Κυριακή της Ορθοδοξίας, αλλά είχε παροίκους με μεγάλη αγάπη για την ίδια την εκκλησία. Ανάμεσά τους, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέφανος Αργυρίου, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Λάμπρος Μπενοβίας και ο πρώην Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Τάσος Ρούσσος, στη λειτουργία που ετέλεσε ο Μέγας Εκκλησιάρχης της Αλεξανδρινής Εκκλησίας π. Θεόδωρος Δριδάκης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλοι τους οι πάροικοι, ακόμη και τα λιγοστά μικρά αιγυπτιωτόπουλα, κρατούσαν μία εικόνα στα χέρια για να τιμήσουν τη μεγάλη αυτή ημέρας της Ορθοδοξίας, με τον ψαλμό «Τίς Θεός Μέγας…» να ακούγεται καταμεσίς του ναού και να προκαλεί ρίγη συγκίνησης…

 

 

 

 

20160320_113144

 

 

 

 

 

Μεγάλη ημέρα για τη Χριστιανοσύνη, μεγάλη ημέρα για το ελληνικό Κάιρο…

 

 

 

Ο συμβολισμός της ημέρας είναι μεγάλος:

 

 

 

Η αγία αυτή ημέρα είναι ξεχωριστή, διότι παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία μας, η αληθινή Εκκλησία του Χριστού. Ποιούμε ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 – 843 μ.Χ.).

 

 

 

Αναφερόμαστε στη μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία μας για περισσότερα από εκατό χρόνια. Το 726 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Λέων ο Γ” ο Ίσαυρος (717 – 741 μ.Χ.) αποφάσισε να επιφέρει στο κράτος ριζικές μεταρρυθμίσεις.

 

 

Μια από αυτές ήταν η απαγόρευση προσκύνησης των ιερών εικόνων, επειδή, παίρνοντας αφορμή από ορισμένα ακραία φαινόμενα εικονολατρίας, πίστευε πως η χριστιανική πίστη παρέκλινε στην ειδωλολατρία.

 

 

Στην ουσία όμως εξέφραζε δικές του ανεικονικές απόψεις, οι οποίες ήταν βαθύτατα επηρεασμένες από την ανεικονική ιουδαϊκή και ισλαμική πίστη. Η αναταραχή ήταν αφάνταστη. Η αυτοκρατορία χωρίστηκε σε δύο φοβερά αντιμαχόμενες ομάδες, τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες.

 

 

 

Οι διώξεις φοβερές. Μεγάλες πατερικές μορφές ανάλαβαν να υπερασπίσουν την ορθόδοξη πίστη. Στα 787 μ.Χ. συγκλήθηκε η Ζ” Οικουμενική Σύνοδος, η οποία διατύπωσε με ακρίβεια την οφειλόμενη τιμή στις ιερές εικόνες. Σε αυτή επίσης διευκρινίστηκαν και άλλα δυσνόητα σημεία της χριστιανικής πίστεως, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη αποκρυστάλλωση του ορθοδόξου δόγματος και να ομιλούμε για θρίαμβο της Ορθοδοξίας μας.

 

 

 

 

Η εικόνα στην Ορθοδοξία μας δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου. Ακόμα και ο Χριστός μπορεί να εικονισθεί, διότι έγινε άνθρωπος. Μάλιστα όποιος αρνείται τον εικονισμό του Χριστού αρνείται ουσιαστικά την ανθρώπινη φύση Του! Οι μεγάλοι Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας, που αναδείχθηκαν μέσα από τη λαίλαπα της εικονομαχίας, διατύπωσαν το ορθόδοξο δόγμα με προσοχή και ευλάβεια.

 

 

 

 

Η προσκύνηση της ιερής εικόνας του Χριστού και των άλλων ιερών προσώπων του Χριστιανισμού δεν είναι ειδωλολατρία, όπως κατηγορούνταν από τους εικονομάχους, διότι η τιμή δεν απευθύνεται στην ύλη, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο, καθότι «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει» (Μ.Βασίλειος P . G . 32,149) και «Προσκυνούμεν δε ταις εικόσιν ου τη ύλη προσφέροντες την προσκύνησιν, αλλά δι΄αυτών τοις εν αυταίς εικονιζομένοις» (Ι. Δαμασκ. P . G .94 1356).

 

 

 

 

Η ευλογία και η χάρη που λαμβάνει ο πιστός από την προσκύνηση των ιερών εικόνων δίνεται από το ζωντανό ιερό πρόσωπο και όχι από την ύλη της εικόνας.

 

 

 

 

 

 

20160320_115014

 

 

 

 

 

Την ίδια ημέρα, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Σεβ. Μητροπολίτης Μέμφιδος ετέλεσε τη μεγάλη αυτή ακολουθία στον Ιερό Πατριαρχικό ναό της Παναγίας (της εις φυγήν εις Αίγυπτον) στην Ηλιούπολη του Καΐρου.

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

 

 

 

 

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την 20ήν Μαρτίου 2016 ε.έ., Κυριακή της Ορθοδοξίας, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε κατά τον όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντων του Σεβ. Γέροντος Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κ.Γαβριήλ, Γεν. Πατριαρχικού Επιτρόπου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Ναυκράτιδος κ. Μελετίου, Ηγουμένου της Πατριαρχικής Ι. Μονής του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας.

 

 

 

 

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε, εντός του Ιερού Ναού, η λιτάνευση των ιερών εικόνων και η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων Πρόεδρων, Μεγάλων Ευεργετών και μελών της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας.

 

 

 

 

Στην ευχαριστιακή σύναξη παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδροι παροικιακών οργανώσεων και συλλόγων και πλήθος πιστών.

 

 

 

Κατά το θείο κήρυγμα, ο Μακαριώτατος ομίλησε με έντονο ενθουσιασμό  στους πιστούς για την έννοια της ορθοδοξίας και ορθοπραξίας στη ζωή των χριστιανών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το παρόν έτος είναι το «έτος της δόξης της Ορθοδοξίας» διότι μετά από τόσους αιώνες θα συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

 

 

 

Τέλος, αναφέρθηκε στην αγωνία και τις άοκνες προσπάθειες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να καταυγάσει το Φως του Χριστού στην αχανή Αφρικανική Ήπειρο, θεραπεύοντας τις πνευματικές αναζητήσεις αλλά ταυτόχρονα και τις υλικές ανάγκες «των ζητούντων τον Κύριον» αφρικανών αδελφών μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kyriaki tis Orthodoxias stin Alexandreia (1)

 

 

 

 

 

kyriaki tis Orthodoxias stin Alexandreia (2)

 

 

 

 

 

 

kyriaki tis Orthodoxias stin Alexandreia (3)

 

 

 

 

 

 

kyriaki tis Orthodoxias stin Alexandreia (4)

 

 

 

 

 

 

kyriaki tis Orthodoxias stin Alexandreia (5)

 

 

 

 

 

 

kyriaki tis Orthodoxias stin Alexandreia (6)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης