ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Υπουργός Διασποράς της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ θα τιμήσει με την παρουσία της το Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων στη Λευκωσία, στις 25 Ιουλίου

 

 

 

 

Αναβαθμισμένα και καινοτόμα θα είναι φέτος τα συνέδρια των αποδήμων, με ιδιαίτερη σημασία να δίνεται στους νέους, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), όπου έχουν αποδεχθεί πρόσκληση να παρευρεθούν η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου κα Ναμπίλα Μάκραμ, ο Υπουργός Διασποράς της Αρμενίας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουΐκ. Αυτό, πρόσθεσε, είναι σημαντικό γιατί εντάσσεται στις γενικότερες τριμερείς συνεργασίες που έχει η Κύπρος για θέματα διασποράς με αυτές τις χώρες.

 

 

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας Φώτης Φωτίου, η επίσημη έναρξη του συνεδρίου των κεντρικών συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ, καθώς και το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ, θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου το απόγευμα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

 

 

Ο κ. Φωτίου είπε ότι στο φετινό συνέδριο θα υπάρχουν διάφορες καινοτομίες και ότι εκσυγχρονίζεται όλος ο θεσμός.

 

 

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής των Υπουργών Αιγύπτου, Ελλάδας και Αρμενίας στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μαζί με τους Υπουργούς «για να συζητήσουμε την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων όσον αφορά τη διασπορά μας».

 

 

Η άλλη ιδιαιτερότητα του συνεδρίου φέτος, σημείωσε, που το κάνει πολύ σημαντικό, είναι το 9ο παγκόσμιο συνέδριο της νεολαίας μαζί με το συνέδριο του κεντρικού συμβουλίου της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ.

 

 

Στην Κύπρο, είπε, θα έρθουν περίπου 150 νέοι από όλες τις χώρες της διασποράς. «Για μας είναι καθοριστικής σημασίας γιατί μέσα από τη δική μας στρατηγική για τη διασπορά μας, ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στη νέα γενιά, η οποία είναι το μέλλον της διασποράς», σημείωσε.

 

 

Όπως ανέφερε, θα έχουν την ευκαιρία μέσα από συζητήσεις και προγράμματα να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την οικονομία και την ενέργεια.

 

 

«Έχουμε επίσης διάφορες άλλες συζητήσεις που αφορούν αποκλειστικά τη νεολαία, πώς θα κρατήσουμε τη νεολαία κοντά στις ρίζες της, εργασίες με τα πανεπιστήμια, συνεργασίες με το ΡΙΚ, για θέματα που αφορούν άμεσα τη νεολαία», είπε.  Στόχος, συνέχισε, «είναι να ξέρουν τη γλώσσα τους, την ιστορία τους, τα ήθη και έθιμά τους, την κουλτούρα τους, τον πολιτισμό τους, ακόμα και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μέσα από διάφορα προγράμματα είναι καθοριστικής σημασίας για μας».

 

 

Ο κ. Φωτίου είπε ότι η νεολαία θα έχει ενεργή συμμετοχή σε πολλά πάνελ και στο ίδιο το δικό τους το πρόγραμμα, το οποίο πέρα από τις τακτικές ενημερώσεις, έχει συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τη νεολαία.

 

 

Έδωσε ως παράδειγμα συναντήσεις με όλα τα πανεπιστήμια στην Κύπρο, ιδιωτικά και δημόσια, «γιατί από εκεί θα βγουν πολλά προγράμματα, και για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και υποτροφίες που μπορούν να δοθούν».

 

 

Για τα κεντρικά συμβούλια της ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ, είπε ότι το σημαντικό είναι ότι θα παρευρίσκονται στην Κύπρο εκπρόσωποι από όλες τις ομοσπονδίες, όπως επίσης στις 26 Ιουλίου, στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος προς τιμή των αποδήμων, θα τιμήσει αξιόλογους επιστήμονες που έχουν διακριθεί στον τομέα τους.

 

 

Εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κατά την οποία οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισραήλ, Αιγύπτου, ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας, θα αναπτύξει ο κάθε ένας τις δικές του απόψεις, τις θέσεις των χωρών τους όσον αφορά τις σχέσεις τους με την Κύπρο και γενικότερα στην περιοχή. Τη συζήτηση θα παρακολουθήσουν και οι νέοι.

 

 

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για το Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική, ο Διαπραγματευτής για το Κυπριακό ενώ ο Υπουργός Οικονομικών για θέματα οικονομίας.

 

 

Σημείωσε ότι οι απόδημοι είναι «οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε κέντρα λήψης απόφασης ισχυρά, όπως είναι των ΗΠΑ, της Αγγλίας, σε χώρες της ΕΕ, όπου εκεί προωθούν τα συμφέροντα της χώρας μας. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας».

 

 

Τόνισε περαιτέρω ότι εξετάζονται τρόποι «καλύτερης αξιοποίησης αυτών των ανθρώπων στις χώρες που ζουν. Είναι κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει στο βαθμό που έπρεπε, να αξιοποιήσουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό μας, και επιστήμονες και επιχειρηματίες για να προωθηθούν τα συμφέροντα της χώρας μας».

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *