Ποια είναι η Σαουδαραβική οικογένεια δισεκατομυριούχων που στηρίζει την Ελλάδα


 

 

 

 

 

 

Πρόκειται για τους Olayan. Μία βαθιά ριζωμένη και συνυφασμένη οικογένεια  που έχουν εγκατεστημένα τα κεντρικά τους στη Γλυφάδα και στο Μαρούσι αντίστοιχα, ενώ γνωστοί και αναγκαίοι υπάρχουν και σε κύκλους τέτοιους άλλων χωρών, όπως θα δούμε πιο κάτω. Λίγοι γνωρίζουν πως αυτή η αραβική επενδυτική επέλαση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της επιχειρηματικής διπλωματίας μιας μεγάλης αραβικής οικογένειας που ζει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

 

 

 

 

 

Την οικογένεια Ολαγιάν. Με περιουσία που υπολογίζεται από το αμερικανικό περιοδικό Forbes κοντά στα 12 δισ. δολάρια, η οποία, έχει από παλιά δεσμούς με την Ελλάδα. Ήδη από το 1975 έχει μεταφέρει εδώ το μεγαλύτερο τμήμα της διεθνούς δραστηριότητάς της, που μέχρι τότε στεγαζόταν στη Βυρηττό.

 

 

 

 

 

Σαουδαραβική οικογένεια Ολάγιαν

 

 

 

 

 

 

Η επιλογή της Αθήνας ως έδρα της εταιρίας δεν είναι τυχαία!  εδώ να πούμε πως ο Καλέντ Ολαγιάν έχει ελληνικές ρίζες. Καθώς είναι ο γιος του Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχου Σουλεϊμάν Ολαγιάν και της Μαίρης Περδίκη! Η ελληνική Olayan Investments Company Establishment (OICE) στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο στη Γλυφάδα και επίσης αποτελεί τη μητρική ενός δικτύου θυγατρικών εταιριών που εκτείνονται από το Ριάντ ως τη Βιέννη, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

 

 

 

 

 

 

Ορισμένες από τις πιο γνωστές τοποθετήσεις του Olayan Group αφορούν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρηματικών κολοσσών, όπως της The Coca-Cola Bottling Company και της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, αλλά και χρηματοοικονομικών ομίλων όπως της J.P. Morgan και της Credit Suisse.

 

 

 

 

 

 

Στην Ελλάδα, η εταιρία έχει παρουσία στην Chipita από το 1992 και στη Flexopack μέσω της εταιρίας επενδύσεων χαρτοφυλακίου Competrol Establishment που έχει ιδρυθεί το 1972 με έδρα το Λιχτενστάιν. Το εμπορικό σκέλος του επενδυτικού κολοσσού αποτελείται από περισσότερες από 40 εταιρείες στη Σαουδική Αραβία και τη Μέση Ανατολή που δραστηριοποιούνται στη διανομή, την κατασκευή, τη βιομηχανία, την ενέργεια και τις υπηρεσίες. Μάλιστα οι Ολαγιάν είναι οι πλουσιότεροι Σαουδάραβες, εκτός της βασιλικής οικογένειας.

 

 

 

 

 

 

Ύστερα μετά τον θάνατο του Sulliman Saleh Olayan, στο θρόνο της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας έχει ανέβει ο γιος του Khaled Olayan. Ο Khaled έχει επίσης τρεις αδελφές.. Οι απαρχές τού ομίλου εντοπίζονται στα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανάληψη του έργου κατασκευής του πρώτου παναραβικού αγωγού πετρελαίου, που ο Sulliman Saleh Olayan πήρε μαζί με τους Αμερικανούς εταίρους του, την Bechtel.

 

 

 

 

 

 

Οι δύο από τις αδελφές του Khaled, η Lubna και η Hutham, συμμετείχαν ή συμμετέχουν ακόμα στα διοικητικά συμβούλια ή άλλες επιτροπές παγκόσμιων επενδυτικών οίκων, όπως η Citigroup, η Credit Suisse, η Morgan Stanley και η Blackstone αλλά και η Rolls-Royce, ενώ η τρίτη αδελφή, η Hayat, διατηρεί χαμηλό προφίλ. Σε αντίθεση δηλαδή με τη Lubna, η οποία έχει κοσμήσει και τα πρωτοσέλιδα του «Time», του «Forbes» και άλλων περιοδικών ως μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου.

 

 

 

 

 

 

Η Lubna έχει τη θέση του CEO στον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου, την Olayan Financing Company που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στα χρηματιστήρια της Σαουδικής Αραβίας και όλης της Μέσης Ανατολής. Είναι παντρεμένη με τον μακρινής ελληνικής καταγωγής Αμερικανό νομικό John Xefos, με τον οποίο έχει αποκτήσει τρεις κόρες που ζουν στο Ριάντ και επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα.

 

 

 

Πηγή: www.axiaplus.gr

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης