Η Αιγυπτιώτισσα συγγραφέας Πέρσα Κουμούτση αποκαλύπτει την έμπνευση της πίσω από το νέο βιβλίο της Στους δρόμους του Καΐρου»


«Το βιβλίο μου «Στους δρόμους του Καΐρου: Περίπατος με τον Ναγκίμπ Μαχφούζ», είναι ένα ταξίδι νοσταλγικό όσο και λογοτεχνικό, τονίζει η ίδια η Αιγυπτιώτισσα συγγραφέας Πέρσα Κουμούτση για το νέο της βιβλίο. Πρόκειται για μια διαδρομή στο παρελθόν, ακολουθώντας τα βήματα του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα Ναγκίμπ Μαχφούζ, το έργο του οποίου γνώρισα και μελέτησα για δυο σχεδόν δεκαετίες. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να υπηρετήσει δυο στόχους: ο πρώτος για προσωπική μου ικανοποίηση, αφού ήταν μια επιθυμία που επιβλήθηκε με μία αναντίρρητη βούληση με τα χρόνια και δεύτερον ως ένας φόρος τιμής στον ίδιο για τα όσα με δίδαξε, αλλά και στην Αίγυπτο που μέ τίμησε με την αγάπη την αναγνώρισή της.

 

Τα αυτοβιογραφικά στοιχεία που διέπουν την αφήγηση, ειδικά στο πρώτο μέρος του βιβλίου, βασίζονται σε προσωπικά βιώματα και αποτελούν το «όχημα» το οποίο μέ βοήθησε να μεταφέρω τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους συλλογισμούς μου, όχι μόνο για το  έργο του, αλλά και για το ίδιο το πρόσωπο, που γνώρισα και που, χωρίς υπερβολή, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συμβολικά και πολιτισμικά κεφάλαια ολόκληρου του Αραβικού κόσμου και τολμώ να πω ότι δεν περιορίστηκε σε αυτόν. Και, δεδομένου ότι τόν γνώρισα σε πολύ μικρή ηλικία, φρόντισα ή τουλάχιστον προσπάθησα να αποδώσω αλλά και να προσδώσω  σε αυτό – ειδικά στο πρώτο μέρος – μια διάσταση μυθική, εξωπραγματική, ακολουθώντας μοτίβα του ίδιου, δανεισμένα από τα βιβλία του.

 

Όσο προχωρά η αφήγηση, ο αναγνώστης θα προσέξει ότι το ύφος αλλάζει, ανταποκρινόμενο στις πιο ώριμες σκέψεις του αφηγητή. Αναφορές στο έργο του διατρέχουν το βιβλίο από την αρχή ως το τέλος, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όποιον δεν έτυχε να γνωρίσει ή να διαβάσει βιβλία του, να πάρει μια αδρή γεύση από το έργο του, τη φιλοσοφία του, αφού υπογραμμίζονται αρκετά από τα αποφθέγματά του, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν μέρος ή συνέχεια της εξιστόρησης. Και είναι αποφθέγματα που εντόπισα στη διάρκεια της μεταφραστικής μου καριέρας και που αποτελούν τον πυρήνα της σκέψης του.

 

Μέσα λοιπόν από ένα «παραμύθι» που στηρίζεται σε πραγματική ιστορία, στην ιστορία της γνωριμίας μου με τον ίδιο και το έργο του, «έχτισα» αυτή την ιστορία, που εύχομαι ειλικρινά να αγγίξει τις καρδιές των αναγνωστών και να τούς εισαγάγει στον κόσμο του, έναν κόσμο γοητευτικό, μαγικό που παρά τις εξελίξεις των καιρών, παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο. Εύχομαι από καρδιάς να κερδίσει την αγάπη σας», καταλήγει η Πέρσα Κουμούτση.

 

Καλοτάξιδο!

 

 

stous dromous tou kairou 01

 

 

Πηγή: blog.public.gr

One response to “Η Αιγυπτιώτισσα συγγραφέας Πέρσα Κουμούτση αποκαλύπτει την έμπνευση της πίσω από το νέο βιβλίο της Στους δρόμους του Καΐρου»”

  1. AΠΟΣΤΟΛΟΣ says:

    ΑΞΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ ΕΙΣΑΙ ΠΕΡΣΑ ΜΟΥ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΕ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΣΟΥ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΡΑΦΙΚΟ ΔΙΝΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ……ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΑΣ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης