Προσφορά από καρδιάς από την Φιλόπτωχο Καΐρου, που πραγματοποίησε στις 7 Ιουνίου την ετήσια τακτική της Γενική Συνέλευση


 

 

Σε συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Φιλοπτώχου Καΐρου, υπό την προεδρία της κας Θεοδώρας Φιλοθέου, την Κυριακή 7 Ιουνίου, καθώς η παροικία έγινε άλλη μία φορά μάρτυς των τεράστιων προσπαθειών των Κυριών του ιστορικού μας Σωματείου για να συντρέξουν όσους έχουν ανάγκη. Το ίδιο συγκινητικό κλίμα απέδειξε και η όλη κουβέντα, αλλά και οι χαιρετισμοί τόσο από τον Μέγα Εκκλησιάρχη του Αλεξανδρινού Θρόνου Αρχιμανδρίτη π. Θεόδωρο Δριδάκη, όσο και την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Αντιπρόεδρο της ΕΚΚ κ. Κήμη Φλεβομοτομά, αλλά και την Πρόεδρο της «Μαρίας Αιγυπτίας» κα Στέλλα Κυριάζη, που επίσης τίμησε τις εργασίες της συνέλευσης.

 

 

 

DSC01486

 

 

 

Παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κ. Νικόλας Πολίτης, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέφανος Αργυρίου, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Μανούσος Δαμουλάκης, 

 

 

 

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ

 

 

 

Καλωσορίζοντας όλους παρεβρισκομένους που ήρθαν να τιμήσουν τις εργασίες της Συνέλευσης, η Πρόεδρος του ιστορικού Σωματείου κα Θεοδώρα Φιλοθέου τούς τόνισε ότι «το έκδηλο ενδιαφέρον σας για το σωματείο εκφράζεται μέσα από την αμέριστη στήριξη που μάς παρέχετε και τις γενναιόδωρες προσφορές σας.

 

 

 

DSC01485

 

 

 

Είστε αξιέπαινοι που σε χαλεπούς καιρούς όπου μάς έχουν επιβάλει την λιτότητα και τη φτώχεια, εσείς προσφέρετε οικειοθελώς στον συνάνθρωπο, άλλοι από το περίσσευμα και άλλοι από το υστέρημά σας. Χάρη στη δικιά σας στήριξη και στις δικές σας προσπάθειες, λύσαμε πολλά από τα προβλήματα που βασανίζουν συνανθρώπους μας με τον καλύτερο τρόπο.

Η Φιλόπτωχος είναι το παλαιότερο παροικιακό σωματείο και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, την πρώτη πόρτα που θα χτυπήσουν είναι της Φιλοπτώχου.

Οι Κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και είναι άμεση και θετική η ανταπόκριση στο αίτημα του κάθε παροίκου, σεβόμενες τα προσωπικά δεδομένα του καθ” ενός. Η Φιλόπτωχος είναι το σπίτι της ανθρωπιάς και της αγκαλιάς.»

 

 

 

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ

 

 

 

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε η Γραμματέας της Φιλοπτώχου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, που ζήτησε να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη μελών και φίλων του σωματείου που έφυγαν για πάντα από κοντά μας τη χρονιά που μας πέρασε:

 

 

 

DSC01465

 

 

 

Νικήτα Κλαδάκη (σύζυγος της επί σειρά ετών Ταμία του σωματείου κας Άννας Κλαδάκη)

Ιωάννη Αγιάνογλου

Κωνσταντίνου Βολόπουλου

Ειρήνης Καλημεράκη

Γεωργίου Λαζαρίδη

Γεωργίου Πάντου

Βασιλείου Σαραντινού

 

 

 

DSC01466

 

 

 

 

Και η κα Σκουφαρίδου, μιλώντας ιδιαίτερα για το πολυσχιδές έργο της Φιλοπτώχου τόνισε μεταξύ άλλων:

 

«Από τα αρχαία χρόνια συζητιέται η φιλανθρωπία και κατ” επέκταση ο ευεργετισμός. Φιλόσοφοι όπως ο Αριστοτέλης και ο Ξενοφών αναφέρονται στον «ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗ  ΑΝΘΡΩΠΟ», εκείνον δηλαδή που ασχολείται με τα κοινά ώστε να ωφελήσει τους συνανθρώπους του.

 

Το να κάνει το καλό κάποιος είναι ένας τρόπος ζωής. Είναι ένα συναίσθημα που γεννιέται στην ψυχή του ανθρώπου όταν βλέπει γύρω του ανθρώπους δυστυχισμένους. Από πού, όμως, ξεκινάει αυτό;

 

Ξεκινάει από την αγάπη που έχει βρει στο οικογενειακό του περιβάλλον από τους συγγενείς του και σιγά – σιγά εξαπλώνεται ή μεταφέρεται στο κοινωνικό περιβάλλον.

 

Ξεκινάει δειλά – δειλά με μικρές πράξεις κι όταν αισθανθεί μέσα του τη χαρά τού να δίνεις και να κάνεις τους γύρω σου να χαμογελάνε, να απαλύνεις τον πόνο μιας μάνας προσφέροντάς της ένα βοήθημα για να καλύψει κάποιες ανάγκες της οικογενείας της, το χαμόγελο και το αθώο βλέμμα  ενός  παιδιού που πήρε ρουχαλάκια για τη γιορτή, μεγαλώνει μέσα του αυτή η μικρή αλλά σημαντική φλόγα και προσπαθεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

 

Αυτή τη μικρή φλόγα έχουν μέσα τους όλες οι κυρίες που κατά καιρούς απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου μας που λειτουργεί για πλέον από εκατό χρόνια. Πιστές στο ραντεβού της κάθε Τετάρτης  πρωΐ που έχουν ορίσει βρίσκονται στο χώρο του σωματείου να κάνουν τις καθιερωμένες πληρωμές των βοηθημάτων.

 

Ν” ακούσουν το πρόβλημα και τον πόνο του κάθε μέλους της μικρής μας κοινωνίας και όταν συνεδριάσουν να βρουν με κάθε τρόπο λύση. Γιατί δεν αρκεί να ακούς πρέπει να βρίσκεις και λύσεις.

 

Να μοιράσουν όποτε μπορούν και υπάρχουν ρούχα, λευκά είδη, παπούτσια και τσάντες που προσφέρουν φίλοι αιγύπτιοι και έλληνες υποστηρικτές του σωματείου σε άριστη κατάσταση.

 

Όπως όλοι γνωρίζετε το σωματείο της Φιλοπτώχου δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός . Οι πόροι του προέρχονται από:

 

1) Τις συνδρομές των μελών του.

2) Προσφορές και εράνους που κάνουμε  τα Χριστούγεννα και το Πάσχα κάθε χρόνο. 

 

Έτσι το 2014 μετά την ειδική άδεια που παίρνουμε από το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, οι κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου απευθυνόμενες η κάθε μία στο δικό της περιβάλλον και γνωστούς της κατάφεραν να συλλέξουν το ποσό των 154.499 (εκατόν πενήντα τεσσάρων χιλιάδων και τετρακοσίων ενενήντα εννέα) Λ.Αιγ. που για τις δύσκολες μέρες που διανύουμε παντού, θεωρείται άθλος.

 

3) Από Δωρεές

 

4) Κληροδοτήματα

 

5) Τόκους από το λογαριασμό του σωματείου στην Εθνική Τράπεζα Αιγύπτου (National Bank of Egypt).

 

6) Από την κοινοτική ετήσια οικονομική ενίσχυση.

 

Για το 2014, η Φιλόπτωχος διέθεσε για 58 βοηθούμενους τακτικά και έκτακτα βοηθήματα, υποτροφίες για μαθητές του σχολείου αλλά και φοιτητές που σπουδάζουν στα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα της Αιγύπτου και για γηροκομείο το συνολικό ποσό των 128.444 (εκατόν είκοσι οκτώ  χιλιάδων και τετρακοσίων σαράντα τεσσάρων) Λ. Αιγ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλοπτώχου λαβαίνει μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις της παροικίας.

Κάθε χρόνο τη Δεύτερη Κυριακή των Νηστειών μαζί με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου τιμούν με μεγάλη ευλάβεια την μνήμη των Ευεργετών και Μεγάλων Ευεργετών, Δωρητών και Μεγάλων Δωρητών  αλλά και των συνδρομητών για όλα  αυτά που προσέφεραν υλικά και ηθικά κατά καιρούς στο σωματείο.  

 

 

 

ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

 

 

 

Από το ενδιαφέρον των κυριών του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλοπτώχου δε λείπει ποτέ και το Γηροκομείο της Ελληνικής Κοινότητας που εδρεύει στο Ελληνικό Νοσοκομείο.

Ένας ζεστός, καθαρός, οικείος χώρος που φιλοξενεί ηλικιωμένους (που ο καθένας βρίσκεται εκεί για το δικό του λόγο) αγκαλιάζοντάς τους με θαλπωρή και αγάπη.

Οι κυρίες λοιπόν επισκέπτονται την τρίτη ηλικία και προσφέρουν εσώρουχα, κουβέρτες, κάλτσες, νυχτικιές στις γερόντισσες και πυτζάμες στους γέροντες αλλά και ό,τι άλλο χρειάζονται οι γέροντες κατόπιν συνεννόησης με τη διοίκηση του οίκου.

Πλούσια γεύματα που οι ίδιες αγοράζουν τα υλικά και μαγειρεύονται στα μαγειρεία του οίκου.

 

 

Στις επισκέψεις αυτές, μάς υποδέχονται πάντα με το δικό τους μοναδικό τρόπο ο Προϊστάμενος της Εφορείας γηροκομείου κ. Κήμης Φλεβοτομάς και η Αναπληρώτρια κα Στέλλα Κυριάζη και τους ευχαριστούμε γι” αυτό.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλο το προσωπικό του οίκου ευγηρίας με επικεφαλής την προϊσταμένη του κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου και τους γιατρούς του Ελληνικού Νοσοκομείου για το ενδιαφέρον και την προστασία που δείχνουν στους τροφίμους του γηροκομείου που μερικοί από αυτούς παλαιότερα ήσαν βοηθούμενοι του σωματείου μας.                               

 

 

 

ΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ

 

 

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε σε σας τα μέλη του σωματείου μας αλλά και όλους αυτούς Έλληνες και Αιγυπτίους που στέκονται στο πλευρό μας ποικιλοτρόπως.

 

 

Ιδιαίτερες  όμως ευχαριστίες  θα θέλαμε να στείλουμε:

– Στον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο  Β΄ που πάντα είναι στο πλευρό μας ευλογώντας το έργο μας και οι ευχές του είναι για μας ενέσεις ενέργειας και δύναμης να συνεχίζουμε με περισσότερο ζήλο το σημαντικό έργο που επιτελούμε.

 

– Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη  Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο.

 

– Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου  και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου κ. Νήφωνα  αλλά και όλο τον κλήρο της εκκλησίας μας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αθόρυβα και άμεσα και μας τιμούν στις εκδηλώσεις μας.

 

– Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό.

 

– Το Ελληνικό κράτος στο πρόσωπο του Έλληνα Πρέσβη κ. Χριστόδουλου Λάζαρη που μάς προσέφερε το 2014 2.500 (διόμισυ χιλιάδες) Λ.Αιγ. από το ετήσιο φιλανθρωπικό παζάρι που οργανώνουν οι Ευρωπαϊκές Πρεσβείες στο Κάιρο.

 

– Την Γενική Πρόξενο κα Λαμπρινή Κομίνη που λαμπρύνει (όνομα και πράγμα) για πρώτη φορά με την παρουσία της τη συνέλευσή μας αλλά και το έμπειρο προσωπικό του Προξενείου μας που μάς εξυπηρετούν πάντα.

 

– Την Κυπριακή Πρεσβεία, όπου καλωσορίζουμε τον νέο Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση ο οποίος όμως έχει δείξει από παλιά σαν Πρόξενος που ήταν στο Κάιρο, την αγάπη του και τη στήριξή του προς το σωματείο μας. Επίσης, δεν ξεχνάμε να ευχαριστήσουμε και τον απερχόμενο Πρέσβη κ. Σώτο Λιασίδη για την επί σειρά ετών προσφορά της Πρεσβείας  5.000 (πέντε χιλιάδες) Λ.Αιγ. από το φιλανθρωπικό  παζάρι που οργανώνουν οι Πρεσβείες.

 

– Το Κυπριακό Προξενείο με επικεφαλής τον Κύπριο Πρόξενο κ. Άγγελο Λένο και το προσωπικό τους.

 

– Την Τράπεζα Πειραιώς που για άλλη μία χρονιά είναι στο πλευρό μας προσφέροντας 5.000 (πέντε χιλιάδες) Λ.Αιγ. στον έρανο.

 

– Την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.

 

– Την Εταιρεία FLORA – PYRAMIDS PAPER MILLS και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρό της κ. Παναγιώτη Ζερίτη αλλά και τον διευθύνοντα και εκτελεστικό σύμβουλό της  κ. Χρήστο Καβαλή. Βάσει δε του καταστατικού και μετά από ομόφωνη απόφαση ανακηρύχτηκε Μέγας Ευεργέτης ο κ. Ζερίτης.

 

– Τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου για την επί σειρά ετών συμπαράσταση που δείχνουν στο σωματείο της Φιλοπτώχου και για την αύξηση του βοηθήματος που προσέφεραν φέτος με την ευχή μας του χρόνου να είναι ακόμα πιο πολλά αλλά και για την άριστη συνεργασία μας.

 

– Τον κ. Σισίνι ιδιοκτήτη της εταιρίας BEST για την πολύ γενναιόδωρη προσφορά των 50.000 (πενήντα χιλιάδων) Λ.Αιγ. που κάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο σωματείο μας. Βάσει δε του καταστατικού  και μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ανακηρύχτηκε Μέγας Ευεργέτης του σωματείου.

 

– Τον κ. Κυριάκο και την κα Στέλλα Κυριάζη που έρχεται αυτοπροσώπως και μάς προσφέρει 5.000 (πέντε χιλιάδες) Λ.Αιγ.

 

– Την κα Αικατερίνη Σοφιανού για την γενναιόδωρη προσφορά της 17.679 (Δέκα επτά εξακόσιες εβδομήντα εννέα)  Λ.Αιγ. Βάσει δε του καταστατικού και μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ανακηρύχτηκε Μεγάλη Ευεργέτιδα του σωματείου.

 

– Την κα Εύη Βλαζάκη Κλάρα για την προσφορά 700 ευρώ για τις ανάγκες του σωματείου. Βάσει δε καταστατικού και μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ανακηρύχτηκε Δωρητής

 

– Την κα Μαίρη Σιγάλα η οποία μεσολάβησε στους  συγγενείς της αποθανούσης ελληνίδας παροίκου  Αλίκη Μακρίδη- Μπαντρ και μάς απέστειλαν σημαντική ποσότητα ενδυμάτων και ειδών προικός σε εξαιρετική κατάσταση  αλλά και το ποσό των 1000 (χιλίων λιρών) στην μνήμη της. 

 

– Τον κ. Στέφανο Αργυρίου που Χριστούγεννα και Πάσχα στέλνει προϊόντα του εργοστασίου του και μοιράζονται στους βοηθούμενους.

 

– Τον κ. Δημήτριο Σκουφαρίδη ο οποίος Χριστούγεννα και Πάσχα προσφέρει ποσότητες τροφίμων  ρύζι, ζάχαρη, μακαρόνια και λάδι τα οποία επίσης μοιράζονται στους βοηθούμενους. Βάσει δε του καταστατικού και μετά από ομόφωνη απόφαση ανακηρύχτηκε Μέγας Ευεργέτης.

 

– Tην κα Ρένα Κοκοβίνη και τον κ. MOHSEN NOUR., οι οποίοι είναι ήδη Μεγάλοι Ευεργέτες.

 

– Τον κ. Δημήτριο Καζακάκο.

 

– Τον κ. Μιχάλη Παπαστεφάνου.

 

– Την κα Αλίκη Αθανασούλη.

 

– Τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας.

 

– Την Πρόεδρο και τα μέλη του αδελφού σωματείου «Μαρία Αιγυπτία» για την αλληλοεκτίμηση και καλή επικοινωνία και συνεργασία που έχουμε μεταξύ μας.

 

– Τον Πρόεδρο και τα μέλη της Χιακής Αδελφότητας για τα ωραία λουλούδια που μάς στέλνουν αλλά και όλων των παροικιακών σωματείων που δραστηριοποιούνται στην παροικία μας.

 

– Τον Λογιστή κ. Νagy Saber και τον ορκωτό Λογιστή κ. Maurise Aziz Salib.

 

– Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες συναντήσεις μας το ζωτικό έργο μας γίνεται αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, κάποιες όμως σημαντικές πράξεις μας γίνονται γνωστές μέσω του ενημερωτικού δελτίου της κοινότητάς μας που αρχισυντάκτης του είναι ο κ. Νικόλας Κάτσικας  αλλά και μέσω του προσωπικού του ιστότοπου PYRAMIS και τόν ευχαριστούμε γι αυτό, θα μού επιτρέψετε να τόν ευχαριστήσω κι εγώ προσωπικά σαν Γραμματέας για την επί σειρά ετών εξαιρετική συνεργασία που έχουμε.

 

– Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Αιγυπτιακές αρχές που μάς προσφέρουν όποτε χρειαστεί προστασία.

 

– Στον διευθυντή και το προσωπικό του Υπουργείου Κοινωνικών ασφαλίσεων που μάς εκτιμούν και μάς θεωρούν από τα πλέον καλοοργανωμένα σωματεία.     

 

Και κλείνω λέγοντας αυτό που μάς λέει και η εκκλησία: «Η αγάπη που αισθανόμαστε προς τον πλησίον μας, μάς προετοιμάζει ν” αγαπήσουμε περισσότερο το Χριστό».

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης