Η συγκινητική λήξη του 1ου έτους σπουδών της νεοσύστατης Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)
Ένα από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε, ήταν για την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, η τελετή λήξης της νεοσύστατης Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
Μίας Σχολής, που άρχισε ήδη να αποδίδει καρπούς, τους πκτώ πρώτους σπουδαστές της να ολοκληρώνουν το πρώτο έτος σπουδών και να λαμβάνουν τα πρώτα πιστοποιητικά σπουδών τους από τα χέρια του Διευθυντή της Δ/νσης Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ειρηναίου Νάκου, ο οποίος ταξίδεψε για το λόγο αυτό από την Αθήνα, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στενή συνεργασία που ξεκίνησε σε αυτόν τον τομέα μεταξύ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
Πριν να προχωρήσουμε στο ρεπορτάζ, μπορούμε να δούμε ένα 12λεπτο βίντεο με αποσπάσματα της όλης τελετής αλλά και των εξετάσεων των σπουδαστών που προηγήθηκαν:
Όπως είδατε και στο και στο μικρό βίντεο-αφιέρωμα, τον εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής καθώς και τον υπεύθυνο παραδοσιακού τμήματος των Ωδείων της Εκκλησίας της Αθήνας καθηγητή κ. Γιώργο Δεμελή, υποδέχτηκε θερμά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι «ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που ζούμε, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, αποφασίζει – αντί να κλείνει – να ανοίγει σχολεία και να χαρίζει νέα εκπαιδευτικά αγαθά στα παιδιά της όσο και τα μέλη της αραβόφωνης ελληνορθόδοξης κοινότητας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δ/ντής της Σχολής κ. Νικόλαος Κάτσικας, στην εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους όλες οι αρχές αλλά και πολύς κόσμος.
Φυσικά, πρωταγωνιστές της βραδιάς ήταν οι οκτώ ολοκληρώσαντες την πρώτη χρονιά, και ανάμεσά τους τρεις Έλληνες: η μικρή Αγάπη Καζαμία που εντυπωσίασε, η Μαρία Στουπάκη που καταχειροκροτήθηκε και ο Σεχίρ Μέτρι που κείνος προσπάθησε να παρουσιάσει τον καλύτερό του εαυτό.
Της όλης εκδήλωσης, προηγήθηκαν οι εξετάσεις εξαμήνου, από Επιτροπή, που αποτελούσαν τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Αρχιεπισκοπής, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Καΐρου κ. Παύλος Καπίδης, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος και ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής Νίκος Κάτσικας, φυσικά όλοι τους υπό την προεδρία του π. Ειρηναίου Νάκου.
Χαρακτηριστικός ήταν ο λόγος του Προέδρου της ΕΚΚ κ. Χρήστου Καβαλή, που εξέφρασε την ολόθερμη στήριξη της Διαχειριστικής Επιτροπής στη νέα Σχολή, αλλά και της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κας Λαμπρινής Κομίνη, που δεν έκρυψε τις καλές της εντυπώσεις για τον πολιτιστικό όσο και ενημερωτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, που έδειξε στο ευρύ κοινό τη σχέση που έχει η βυζαντινή μουσική με το δημοτικό τραγούδι αλλά και το πόσο κοντά φέρνει τους ελληνόφωνους και τους αραβόφωνους η βυζαντινή μουσική που είναι μία, άσχετα αν εκφράζεται μέσα από τη μία ή την άλλη γλώσσα.
Συγκινητική ήταν και η υποδοχή της Μεγάλης Ευεργέτιδας της ελληνικής παροικίας κας Στέλλας Κυριάζη, που συνέβαλε καθοριστικά στη λειτουργία της Σχολής, ενισχύοντάς την οικονομικά. Το παράδειγμά της ακολούθησε πιστά και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος αλλά και ο Πρόεδρος των Αραβοφώνων Ελληνορθοδόξων κ. Ρομπέρ Χόσνυ καθώς και το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής και το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου.
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νήφωνας.
Οι επιτυχόντες απέδωσαν πολλούς εκκλησιαστικούς ύμνους που χειροκροτήθηκαν έντονα και η εκδήλωση έκλεισε με ένα βίντεο με τις δράσεις της «Μητέρας Σχολής» της Αθήνας αλλά και έναν ύμνο που απέδωσε μέσα από αυτό ο μουσικολογιώτατος π.Ειρηναίος Νάκος.
Ανάμεσα στους πολλούς που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης, η Γενική Γραμματέας κα Σούλα Σκουφαρίδου, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Νικόλας Βαδής, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Χαγιάτ, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλλοπουλείου Σχολής κα Νίτσα Καζαμία, η Αναπληρώτρια Δ/ντρια της Αμπετείου κα Βασιλική Πετροπούλου και ο Δ/ντής της Αχιλλοπουλείου κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος, η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου κα Βάσω Γαζή, η Αντιπρόεδρος της «Μαρίας Αιγυπτίας» κα Ευαγγελία Θηραίου, το Μέλος του ΕΝΟΚ κ. Άγγελος Αθανασούλης, ο Δ/ντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος και άλλοι επίσημοι.