Ιστορική συνάντηση των ηγετών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, στις 8 Νοεμβρίου, στο Κάιρο («ΝΕΟ ΦΩΣ» Καΐρου)


Σε ένα υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναδεικνύεται η συνάντηση κορυφής των τριών ηγετών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, που θα διεξαχθεί στο πιο ψηλό κυβερνητικό επίπεδο, στο Κάιρο, στις 8 Νοεμβρίου.

 

 

 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανοίγουν έτσι μία νέα ιστορική σελίδα στη μακραίωνη σχέση των τριών φίλων και αδελφών χωρών, που μαζί με τους λαούς τους και τον αλληλοαναπτυσσόμενο πολιτισμό τους, στα βάθη του χρόνου, δημιουργούν τεράστιες ελπίδες για το μέλλον των τριών κρατών και τον κοινό τους αγώνα για να αποτελέσει η περιοχή παγκόσμιο πρότυπο συνεργασίας.

 

 

 

Μπρος στην εξέλιξη αυτή, ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός, που αγκαλιάζει και την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας αλλά και τις τις αντίστοιχες Κυπριακές Αδελφότητες, δεν μπορεί να κρύψει τις μεγάλες ελπίδες του, για τη νέα εποχή που ευαγγελίζεται η επερχόμενη αυτή συνάντηση κορυφής και για τους τρεις λαούς μας.

 

 

 

Σε μία εποχή, όπου και τα τρία κράτη μας ξαναζούν τη δική τους αναγέννηση, είτε πολιτική είτε οικονομική, θέτοντας νέες ισχυροποιητικές βάσεις για το καλό του τόπου τους, και όπου οι άριστες σχέσεις των τριών κοινωνιών φαίνεται από την αγαστή συνύπαρξή τους καθώς και από την έντονη ανάπτυξη της διμερούς ή και τριμερούς επιχειρηματικότητάς τους, οι τρεις ηγέτες έρχονται να δώσουν τη δική τους κοινή σφραγίδα, και να σφίγξουν μαζί τα χέρια, ενώνοντας το μέλλον των λαών και κρατών τους.    

 

 

 

Και ακόμη περισσότερο, ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός είναι περήφανος όπου αυτό το νέο βήμα, αυτή η νέα πορεία των τριών μας πατρίδων θα διεξαχθεί στο Κάιρο, την πόλη που τόσα προσέφερε στους Έλληνες της Χώρα του Νείλου αλλά και κέρδισε την ίδια στιγμή από την ιστορική ελληνική παροικία στο Κάιρο, που φέτος συμπληρώνει 110 χρόνια ζωής.

 

 

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

 

 

 

Καταλυτική και προφητική της επερχόμενης συνάντησης σε επίπεδο ηγετών στο Κάιρο, ήταν η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών κρατών, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου στη Λευκωσία της Κύπρου, και στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών κ. Σάμεχ Σούκρι και ο Κύπριος ομόλογός τους κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

 

 

 

 

treis ypourgoi c kali

 

 

 

 

Κατά τη συζήτηση που πραγματοποίησαν, έγινε προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου.

 

 

 

Τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και Αιγύπτου δέχτηκε μάλιστα και συζήτησε μαζί τους, σε χωριστές συναντήσεις, ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης.

 

 

 

 

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

 

 

 

Στο Κοινό Ανακοινωθέν που ακολούθησε τη συνάντησή τους, οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών τόνισαν ότι η τριμερής συνεργασία, η οποία θα κορυφωθεί με τη Σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο, συνιστά «υπόδειγμα για τον περιφερειακό διάλογο και τη συνεργασία, συμβάλλοντας στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ «δεν έχει σκοπό να λειτουργήσει εναντίον οποιασδήποτε χώρας της περιοχής».

 

 

 

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ

 

 

 

 

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καλούν όλα τα κράτη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της. Οι τρεις υπουργοί καλούν, επίσης, την Άγκυρα «να μην προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να μην επαναλάβει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον».

 

 

 

 

treis ypourgoi 03

 

 

 

 

Ακόμη, έστειλαν το μήνυμα ότι η συνεργασία τους δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας, αλλά αποτελεί πόλο έλξης για όλες τις χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Επισήμαναν ότι η συνεργασία τους εδράζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας και αποφάσισαν τη διεύρυνση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης της στενής συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς και διασκέψεις. Οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, υπέγραψαν επίσης μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, ενώ κατά τη συνάντησή τους συζήτησαν και για τη σύνοδο κορυφής των τριών χωρών, που θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο, μεταξύ των Προέδρων Αιγύπτου, Κύπρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού.

 

 

 

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

 

 

 

Τους χαιρετισμούς και την προσδοκία του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την τριμερή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των Κυβερνήσεων Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στις 8 Νοεμβρίου στο Κάϊρο, μετέφερε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Σάμεχ Σούκρι, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία της Κύπρου.

 

Μετά τη συνάντηση, ο Αιγύπτιος Υπουργός των Εξωτερικών εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου καθώς και επέκταση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στους τρόπους ενδυνάμωσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών προς όφελος των λαών τους.

 

 

 

ypex aigyptou

 

 

 

Ο κ. Σούκρι δήλωσε συγκεκριμένα:

 

 

 

«Είχα την τιμή να συναντηθώ με τον (Κύπριο) Πρόεδρο. Ήταν μια σημαντική συνάντηση όπου είχα την τιμή να μεταφέρω στον Πρόεδρο τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Αλ Σίσι και ότι προσβλέπει ιδιαίτερα να δει για ακόμα μια φορά τον Πρόεδρο στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου, για την τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου», ανέφερε.

 

 

 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την βελτίωση τόσο της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών όσο και της τριμερούς συνεργασίας «με τους Έλληνες αδελφούς και φίλους μας». Είπε, επίσης, ότι συζητήθηκαν διάφορα περιφερειακά προβλήματα σε σχέση με την κατάσταση στην Λιβύη, την σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, τις εξελίξεις στο Ιράκ και την κοινή συμμετοχή στην συμμαχία κατά των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους.

 

 

 

«Ήταν για μένα μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση. Άκουσα τα σχόλια και τις εκτιμήσεις του Προέδρου για την κατάσταση και προσδοκούμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας», είπε.

 

 

 

Ο Αιγύπτιος Υπουργός των Εξωτερικών ανέφερε ότι ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στη διμερή συνεργασία, όπου, όπως είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την επιθυμία του για ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τόσο για τους Κύπριους όσο και για τους Αιγύπτιους.

 

 

 

 

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι το γεγονός της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών καλύφθηκε με εκτεταμένα ρεπορτάζ από το σύνολο του τύπου. Χαρακτηριστική ήταν η σχετική αναφορά του «ΒΗΜΑΤΟΣ», που στις 30 Οκτωβρίου έγραψε: «Το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου στη Λευκωσία, συνιστά μια ιδιαίτερα σημαντική εθνική επιτυχία της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης και ειδικότερα των αρμοδίων υπουργών Βενιζέλου και Κασουλίδη.»

 

Να σημειωθεί ότι μία ημέρα νωρίτερα από τη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου, θα επισκεφθεί την Κύπρο, για επαφές με την πολιτική ηγεσία, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης