Κάλεσμα αγάπης και ανθρωπιάς, για τη στήριξη των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, κάνει ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων


 

 

Την αγάπη όσων μπορούν να προστρέξουν στα όλο και μεγαλύτερα προβλήματα των εμπερίστατων συμπαροίκων μας στην Αθήνα, επικαλείται ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Και με επιστολή της, η Α΄ Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ κα Κρυστάλλω Τρίμη καλεί όλους να βοηθήσουν σε αυτό το συγκινητικό έργο.

 

Καταγράφουμε την επιστολή και – με την άδεια του ΣΑΕ – την προσυπογράφουμε

 

 

 

 

 

Ανοιχτή επιστολή

 

 

 

Αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί φίλοι,

 

            Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων έχοντας πλήρη συναίσθηση της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας μας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη του ως αποτέλεσμα αυτής, έρχεται να τονίσει την ζωτική ανάγκη της συμπαράστασής σας στο σημαντικότατο έργο του.

 

     Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων έχει βραβευτεί από την «Ακαδημία Αθηνών» (1985) για την πλούσια πολιτιστική και κοινωνική δράση του.

 

Το γεγονός ότι επί 82 ολόκληρα χρόνια ο Σύνδεσμος υπάρχει και δρα, οφείλεται στους τόσους αξιόλογους ανθρώπους που δούλεψαν και δουλεύουν με μεράκι και αγάπη είτε σαν μέλη του Δ.Σ. είτε πλαισιώνοντας τις διάφορες ομάδες εργασίας, τις επιτροπές, και βεβαίως στην οικονομική και ηθική στήριξη των μελών του.

 

Δύο είναι οι πυλώνες των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου η πολιτιστική και η κοινωνική. Συνεχίζει έτσι την παράδοση των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αιγύπτου.

 

Ένας από τους δύο πυλώνες των δραστηριοτήτων του είναι η Κοινωνική Πρόνοια.

 

Παραθέτω κείμενο που περιγράφει, όσο είναι δυνατόν, περιληπτικά την δραστηριότητα αυτή του Συνδέσμου μας:

 

Μία αναδρομή στην κοινωνική δραστηριότητα του Συνδέσμου θα βοηθήσει να κατανοήσουμε το πόσο σημαντικό είναι το έργο του στον τομέα αυτό.

 

__ Στη δεκαετία του ’40, τα  τραγικά χρόνια του πολέμου και της κατοχής, φροντίζει για την έκδοσης αδειών επιστροφής στην Αίγυπτο των συμπατριωτών και δει των φοιτητών, μεριμνά να μοιράζονται τρόφιμα στους αποκλεισμένους Αιγυπτιώτες, να παίρνουν συσσίτιο, ακόμα ιατροί-μέλη του προσφέρουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη στους έχοντες ανάγκη.

 

__ Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, τότε που άρχισε ο μαζικός επαναπατρισμός, δημιουργεί την “Επιτροπή Ευρέσεως Εργασίας” και φροντίζει για ιατρική περίθαλψη των συμπατριωτών μας στο Δημοτικό Νοσοκομείο. Και καθώς η ανάγκη για άσκηση κοινωνικής πρόνοιας αυξάνει δημιουργεί τον “Κλάδο Κοινωνικής Αλληλεγγύης” που τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία του εξασφαλίζει με την διοργάνωση «χοροεσπερίδων, απογευματινών τέϊων και εκδρομών».

 

__ Στη δεκαετία του ’60, δημιουργεί “Κέντρο Υποδοχής των Αιγυπτιωτών” (παράρτημα του Συνδέσμου) στον Πειραιά και γραφείο “Ευρέσεως Εργασίας”.

 

__ Τη δεκαετία του ’70 κατάφερε με αγώνα να λυθεί το θέμα συνταξιοδότησης των Αιγυπτιωτών. Οι συμπατριώτες μας έχουν πια τακτοποιηθεί επαγγελματικά και συσπειρώνονται γύρω από τον Σύνδεσμο. Έτσι δημιουργούνται οι διάφορες επιτροπές. H Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας λειτουργεί βάσει εσωτερικού κανονισμού, παρέχει μηνιαία επιδόματα και εκτός από τη διοργάνωση χορών και άλλων εκδηλώσεων, καθιερώνει τον Ετήσιο Έρανο για τους απόρους μας και τη Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά.

 

__ Οι επόμενες δεκαετίες πέρασαν ευχάριστα, απόκτησε το ιδιόκτητο εντευκτήριο διοργάνωσε τα Παγκόσμια Συνέδρια με συμμετοχή συμπατριωτών από τα πέρατα του κόσμου και, χάρη στην οικονομική συνδρομή των μελών του, συνέχισε με άνεση να βοηθάει όσους είχαν ανάγκη.

 

Τώρα, τη δεκαετία του 2010, διανύει μια δύσκολη περίοδο. Το έλλειμμα στον οικονομικό απολογισμό κάθε χρόνο αυξάνει.  Αιτίες πολλές, δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.

 

1-  Η δραματική μείωση των μελών του, που συνεπάγεται τη δραματική μείωση των συνδρομών. Άλλοι έχουν αποδημήσει, άλλοι έχουν μεγαλώσει και δεν αντέχουν, άλλοι πλήχθηκαν από την οικονομική κρίση και αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν.

 

2-  Τα παιδιά μας, ακόμα και αυτά που με κάποιο τρόπο βοηθήθηκαν στις σπουδές τους, δεν είναι διατεθειμένα  να συμμετάσχουν στον αγώνα του, λόγω των επαγγελματικών, οικονομικών ή οικογενειακών απαιτήσεων της καθημερινότητάς τους. Έτσι, δεν είναι δυνατή η ανανέωση των μελών του και συνεπώς η συνεχής μείωσή τους είναι αναπόφευκτη.

 

3-  Η ανάγκη για την άσκηση της κοινωνικής αλληλεγγύης όλο και αυξάνει, που συνεπάγεται την αύξηση των οικονομικών αναγκών του. Ο προϋπολογισμός για τα μηνιαία επιδόματα δεν φτάνει, ενώ κάθε μέρα κατατίθενται νέες αιτήσεις για τακτική ή έκτακτη βοήθεια.

 

Παρ’ όλα αυτά ο Σύνδεσμος, εκτός από τα επιδόματα, τακτικά και έκτακτα, παρέχει κάθε μήνα “γεύμα αγάπης”, πακέτα με τρόφιμα και είδη ρουχισμού. Όλα είναι προσφορά των μελών του, καλοδεχούμενη με ένα μεγάλο ευχαριστώ.

 

Και τα τρία αυτά σημεία απασχολούν σοβαρά το Δ.Σ. και στόχος είναι η άμεση επίλυσή τους. Χωρίς την συνδρομή των μελών του, ηθική και υλική, ο Σύνδεσμος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα τρία αυτά ζωτικά προβλήματα.

 

Η συσπείρωση των απανταχού Αιγυπτιωτών γύρω από το Δ.Σ. του Συνδέσμου είναι απαραίτητη στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

 

 

 

Με εκτίμηση και αγάπη

Κρυστάλλω Τρίμη

Α΄ Αντιπρόεδρος

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης