Επικοινωνία των ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας που καταδικάζουν τις συμφωνίες Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια


 

 

 

 

«Αβάσιμες» χαρακτηρίζουν τις δύο συμφωνίες Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια, και οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίοι επικοινώνησαν σήμερα τηλεφωνικά σχετικά με το θέμα αυτό, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ Άχμεντ Χάφεζ.

 

 

Όπως γράφει και ο αιγυπτιακός τύπος, το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση που χαρακτηρίζει «χωρίς νομική βάση» τα δύο μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη.

 

 

«Τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η (λιβυκή) κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε συγκεκριμένα το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, σε μία είδηση που καταγράφει και η μεγάλης κυκλοφορίας αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ».

 

 

Η Αίγυπτος εξηγεί ότι «στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης, υπάρχουν περιοχές όπου δεν υπάρχουν υπουργοί να τις εκπροσωπούνε», «οπότε ο ρόλος του (Λίβυου) πρωθυπουργού είναι περιορισμένος και έτσι η σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες θεωρείται καταφανής παραβίαση της συμφωνίας Skhirat», ανέφερε το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ.

 

 

«Αυτές οι δύο συμφωνίες δεν μπορούν να έχουν κανένα αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου», πρόσθεσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

 

 

Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε άλλο μακροσκελές ρεπορτάζ της για την επίσημη αντίδραση και της Ελλάδας και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια που αντιτίθεται στην υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

 

 

Παράλληλα, η ιστοσελίδα της «Sada el balad» αναφέρει ότι «η Αίγυπτος απέρριψε τη συμφωνία ως «παράνομη» ενώ η Ελλάδα δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν γεωγραφικά παράλογη αφού αγνόησε την παρουσία του ελληνικού νησιού της Κρήτης μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης».  

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης