«Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το κεφάλαιο της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού», τονίζει από την Αυστρία ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ
Το θέμα του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού έχει μπει ήδη σε διαδικασία στην Επιτροπή της Βουλής για τη Διασπορά και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο, αφού όμως προηγουμένως κλείσει το κεφάλαιο της επανίδρυσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), τονίζει ο Yφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουΐκ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Βιέννη, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων στην Αυστρία.
«Δεν μπορεί να πηγαίνουμε στα Κοινοβούλια, για παράδειγμα της Ιταλίας ή της Γαλλίας και να βλέπουμε εκεί βουλευτές οι οποίοι εκπροσωπούν την ομογένεια της χώρας τους και εμείς στην Ελλάδα, με τη τεράστια Διασπορά, να μην έχουμε κάτι ανάλογο, και πάνω σε αυτή τη λογική θα βαδίσουμε κατά πάσα βεβαιότητα, σε ό,τι αφορά την ψήφο της Διασποράς» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως ο ίδιος εξήγησε και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βιέννη, αυτό συνδέεται και με ορισμένες προϋποθέσεις, κυρίως ότι θα πρέπει ο Έλληνας του εξωτερικού να έχει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, «μία προϋπόθεση η οποία θεωρείται απόλυτα θεμιτή, διότι όταν ψηφίζεις, ψηφίζεις και για τα συμφέροντά σου, για το πώς αισθάνεσαι σε ατομικό επίπεδο, προστατευόμενος από αυτόν που θα επιλέξεις».
«Το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού έχει μπει στη λογική της κυβέρνησης και των συγκυβερνώντων κομμάτων και δεν θα αναφερθώ στους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς το έχουμε πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, αλλά θα προηγηθεί όμως το θέμα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, το οποίο θα πρέπει να το επανιδρύσουμε με βάση τις συνταγματικές επιταγές».
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «το ΣΑΕ ξεκίνησε πάρα πολύ καλά ως ιδέα του Ανδρέα Παπανδρέου, προχώρησε στην αρχή εξαιρετικά, στο τέλος έμπλεξαν τα κόμματα και οι κυβερνήσεις, για να φτάσουμε στο σημείο αντί να ακούμε από τους ομογενείς τι θέλουν να κάνει η Ελλάδα για αυτούς, να σηκώνουμε το δάκτυλο και να λέμε στους ομογενείς τι πρέπει να κάνουν για εμάς».
Σύμφωνα με τον κ. Κουΐκ, οι ομογενείς πρέπει ως ΣΑΕ να είναι μία «δεξαμενή σκέψης για τα μείζονα θέματα του Ελληνισμού και με αυτή τη λογική πρέπει να προχωρήσουμε και με βάση τα πρότυπα που έχουν για τις ομογενειακές τους οργανώσεις άλλες χώρες».
Το νέο ΣΑΕ πρέπει, κατά την άποψή του, να αυτοοργανωθεί. Οι ομογενείς να εκλέγουν τα τοπικά συμβούλια, τα συμβούλια των ηπείρων, το διεθνές συμβούλιο και ταυτόχρονα να αυτοχρηματοδοτείται, ενώ η έδρα του ΣΑΕ θα εξακολουθήσει να είναι η Θεσσαλονίκη.
«Άρα έχουμε αυτοοργάνωση και αυτοχρηματοδότηση για να γίνει ένα καλό Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, στο οποίο δεν θα παρεμβαίνει το ελληνικό κράτος, δεν θα παρεμβαίνει κανένας υπουργός. Βεβαίως μπορούμε να βοηθήσουμε, να δώσουμε σκέψεις για επεξεργασία, για ανάλυση ζητημάτων που μας απασχολούν και για το πώς θα τα χειριστούμε σε σχέση με την Ομογένεια, αλλά μέχρις εκεί».
Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών σημειώνει τέλος, πως στους εκπροσώπους της Ομογένειας στην Αυστρία -«με τους οποίους υπήρξε μία συζήτηση σε πολύ υψηλό επίπεδο»- επισήμανε ότι επειδή το υπουργείο Εξωτερικών λειτουργεί ως ενδιάμεσο με τα άλλα υπουργεία, είτε είναι της Παιδείας, του Πολιτισμού ή των Οικονομικών, μπορεί να παρέμβει σε θέματα που θα του ετίθεντο, «έτσι ώστε να ανεβάσουμε και άλλο τον πήχυ, για παράδειγμα, στα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα στην Αυστρία».
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Άτυπη Υπουργική Σύνοδο των 57 χωρών-μελών του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αυστριακής προεδρίας στον Οργανισμό το 2017, στο Μάουερμπαχ της Αυστρίας, δυτικά της Βιέννης, έχοντας ο ίδιος, πλέον της παρέμβασής του στη Σύνοδο, και μία σειρά διμερών επαφών.