Εντείνονται οι σχέσεις Κύπρου με τον Αραβικό κόσμο, με την διαπίστευση του πρώτου Κυπρίου Πρέσβη στο Μπαχρέιν


Πρέσβη πλέον έχει η Κύπρος και στο Μπαχρέιν, δηλώνοντας τη σημασία που αποδίδει στην ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο κρατών με δεδομένη και την ισχυρή κυπριακή ομογένεια που ζει στην αραβική αυτή χώρα.

 

Μάλιστα, στα αμοιβαία οφέλη που προκύπτουν από την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρών του Κόλπου αναφέρθηκε ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Μεγαλονήσου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, την απόφαση του Μπαχρέιν να διαπιστεύσει για πρώτη φορά Πρέσβη στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά του Μπαχρέιν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η εδώ παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ενίσχυση των σχέσεων της με όλες τις χώρες του Κόλπου».

 

O κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι προηγήθηκαν οι επισκέψεις του Προέδρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κατάρ, στο Κουβέιτ, ενώ πρόσφατα ο Πρόεδρος μετέβη στη Σαουδική Αραβία. Ο Πρόεδρος πρόσθεσε πολύ σύντομα θα επισκεφθεί και το Ομάν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ενισχυθούν οι σχέσεις της Κύπρου με αυτά τα κράτη.

 

Ο στόχος της Κυβέρνησης είπε ο κ. Χριστοδουλίδης είναι διττός. «Από τη μια για το Κυπριακό – όλες οι χώρες του Κόλπου συμμετέχουν στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης ο οποίος μάς ενδιαφέρει λόγω της προσπάθειας της Τουρκίας να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος στο πλαίσιο του Οργανισμού αυτού, αλλά και την ίδια στιγμή για να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με ιδιαίτερη έμφαση στον οικονομικό τομέα».

 

Την 9η Μαρτίου, ανέφερε ο κ.  Χριστοδουλίδης,  υπογράφτηκε ένας σημαντικός αριθμός Συμφωνιών. «Θα υπάρξει συνέχεια, σύντομα αναμένεται να έχουμε στην Κύπρο τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν και θα υπογραφτούν και άλλες Συμφωνίες, περιλαμβανομένης και Συμφωνίας στον τομέα της Ενέργειας. Πολύ σημαντική είναι η απόφαση του Βασιλιά του Μπαχρέιν, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να διαπιστεύσει η χώρα του, για πρώτη φορά, Πρέσβη στην Κυπριακή Δημοκρατία».

 

Τρεις χώρες του Κόλπου, το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Ομάν, έχουν ήδη Διπλωματική Αποστολή στη Λευκωσία. Πολύ πρόσφατα έχει ληφθεί απόφαση για Πρεσβεία στην Κύπρο και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εντός του τρέχοντος μηνός θα γίνει διαπίστευση από τον Πρέσβη των ΗΑΕ, ενώ και η Σαουδική Αραβία, για πρώτη φορά, αποφάσισε επίσης να διαπιστεύσει Πρέσβη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αρα βλέπουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις όλες επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας και είμαστε ικανοποιημένοι διότι αυτή η πολιτική – η οποία έχει ξεκινήσει στο παρελθόν από προηγούμενες Κυβερνήσεις – φέρνει αποτελέσματα».

 

Ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζει τις κυπριακές θέσεις ο αραβικός κόσμος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι εμφανές – το έχουμε δει ειδικότερα στο πλαίσιο της τελευταίας συνάντησης του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στη Νέα Υόρκη – ότι για πρώτη φορά δεν κατάφερε η Τουρκία να περιλάβει σε σχετικό ψήφισμα αναφορά στο ψευδοκράτος. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για μας. Είναι μια εξέλιξη που στηρίχθηκε και από τις χώρες του Κόλπου και είναι κάτι που χαιρετίζουμε.

 

Την ίδια στιγμή μια σημαντική διάσταση που προκύπτει από τις σημερινές συναντήσεις – είναι κάτι που έχουμε δει και με τις άλλες χώρες του Κόλπου, αλλά και ευρύτερα της περιοχής – είναι ο σημαντικός ρόλος που προσδίδουν στην ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος της ΕΕ, μια χώρα η οποία γνωρίζει την περιοχή και τις ιδιαιτερότητες της και αναμένουν από εμάς, την Κυπριακή Δημοκρατία, να είμαστε η αντικειμενική φωνή εντός της ΕΕ, όταν συζητούνται θέματα που τους ενδιαφέρουν»

 

Πηγή: sigmalive.com

 

Η φωτογραφία είναι από τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στον Κύπριο Πρόεδρο ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης