Ιστορική συμφωνία υπέγραψαν η Κύπρος και η Αίγυπτος για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού


 

 

 

 

 

 

Ανοίγει ο δρόμος για την διενέργεια εμπορικών συμφωνιών μεταξύ ενεργειακών εταιρειών για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού με συμφωνία που υπέγραψαν, την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, στη Λευκωσία, οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί Γιώργος Λακκοτρύπης και Τάρεκ Ελ Μόλα.

 

 

 

 

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Αιγύπτιο Υπουργό, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση ενημερώθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι «υπογράψαμε την πρώτη από μια σειρά συμφωνιών απαραίτητες για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο».

 

 

 

 

Ουσιαστικά, εξήγησε, «σήμερα υπογράψαμε τη συμφωνία η οποία προνοεί ότι οι δύο χώρες θα σεβαστούν τις πρόνοιες των οποιωνδήποτε εμπορικών συμφωνιών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα».

 

 

 

 

«Ευελπιστούμε ότι αυτή η συμφωνία θα υποβοηθήσει και θα επιταχύνει τις εμπορικές συμφωνίες, όπως έχω αναφέρει, δημιουργώντας ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για την πώληση φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο», πρόσθεσε.

 

 

 

 

Σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας, η παρουσία του Αιγύπτιου Υπουργού, η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η υπογραφή της πρώτης αυτής συμφωνίας, από μια σειρά που είναι απαραίτητες «δεικνύει την στενή συνεργασία των δύο χωρών, τη βούλησή τους να συνεργαστούν στενά, όχι μόνο για να επιτευχθούν οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους αλλά επίσης και για να βοηθήσουν, να στηρίξουν το πλαίσιο λειτουργίας της βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο».

 

 

 

 

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας εξέφρασε και ο Αιγύπτιος Υπουργός, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν παρά την μεγάλη ανακάλυψη στο Ζορ της Αιγύπτου, η χώρα του επιθυμεί να εισάγει το Κυπριακό φυσικό αέριο ανέφερε ότι αυτό επιβεβαιώνει η σημερινή συμφωνία.

 

 

 

 

Σε ερώτηση ως προς το πότε θεωρούν θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Αίγυπτο ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα που προβλέπουν μέχρι στιγμής οι εταιρείες είναι μεταξύ 2020 – 2022, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις εταιρείες για επίσπευση του.

 

 

 

 

Αναφερόμενος στην συμφωνία ο κ. Ελ Μόλα είπε ότι πρόκειται «για το πρώτο ορόσημο σε μια σειρά από εξελίξεις που θα δούμε σύντομα».

 

 

 

 

Μιλάμε, είπε, «για την έλευση του Κυπριακού αερίου στην Κύπρο για να πουληθεί στην αγορά ή για υγροποίηση και μεταπώλησή του».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «ήταν ένα βήμα που προσδοκούσαμε. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Προσβλέπουμε στα επόμενα βήματα που θα αποτελούν μέρος των εμπορικών συμφωνιών που θα αναπτυχθούν σύντομα».

 

 

 

 

Αναφορά έκανε και στην στήριξη που παρέχεται από πλευράς του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι αυτή η ευκαιρία για συνεργασία στα ενεργειακά «αποτελεί μέρος της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

 

 

 

 

«Προσβλέπω σε μια γρήγορη διαδικασία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρόθεσή μας είναι η έναρξη συζητήσεων άμεσα για οδικό χάρτη και τα επόμενα βήματα».

 

 

 

 

Σε ερώτηση αν η κατάσταση που επικρατεί στις αγορές δυσχεραίνει τα πράγματα ο Αιγύπτιος Υπουργός απάντησε ότι το φυσικό αέριο είναι «η ενέργεια του μέλλοντος». Το φυσικό αέριο, είπε, θα αντικαταστήσει τα πιο συμβατικά καύσιμα. Η ανακάλυψη περισσότερων κοιτασμάτων είναι κάτι το θετικό για τις χώρες όπου συμβαίνει, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις ανακαλύψεις που έχουν γίνει εντός Αιγυπτιακής ΑΟΖ και το γεγονός ότι προχωρεί ο προγραμματισμός αξιοποίησής τους από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπως η ΕΝΙ και η BP.

 

 

 

 

Σε άλλη ερώτηση αν το αέριο της Κύπρου είναι αρκετό ανέφερε ότι έχει γίνει η αρχή με την Κύπρο και πρόκειται για μια στρατηγική κατεύθυνση που ακολουθούν οι τρεις χώρες, Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος. Σημείωσε παράλληλα ότι η Αίγυπτος προχωρά επίσης με την εκμετάλλευση των δικών της κοιτασμάτων. Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία της Αιγύπτου να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

 

 

 

Με ταχείς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις

για Διακρατική Συμφωνία για αγωγό

 

 

 

 

Σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο Υπουργών, η συμφωνία αφορά «τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς σημείο υποδοχής εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ή στο έδαφος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, είτε για εγχώρια κατανάλωση είτε για επανεξαγωγή».

 

 

 

 

Αποτελεί μέρος «μιας σειράς νομικών διευθετήσεων, οι οποίες θα υποβοηθήσουν περαιτέρω την πώληση κυπριακού φυσικού αερίου σε αγοραστές στην Αίγυπτο, θα παρέχουν βεβαιότητα στους επενδυτές και θα συμπληρώνουν τις υπό διεξαγωγή σχετικές εμπορικές συζητήσεις».

 

 

 

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, συνεχίζει η κοινή δήλωση, «οι Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Αιγύπτου αποφάσισαν να προχωρήσουν ταχέως με τις διαβουλεύσεις για μια Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό από Κύπρο προς Αίγυπτο, η οποία θα αποσκοπεί στην υλοποίηση του έργου εντός των θαλάσσιων περιοχών υπό τη δικαιοδοσία των δύο χωρών».

 

 

 

 

«Η συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχύσει περισσότερο τις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου προς αμοιβαίο όφελος του κυπριακού και του αιγυπτιακού λαού, ενώ παράλληλα θα ξεκλειδώσει και θα προάγει περαιτέρω το δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου στο σύνολό της», αναφέρουν οι δύο Υπουργοί.

 

 

 

 

 

ypografi kyprou aigyptou gia aoz 02

 

 

 

 

 

ypografi kyprou aigyptou gia aoz 05

 

 

 

 

 

ypografi kyprou aigyptou gia aoz 01

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης