Αφιερωματική εκδήλωση στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – Λουσάκα Ζάμπιας


 

Αφιερωματική εκδήλωση στη μνήμη του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδος Διονυσίου Σολωμού και στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – Λουσάκα Ζάμπιας

 

Την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023, η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας σε συνεργασία με το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Λουσάκα πραγματοποίησαν αφιερωματικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδος Διονυσίου Σολωμού και για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου).

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, περιλάμβανε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως και τέλεση Αρχιερατικής Επιμνημόσυνης Δέησης του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδος.

 

 

 

Ακολούθησε η τελετή κατάθεσης στεφάνων από τις προξενικές και τις κοινοτικές αρχές Ελλάδος και Κύπρου στον ανδριάντα του Διονυσίου Σολωμού, που κοσμεί τον περίβολο της Μητροπολιτικής Κατοικίας. Πρόκειται για τη μοναδική προτομή του Εθνικού Ποιητή σε ολόκληρη της Αφρικανική Ήπειρο και αποτελεί αντίγραφο της προτομής που κοσμεί τον κήπο των Ηρώων της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

 

 

 

Εν συνεχεία, διεξήχθη Ημερίδα με θέμα: «Η Ελληνική Γλώσσα ως εργαλείο εξάπλωσης του Ελληνικού και Χριστιανικού Πολιτισμού στην Αφρική». Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνώστηκαν τα χαιρετιστήρια μηνύματα του Προκαθημένου του Αλεξανδρινού Θρόνου και του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης. Στο μήνυμα του ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ επεσήμανε μεταξύ άλλων: « σχέση τς φρικς μ τν λληνικ γλσσα εναι, μλλον, ατονόητη (…) Μ χημα κα ργαλεο ατν τν μοναδικ γλσσα, χωρς στόσο ν παραγνωρίζονται ο τοπικς γλσσες κα διάλεκτοι, ο σύγχρονοι εραπόστολοι το Πατριαρχείου λεξανδρείας προσπαθον ν μεταφέρουν τ εαγγελικ μήνυμα στ μήκη κα τ πλάτη τς Αφρικανικής πείρου, λλ κα ν διαδώσουν τν λληνικ πολιτισμό, καθς λληνισμς δν ποτελε μέγεθος στεν θνικό, λλ πρόκειται γι να πολιτισμικ κα παιδευτικ δεδες πο διαποτίζει λη τν νθρωπότητα κα χει διαστάσεις περεθνικς κα περτοπικές. Καί, προφανς, λληνισμς χωρς τ γλσσα του δν φίσταται κα γι’ ατ μ κόπους πολλος κα θυσίες τ Πατριαρχεο λεξανδρείας, συνεχιστς κα θεματοφύλακας τν δικαίων τς ρθόδοξης κκλησίας κα το λληνισμο στν φρική, προσπαθε μ κάθε τρόπο κα μέσο ν κρατήσει σβεστη τ θρυαλίδα τς λληνικς γλσσας σ’ λόκληρη τ δικαιοδοσία του».

 

 

 

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του -εξαίροντας την πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπας- υπογράμμισε ότι «Τα χιλιάδες χιλιόμετρα που μας χωρίζουν, τα καταργεί αυτός ο μοναδικός δεσμός της γλώσσας. Η ζωντανή γέφυρα του Ελληνισμού σε κάθε γωνία του κόσμου. Αλλά και μία πηγή που διαρκώς ανατροφοδοτεί και αναζωογονεί τις αξίες μας. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να αφήσουμε να στερέψει ποτέ, καθώς ταυτίζεται με τον εθνικό κορμό. Ο Διονύσιος Σολωμός, άλλωστε, το διατύπωσε πρώτος και με τον καλύτερο τρόπο: «Μήγαρις έχω άλλο στο νου, πάρεξ Ελευθερία και Γλώσσα». Για να προσθέσει: «Και έπειτα αγκαλιασμένες και οι δυο. Διότι είναι όμοιοι και οι δύο». Συνεπώς, η Ημερίδα που διοργανώνεται είναι και επίκαιρη και εύστοχη».

Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυναν στο κοινό ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Λουσάκα κ. Μιχαήλ Κρούπνικ, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Λουσάκα κ. Χρήστος Σπάιρον, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στη Λουσάκα κ. Γιώργος Λιακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Υποσαχάριας Αφρικής δρ. Γιώργος Βλάχος, καθώς και ο Πρόεδρος του Τμήματος Λογοτεχνίας και Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Ζάμπιας Καθηγητής Φιλοσοφίας Cheela Chilala, ο οποίος μάλιστα εξήγγειλε την ίδρυση Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο, η οποία πρόκειται να λειτουργήσει σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας και άλλους ελληνικούς φορείς. Τέλος, ο Ιεροδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Πρόδρομος (καταγωγής Κονγκό) ανέπτυξε σε άπταιστα ελληνικά και επιστημονική τεκμηρίωση εισήγηση με θέμα την επίδραση της Ελληνικής Γλώσσας στην Αφρική.

Μετά τους χαιρετισμούς, η νεολαία της παροικίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας απήγγειλε τον Εθνικό Ύμνο σε διάφορες γλώσσες, ήτοι Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ρωσικά και για πρώτη φορά έγινε απαγγελία και σε ντόπιες αφρικανικές τοπικές γλώσσες (Σουαχίλι, Μπέμπα και Νιάντζα).

 

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης κλείνοντας την εκδήλωση δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Η Ελληνική γλώσσα υπήρξε η «σωσίβια λέμβος» που διέσωσε και διέδωσε στο διάβα των αιώνων την έννοια της Δημοκρατίας και τα Ευαγγελικά διδάγματα της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης. Ειδικά, για το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής περιποιεί τιμή που υπήρξε η πρώτη «μήτρα» για την γένεση των Ευαγγελικών κειμένων για πρώτη φορά στα ελληνικά με τη συνδρομή Εβραίων Αλεξανδρινών. Δεν πρέπει να λησμονούμε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον Κόσμο η εμβληματική προσωπικότητα του Εθνικού Ποιητή, ο οποίος δεν έγραψε απλώς τον Εθνικό Ύμνο, αλλά υπήρξε και ο πρώτος που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα και άνοιξε το δρόμο για τη χρησιμοποίησή της στη λογοτεχνία. Σήμερα, τιμάται η παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, και είναι «παγκόσμια» όχι με την έννοια της τυπικής παγκόσμιας αναγνώρισης της σε διακρατικό επίπεδο, αλλά πολύ περισσότερο με την έννοια της οικουμενικής σημασίας της ως μέσου επικοινώνησης του Ελληνικού Πολιτισμού και των θεμελίων των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών. Είναι λοιπόν χρέος όλων εμάς των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδας να διατηρήσουμε αναμμένη τη φλόγα και τη ζωντάνια τη γλώσσα των γλωσσών, την Ελληνική Γλώσσα που έδωσε πνοή και νόημα σε κάθε μεγάλο βήμα της Ανθρώπινης Διανόησης».

 

 

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα ιδιαίτερης ευφορίας και συγκίνησης με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την μπάντα της Προεδρικής Φρουράς της Δημοκρατίας της Ζάμπιας και ακολούθησε μουσική συναυλία.

Με το πέρας της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες έλαβαν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή το έργο του Εθνικού Ποιητή.

 

 

 

Το βράδυ της ίδιας ημέρα θα προβληθεί το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ «ο Ύμνος εις την Ελευθερία» σε σκηνοθεσία Τώνη Λυκουρέση και παραγωγή ΕΡΤ και στις 9 Φεβρουαρίου θα προβληθεί η ταινία «Καναρινί Ποδήλατο» του Δημητρίου Σταύρακα.

 

Δείτε ενδεικτικό βίντεο από την εκδήλωση:

 

 

 

Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης