Μεγάλη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, φιλοξενεί στο φύλλο της 7ης Νοεμβρίου η «Αλ Αχράμ»


Εκτενής είναι η συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που παρουσιάζει στο φύλλο της 7ης Νοεμβρίου, η μεγαλύτερη και εγκυρότερη εφημερίδα του Αραβικού κόσμου, «Al-Ahram».

 

Τίτλος του άρθρου είναι: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Al-Ahram: Ο El-Sissi απέδειξε στον Κόσμο ότι οδηγεί την Αίγυπτο στην εποχή της Ανάπτυξης».

 

Τη συνέντευξη παραχώρησε ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, στον μόνιμο ανταποκριτή της Al-Ahram στην Αθήνα, Abdul-Sattar Barakat, ενόψει της επίσκεψής του στο Κάιρο και τη συμμετοχή του στην τριμερή συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

 

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε τα εξής:

 

Επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Ελλάδος να αναπτύξει τη μακροχρόνια σχέση με την Αίγυπτο, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και στην αλληλοϋποστήριξη σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, χαρακτηρίζοντας τη σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου βαθιά ριζωμένη σε επίπεδο κυβερνήσεων και λαών. 

 

Υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος επανακτά το διεθνή και περιφερειακό ρόλο της, υπό την ηγεσία του Προέδρου Abdul-Fattah el-Sissi, ο οποίος απέδειξε στον κόσμο ότι αυτός είναι που θα οδηγήσει την Αίγυπτο στην ασφάλεια, τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ανάκαμψη

Τόνισε ότι προσβλέπει στη Σύνοδο Κορυφής με τον Πρόεδρο El-Sissi και τον Κύπριο Πρόεδρο στο Κάιρο, όπου θα τεθούν ισχυρές βάσεις για τη δημιουργία σχέσεων ευεργετικών και ωφέλιμων, για τους λαούς των τριών χωρών, αλλά και για τις χώρες της περιοχής.

 

Αναφερόμενος στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο μέλλον, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι οι τομείς συνεργασίας είναι πολλοί. Η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε., μαζί με την Κύπρο αντιπροσωπεύουν τα «προπύργια» της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αίγυπτος επίσης, έχει μεγάλη επιρροή στον Αραβικό Κόσμο και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή, Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος να δημιουργήσουν μια «γέφυρα μόνιμης συνεργασίας» μεταξύ της Ευρώπης, των λαών των γειτονικών χωρών και των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, διότι για την Ευρώπη οι γειτονικές χώρες έχουν μεγάλη σημασία.

 

Όσον αφορά στη σημασία της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, η οποία είναι η πρώτη του μετά την ανάληψη του αξιώματος του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι με μεγάλη χαρά και μεγάλο ενδιαφέρον θα εντείνει τις παραγωγικές συζητήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει με την αιγυπτιακή ηγεσία, όχι μόνο για να διατηρηθούν οι φιλικές σχέσεις δεκαετιών, αλλά για να προχωρήσουν πολύ περισσότερο, αφού ήδη έχει ξεκινήσει μια στρατηγική συνεργασία για την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων. Υπάρχουν κοινά συμφέροντα και κοινές επιδιώξεις και ήρθε η ώρα να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά και για το καλό των λαών μας, και για το καλό όλων των λαών της περιοχής.

 

Όσον αφορά τα θέματα που θα συζητηθούν με την αιγυπτιακή πλευρά και τα θέματα της διμερούς ατζέντας, που θα συζητηθούν με τον Πρόεδρο Abdul-Fattah el-Sissi, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας σημείωσε ότι θα συζητηθούν τα ζητήματα σταθερότητας και περιφερειακής ασφάλειας, θέματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς επίσης οι αιγυπτο-ευρωπαϊκές σχέσεις και φυσικά τα πολιτιστικά θέματα, όπως αυτό της τριμερούς πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κίνα.

 

Για τα μηνύματα της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι η Σύνοδος θα στείλει πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, για τη συνεργασία, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη, αλλά και μηνύματα επιμονής στη θετική σύμπραξη και την αποφασιστική δράση, χωρίς να αποκλείεται καμία πλευρά.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πιθανές προτάσεις του ή τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα, τις AOZ και τα δικαιώματα Ελλάδας,  Κύπρου και Αιγύπτου στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μεσογείου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, με βάση το διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας.

 

Σε κάθε περίπτωση, το νοτιότερο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου διαθέτει μεγάλο πλούτο, που πρέπει να μάς ενώνει και όχι να μάς χωρίζει. Μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον των λαών μας, αν τα εκμεταλλευτούμε με σωστό τρόπο.

 

Εκτός από την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, ενδιαφερόμαστε επίσης και για τους τρόπους μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και στο σημείο αυτό η Αίγυπτος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Όλα αυτά τα σημεία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, η οποία αποκτά χαρακτήρα στρατηγικό διότι θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για όλους και επίσης θετικές εξελίξεις πέρα από τα σύνορα των χωρών μας.

 

Για την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μετά τις Επαναστάσεις της 25ης Ιανουαρίου 2011 και της 30ής Ιουνίου 2013 στην Αίγυπτο, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Αίγυπτο αποτελεί το επίκεντρο μιας νέας εποχής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

 

Η Ελλάδα και η Κύπρος ειδικότερα, δεδομένου ότι είμαστε γείτονες, αλλά και όλη η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και στη Μέση Ανατολή.

 

Είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου El-Sissi δημιούργησε  θετικές προοπτικές για το μέλλον της Αιγύπτου, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κράτους του, για την ευημερία του λαού του, αλλά και για τη θετική συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Αιγύπτου.

 

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα να επιτύχει ο λαός της Αιγύπτου όλες τις προσδοκίες του και πάνω  απ” όλα τη σταθερότητα και την ενότητα, διότι χωρίς σταθερότητα και ενότητα δεν μπορεί να ευημερήσει μια χώρα, δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, ούτε δημοκρατία. 

 

Σχετικά με το ζήτημα επανένωσης της Κύπρου και την άποψή του για την καλύτερη λύση προς διευθέτηση του προβλήματος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η καλύτερη λύση είναι να επιλυθεί το ζήτημα σύμφωνα με τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας που εκδόθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη,  μια λύση για ένα δημοκρατικό κράτος με πλήρη δικαιώματα για όλους, που θα τερματίσει την ξένη κατοχή στο βόρειο τμήμα της Νήσου και θα παρέχει ασφάλεια για όλους τους πολίτες.

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Ελλάδα για  να περιοριστεί το κύμα της παράνομης μετανάστευσης, που μαστίζει τη χώρα κυρίως από τη Μέση Ανατολή, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με αγάπη και συμπόνια όλους τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται είτε στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, αλλά η παράνομη μετανάστευση δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα, αντίθετα, δημιουργεί νέα προβλήματα.

 

Ειδικά μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει υποστεί μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, δεν μπορεί να αντέξει τα τεράστια κύματα των λαθρομεταναστών, ούτε την τραγωδία και τις κακουχίες  που αντιμετωπίζουν, λόγω της εκμετάλλευσης από τους δουλέμπορους.

 

Λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των συνόρων μας και συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας.

 

Πράγματι, κατορθώσαμε να μειώσουμε το ποσοστό διείσδυσης κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνεργαστούμε με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους και να συντονίσουμε με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών αυτών, ώστε όσοι μετανάστες δεν μπορούν να απορροφηθούν από τις ευρωπαϊκές χώρες, να απελαύνονται στις χώρες τους με ασφάλεια, λαμβάνοντας την κατάλληλη αξιοπρεπή μεταχείριση. Έτσι, η συνεργασία και ο συντονισμός είναι η λύση.

 

Σχετικά με τις θέσεις της Ελλάδας, που είναι πάντα υποστηρικτική στα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και προσπαθεί πάντα να φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει  σταθερή στις θέσεις της εδώ και πολλά χρόνια και υποστηρίζει αυτό που θεωρεί ότι είναι η μόνη λύση: Τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους εντός ασφαλών συνόρων, τόσο για τους ίδιους τους Παλαιστινίους, όσο και για τους γείτονές τους. Η Αίγυπτος αναγνώρισε το Ισραήλ πριν 36 χρόνια. Το θάρρος αυτής της πολιτικής απόφασης ήταν δύσκολο να γίνει κατανοητό εκείνη τη χρονική στιγμή, αλλά τα γεγονότα έχουν αποδείξει την ορθότητα αυτής της απόφασης.

 

Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Επίσης, το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη συμφωνία ασφάλειας και ειρήνης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, αλλά και με όλες τις χώρες της περιοχής. Ο ρόλος της Αιγύπτου στο θέμα αυτό είναι ηγετικός.

 

Όσον αφορά τη μεγάλη Ελληνική Κοινότητα που ζει στην Αίγυπτο, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι αυτή αποτελεί μια γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας ότι μέρος της οικογενείας του έζησε για πολλά χρόνια στην Αλεξάνδρεια, στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα και στις αρχές του εικοστού. Ως εκ τούτου, ο ίδιος έχει στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τους  «Αιγυπτιώτες  Έλληνες» τη συμβολή των οποίων στον τομέα της εκπαίδευσης, της επιστήμης και των επιχειρήσεων εκτιμά ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

 

Ερωτηθείς για την κατάσταση των Αιγυπτίων που εργάζονται και ζουν στην Ελλάδα, ο έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Αιγύπτιοι που ζουν στην Ελλάδα είναι φιλήσυχοι, συνδέονται με πολύ στενούς δεσμούς με τον ελληνικό λαό και έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Δεν δημιουργούν προβλήματα, αντίθετα, δημιουργούν μια καλή εντύπωση και μαθαίνουν εύκολα την ελληνική γλώσσα.

 

Για τον ρόλο της Ελλάδας και της Αιγύπτου όσον αφορά τα διεθνή ζητήματα, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής στο σύνολό της, μαζί με άλλες χώρες βέβαια, αλλά η πρωτοβουλία τους έχει αποφασιστικό ρόλο.

 

Σε ερώτηση για το νέο κύμα τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει σήμερα η Αίγυπτος από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τα εξτρεμιστικά ισλαμιστικά κινήματα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι όποιος βάφει τα χέρια του με το αίμα αθώων ανθρώπων, με οποιοδήποτε πρόσχημα, ή στο όνομα όποιας ιδεολογίας, θύματά του δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που σκότωσε, αλλά και η ίδια η οικογένειά του και ο λαός του. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε μόνο δύο λέξεις: «Όχι στην τρομοκρατία».

 

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες εχθροπραξίες και ενέργειες του «Ισλαμικού χαλιφάτου» ISIS, o Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τον Θεό ή τη θρησκεία.  Καμία θρησκεία δεν καλεί σε σφαγή, χωρίς διάκριση, ή στον αποκεφαλισμό των αιχμαλώτων και τη ανάρτησή του στο διαδίκτυο. Η ιστορία της ανθρωπότητας, το Ισλάμ και ο Χριστιανισμός θα υποφέρουν πάρα πολύ από αυτούς τους φανατικούς.

 

Σχετικά με το όραμά του για το μέλλον αυτής της περιοχής μετά τις επαναστάσεις των αραβικών λαών, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ο Ελληνικός Λαός  υπέφερε πολύ για να αποκτήσει την ελευθερία του με επαναστάσεις και πολέμους,  δύο αιώνες πριν, αλλά έχει μάθει ένα πολύτιμο μάθημα: ότι κάθε επανάσταση που δεν στηρίζεται στην ενότητα του λαού, δεν μπορεί να επιτύχει τα αποτελέσματα που επιδιώκει. Η Επανάσταση που δεν βασίζεται στην εθνική ενότητα μπορεί να οδηγήσει σε έναν καταστροφικό εφιάλτη.

 

Προβλέπουμε πολύ στο μέλλον των αραβικών λαών, θέλουμε να τούς δούμε να απολαμβάνουν την ελευθερία τους σε μια ατμόσφαιρα εθνικής ενότητας, κοινωνικής ανάπτυξης και αξιοπρεπούς ζωής. Αυτή είναι η επιθυμία για όλους τους λαούς του κόσμου και ιδιαίτερα για το φίλο λαό της Αιγύπτου με τον οποίο μας ενώνει η γεωγραφία και η ιστορία.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης