Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον δείχνει για την Ελλάδα το κράτος του Κουβέιτ, σύμφωνα με οικονομική ανάλυση της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»


Ενδιαφέρον για την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα δείχνει η κυβέρνηση του Κουβέιτ, καθώς η ένταξη της Ελλάδας στον στρατηγικό επενδυτικό σχεδιασμό του Κουβέιτ στη Νότια Ευρώπη αποτελεί προσωπική επιθυμία του Εμίρη (φωτο).

 

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τις επόμενες ημέρες (από την ερχόμενη εβδομάδα) επισκέπτεται την Αθήνα ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, Σεΐχης Σαμπάχ Καλίντ Αλ Χαμάντ Αλ Σαμπάχ, συνοδευόμενος από επικεφαλής κρατικών φορέων, μεταξύ αυτών και του οργανισμού επενδύσεων της χώρας (Kuwait Investment Authority), αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες οι οποίοι με το σκεπτικό ότι «στις κρίσεις δημιουργούνται οι μεγάλες ευκαιρίες», στρέφουν την προσοχή τους και στην Ελλάδα για την οποία εκτιμούν ότι αποτελεί αυτή τη στιγμή ανερχόμενη «επενδυτική ευκαιρία».

 

 

Η αγορά ακινήτων και ο τουρισμός βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, ενώ ενδεχόμενη εισροή κουβεϊτιανών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία θα στοχεύσει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια, το ίδιο έχει κάνει το Κουβέιτ και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, αλλά και η Ρωσία, στην οποία οι χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν φθάσει τα 12 δισ. δολάρια.

 

 

Την ίδια ώρα, η διαφαινόμενη προοπτική αξιοποίησης κοιτασμάτων πετρελαίου στην ελληνική επικράτεια προσελκύει το ενδιαφέρον του Κουβέιτ, που διαθέτει όχι μόνο την τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την εξόρυξη και τη διύλιση, αλλά και σημαντική παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά διανομής καυσίμων. Ήδη, διαθέτει 2.800 πρατήρια βενζίνης σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο.

 

 

Κομβικό ρόλο στη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων και κυρίως στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα θα διαδραματίσει η δημιουργία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Κουβέιτ, κάτι που βρίσκεται υπό συζήτηση και θα μπορούσε να υλοποιηθεί αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2015.

 

 

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εδάφους για την επενδυτική δραστηριότητα που αναμένεται να αναπτυχθεί, ιδιαίτερα χρήσιμο βήμα χαρακτηρίζονται στο Κουβέιτ οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Κουβέιτ τον περασμένο Ιανουάριο από ελληνική αποστολή υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχαν 45 Ελληνες επιχειρηματίες. Τότε, διεξήχθησαν πάνω από 250 διμερείς συναντήσεις στις οποίες εξετάσθηκαν συγκεκριμένες πιθανές συνεργασίες και κοινές επενδυτικές δραστηριότητες.

 

 

Πάντως, για να ευοδωθούν οι προσπάθειες θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί. Οπως προκύπτει από σχετικές συζητήσεις της «Κ», οι Κουβεϊτιανοί θέλουν να αποφευχθεί η σύγχυση και η δυστοκία που δημιουργούν οι διαβουλεύσεις με σωρεία φορέων από ελληνικής πλευράς. Αντίθετα, επιθυμούν να αναπτύξουν σταθερή συνεργασία με ένα φορέα που θα έχει συνολική εικόνα και δυνατότητα διαχείρισης και ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και συνέχεια. Να γνωρίζουν ότι θα λειτουργεί με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν θα ανατρέπονται πρόσωπα και καταστάσεις όταν αλλάζουν υπουργοί ή ακόμη και κυβερνήσεις.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης