Ελπιδοφόρα μηνύματα για ανάκαμψη της οικονομίας στην Αίγυπτο


Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, διαφαίνεται μια μικρή μεν, σαφής δε μεταστροφή του οικονομικού κλίματος, και διαμόρφωση μιας τάσης η οποία αν σταθεροποιηθεί θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της αιγυπτιακής οικονομίας. Ειδικότερα:
Ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2013-2014 διαμορφώθηκε στο 3,5%, έναντι 2,1% στο σύνολο του προηγούμενου οικονομικού έτους, οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφθασαν τα $ 6 δις έναντι $ 3 δις το 2012/13 και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 69%. Επισημαίνεται επίσης ότι η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο κατέγραψε αύξηση 4,2%, γεγονός που συνιστά την πρώτη θετική μεταβολή εντός του τρέχοντος έτους.
Οι θετικές εξελίξεις στους μακροοικονομικούς δείκτες αντικατοπτρίζονται και στο επιχειρηματικό κλίμα στην Αίγυπτο, όπου ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της τράπεζας HSBC ο οποίος εξετάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα 350 εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, τον Αύγουστο κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης το 2014 λόγω της σημαντικής αύξησης νέων παραγγελιών.

Από την άλλη πλευρά, ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο είναι η αύξηση του ποσοστού του πληθωρισμού ο οποίος τον Αύγουστο τ.ε. διαμορφώθηκε στο 11,5% σε συνέχεια αύξησης των τιμών των καυσίμων έως 78%, ως μέρος πολυαναμενόμενου βήματος για την μεταρρύθμιση των επιδοτήσεων και την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός το επόμενο 12μηνο και θα αρχίσει να υποχωρεί το 2ο εξάμηνο του 2015.

Σοβαρότερο πρόβλημα ωστόσο, συνιστούν οι ελλείψεις καυσίμων και οι συνεπεία αυτών αυξήσεις των τιμών που έχουν δημιουργήσει κενά στην παραγωγή που με την σειρά τους επηρεάζουν τους σχετικούς δείκτες της βιομηχανικής παραγωγής.
Για να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις που προέρχονται από την αναπροσαρμογή των τιμών της ενέργειας, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια τον Ιούλιο κατά 1%.

Επισημαίνεται ότι η χρηματοδοτική στήριξη από τα κράτη του Κόλπου μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Morsi έχει περιορίσει τις πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών, γεγονός που μειώνει την ανάγκη διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα. Η ροή της οικονομικής βοήθειας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί μετά την πρόσφατη ανακοίνωση από την κυβέρνηση των ΗΑΕ για παροχή προιόντων πετρελαίου αξίας $ 8,8 δις.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Αίγυπτος συμφώνησε πρόσφατα με την Παγκόσμια Τράπεζα για σύναψη δανείου $500 εκ., ενώ το ΔΝΤ έχει κληθεί να προβεί σε επανάληψη διαβουλεύσεων στις αρχές του 2015. Παρόλο που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν την προσέγγιση της χώρας με το ΔΝΤ προσχηματική λόγω των επαχθών όρων που αυτό επιβάλει, ωστόσο μια μελλοντική συμφωνία θα συνιστούσε αναβάθμιση του κύρους της χώρας διεθνώς, εχέγγυο για προσέλκυση ξέων επενδύσεων και διαβατήριο για χρηματοδότηση από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Τέλος, στον ενεργειακό τομέα, η αύξηση της τιμής πώλησης προς το κράτος φυσικού αερίου από την γερμανική RWE, δημιουργεί θετικό προηγούμενο για ανάλογες κινήσεις και με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα, γεγονός που αναμένεται ότι θα επιφέρει αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγής. Επίσης ο ορισμός για πρώτη φορά των τιμών αγοράς από το κράτος της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για προσέλκυση ξέων επενδύσεων στις ΑΠΕ. Επισημαίνεται ότι, ιστορικά, η μερίδα του λέοντος των ΑΞΕ στην Αίγυπτο, κατευθύνεται στην ενέργεια.

 

Πηγή: Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης