Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, υπέγραψαν η Αίγυπτος και η Κύπρος, στο Κάιρο


Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν στο Κάιρο μνημόνιο συνεργασίας, ανοίγοντας τον δρόμο στην από κοινού εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», στο Τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

 

Το μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακοτρύπης και εκ μέρους της της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ο υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων, Σιερίφ Ισμαήλ.

 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το μνημόνιο θα διευκολύνει μεταξύ άλλων τη συνεργασία των δύο χωρών στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», στο Τεμάχιο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, αξιοποιώντας υφιστάμενες υποδομές της Αιγύπτου προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών, αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο.

 

Η συμφωνία θα εξουσιοδοτεί την Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (Egyptian Natural Gas Holding Company – EGAS) και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) να εξετάσουν τις τεχνικές λύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω απευθείας θαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο.

 

Με τον τρόπο αυτό θα βελτιστοποιηθεί η χρήση των υποδομών φυσικού αερίου και θα επιτευχθεί προστιθέμενη αξία, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Αίγυπτο, ενώ στόχος είναι η κατάληξη σε συμφωνία εντός έξι μηνών από τη σημερινή υπογραφή του μνημονίου, παρουσία του Αιγύπτιου Πρωθυπουργού κ. Ιμπραχήμ Μάχλεμπ.

 

 

 

lakotrypis ismail cairo 04

 

 

Πηγή:www.reporter.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης