Συνέντευξη με τον Μπάμπη Τζανιδάκη


Νέα κυκλοφορία από την Spider Music , «Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ». Μίλησε μας για αυτό το άλμπουμ!

Ο δίσκος αυτός περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια. Το συνθετικό του ύφος βασίζεται κυρίως σε δρόμους της λαϊκής και της παραδοσιακής μουσικής του τόπου μας, οι οποίοι εκφράζονται μέσα από ροκ, φολκ και τζαζ φόρμες. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι αυτός ο δίσκος είναι «πολυμορφικός» λόγω της ποικιλομορφίας που έχει στις συνθέσεις, αλλά και στη στιχουργική του.

 

 

12 νέα κομμάτια λοιπόν, υπογεγραμμένα από αξιόλογους μουσικούς και στιχουργούς. Ποιοι είναι οι συντελεστές της δουλειάς αυτής;

Στον δίσκο αυτό συμμετέχουν συνθετικά ο Γιώργος Στεφανάκης, ο Δημήτρης Λεντζέρης και ο κορμός της μπάντας που με συνοδεύει στο στούντιο και στις συναυλίες, ο λεγόμενος «πυρήνας», που αποτελείται από τους Παναγιώτη Ροντογιάννη (μπάσο), Σοφοκλή Αντωνιάδη (τύμπανα) και Βασίλη Κανελλόπουλο (παραδοσιακά έγχορδα). Στιχουργικά συμμετέχει ο Σαράντης Αλιβιζάτος, η Νίνα Κάππα και ο Δημήτρης Λεντζέρης. Βέβαια, στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν αρκετοί session μουσικοί, όπως ο Γιώργος Ρόκας στο μπουζούκι-τζουρά-λαούτο, ο Γιάννης Κονταράτος στο βιολί, ο Δημήτρης Παντελιάς στο σαξόφωνο, ο Βασίλης Ζιγκερίδης στο κανονάκι και ο Ηρακλής Τσοπελάκης στα παραδοσιακά κρουστά.

 

 

Γιατί «ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ»;

Η Αριάδνη είναι ένα πρόσωπο σε θέση ισχύος…Είναι αυτή που θα σε ξεμπλέξει με τον μίτο της από τον λαβύρινθο, τη δυσκολία που αντιμετωπίζεις. Η σιωπή της αφορά στην απαξίωση, στην άρνηση της να συμμετέχει ως πρόσωπο κλειδί για την επίλυση μιας δύσκολης κατάστασης. Η σιωπή της λοιπόν αφορά στο κομμάτι του εαυτού σου που σωπαίνει, όταν πρέπει να φωνάξει, που κάθεται άπραγο, όταν πρέπει να δράσει, που μένει υποτελές, όταν πρέπει να επαναστατήσει. Ο τίτλος του δίσκου λοιπόν αφιερώνεται σε αυτά που δεν είπες και δεν έκανες στην ώρα τους, στις χαμένες στιγμές που δεν ξανάρχονται.

 

 

Μίλησε μας λίγο για τον άνθρωπο και δημιουργό Μπάμπη Τζανιδάκη.

Έχω σπουδάσει Καλές Τέχνες στην Γαλλία και την Ελβετία. Κατά βάση είμαι εικαστικός και ασχολήθηκα τα πρώτα χρόνια με την Γλυπτική και τις Εγκαταστάσεις. Το 2018, σπούδασα ηχοληψία και από τότε διατηρώ δικό μου στούντιο μουσικής παραγωγής, το Timeless Recording Studios, στην Ελευσίνα. Στην μουσική θα μπορούσα να πω ότι είμαι αυτοδίδακτος. Αν και φανατικός ακροατής πολλών και διαφορετικών μουσικών ειδών, οι σπουδές μου στο αντικείμενο είναι πολύ περιορισμένες. Η μουσική μου έμπνευση προέρχεται από πραγματικές καταστάσεις-βιώματα και οι στίχοι μου εμπνέονται από μεγάλους ποιητές και στιχουργούς της σύγχρονης περιόδου.

 

 

Ας μιλήσουμε λίγο για τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ.

Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν στα μέσα Οκτώβρη του 2022 και το τελικό mastering παραδόθηκε λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία του άλμπουμ, στις 22 Μαϊου 2023. Πάνω από έξι μήνες δουλειά. Στα στάδια που έπρεπε να παίξω σαν κιθαρίστας του άλμπουμ, την ηχοληψία ανέλαβε ο φίλος και συνεργάτης, Μανώλης Παπαδάκης. Επιπρόσθετες ηχογραφήσεις έγιναν από τον Γιώργο Ρόκα, στο προσωπικό του στούντιο (Studio Periptero). Ήταν μια πραγματικά απολαυστική διαδικασία, με τη δημιουργικότητα στο έπακρο, τους διαξιφισμούς και τις καλλιτεχνικές αντιπαραθέσεις, τις συμφιλιώσεις και τα αμέτρητα ξενύχτια στους καναπέδες του στούντιο.

 

 

Πώς είναι να βρίσκεσαι από την αρχή έως και το τέλος στην αλυσίδα δημιουργίας – παραγωγής ενός κομματιού και κατά επέκταση ολόκληρου άλμπουμ;

Αρχικά πρέπει να καταλάβεις και να δηλώσεις τη θέση σου. Συμμετέχεις ως συνθέτης, ως στιχουργός, ως οργανοπαίχτης, ως παραγωγός ή ως κάτι άλλο; Ποιος κρίκος της αλυσίδας είσαι; Αν συμμετέχεις λοιπόν σε όλα αυτά τα στάδια, από την προπαραγωγή έως το τελικό αποτέλεσμα, είτε μιλάμε για ένα single, είτε για ένα ολόκληρο άλμπουμ, κατά πάσα πιθανότητα θα αγανακτήσεις. Έχεις να συντονίσεις διάφορες προσωπικότητες, με διαφορετικές μουσικές αντιλήψεις, γεγονός που απαιτεί πολύ προσωπικό χρόνο και εξαιρετική συγκέντρωση στον τελικό στόχο. Το αποτέλεσμα όμως είναι αυτό που σε αποζημιώνει. Το να ακούς τη δουλειά σου ολοκληρωμένη και να χαμογελάς. Τίποτα και ποτέ βέβαια δεν μπορεί να είναι τέλειο, γεγονός όμως που σου δίνει περιθώρια εξέλιξης και κίνητρο να συνεχίζεις.

 

 

Ποια είναι η γνώμη σου γενικά για την Ελληνική σκηνή , από λαϊκό και έντεχνο μέχρι την ροκ και metal;

Δέν υπάρχει καλή και κακή μουσική…Υπάρχουν όμως καλοί και κακοί εκπρόσωποι κάθε μουσικού είδους. Η Ελλάδα έχει να επιδείξει εκπληκτικούς οργανοπαίχτες, μουσικά σχήματα, τραγουδοποιούς, συνθέτες και στιχουργούς. Η Ελληνική σκηνή υπάρχει σε όλα τα είδη και κάποιοι ξεχωρίζουν με τη δουλειά τους, την επιμονή  και τη συνέπεια σε αυτό που κάνουν. Συγκεκριμένα όμως θα ήθελα να επισημάνω, οτι στα 90′, όταν μεσουρανούσε η Ελληνική ροκ σκηνή (Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, κ.α.) οι μουσικοί και τα σχήματα ήταν συσπειρωμένα. Δεν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ λ.χ. αγγλόφωνου-ελληνόφωνου ή ελληνικού ρέγγε και ελληνικού ροκ. Οι καλλιτέχνες αυτοί αλληλοστηρίχτηκαν και δημιούργησαν μια ισχυρή μουσική σκηνή. Αυτό στις μέρες μας δεν υφίσταται. Κανείς δεν στηρίζει κανέναν και έχουμε τριγύρω μας διάφορα μουσικά «παρεάκια», που φτάνουν μέχρι εκεί που τελειώνει η αυλή τους.

 

 

Όσον αφορά τα live , να περιμένουμε κάποια εμφάνιση στο εγγύς μέλλον;

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, θα εμφανιστούμε στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (Elevsis 2023). Θα είναι μια πρώτη δημόσια εκτέλεση αρκετών τραγουδιών του νέου άλμπουμ. Λόγω όμως της πεντάμηνης καθηστέρησης που είχαμε στην επίσημη νέα κυκλοφορία, δεν έχει κλειστεί κάτι άλλο για αυτό το καλοκαίρι. Βασικός στόχος για το άμεσο μέλλον, είναι η παρουσίαση του άλμπουμ «Η σιωπή της Αριάδνης», που ευελπιστώ να γίνει κατά τα τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη στο Αθηναϊκό κοινό.

 

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις απαντήσεις και ευχόμαστε ότι καλύτερο για το άλμπουμ «Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ».

 

«Η σιωπή της Αριάδνης»

Ακούστε τα τραγούδια εδώ

https://www.youtube.com/watch?v=QAxSBLvShnY&list=PLH1B8yetNDikwR5pPgMfIMJzDICydkqjb

 

https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/

www.spider-music.com

https://www.youtube.com/channel/UCkMfQaoZAfJVGftW6SejM3w

 

Εγώ ευχαριστώ για την φιλοξενία…Καλό μουσικό καλοκαίρι!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης