Και άλλα πεδία φυσικού αερίου, με μέγεθος πάνω από ένα Ζορ, υπάρχουν στην Αίγυπτο και την Κύπρο, ανακοίνωσε σε συνέδριο στη Βιέννη Ιταλός επιστήμονας


 

 

 

Πεδία φυσικού αερίου, που αθροιστικά έχουν μέγεθος ισοδύναμο του Ζορ, υπάρχουν στην Αίγυπτο και την Κύπρο, πέραν των όσων έχουν ως σήμερα ανακοινωθεί.

 

 

 

Αυτό τόνισε μιλώντας σε μεγάλο συνέδριο στη Βιέννη ο Umberto Vergine, ανώτατο στέλεχος της Eni, της ιταλικής εταιρείας υδρογονανθράκων που στα τέλη του περασμένου Αυγούστου ανακοίνωσε την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος στις ακτές της Αιγύπτου.

 

 

 

Ειδικότερα, από το βήμα του European Gas Conference, που διεξήχθη στην αυστριακή πρωτεύουσα από τις 19 έως και τις 21 Ιανουαρίου, ο Chief Midstream Gas & Power Officer ανέφερε ότι, αν αθροίσουμε τα άλλα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Αιγύπτου – πέραν του Ζορ – μαζί με ποσότητες στην Κύπρο, πέραν των όσων έχουν σήμερα επίσημα ανακοινωθεί, θα έχουμε ποσότητα αερίου ίση με το εν λόγω τεράστιο πεδίο. Ο Vergine, ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς.

 

 

Παράλληλα, δήλωσε ότι όλη η ποσότητα του Ζορ έχει κατακρατηθεί για τις ανάγκες της ίδιας της Αιγύπτου, συνεπώς δεν υπάρχουν περιθώρια εξαγωγών. Ερωτηθείς για το αέριο που θα τροφοδοτήσει, σε μία τέτοια περίπτωση, τα δύο τερματικά LNG της Αιγύπτου, στην Νταμιέτα και στο Ιντκού, ο Vergine δήλωσε ότι αυτά θα λειτουργήσουν με ποσότητες προερχόμενες όχι από το Ζορ, αλλά από τα νέα κοιτάσματα που αναμένεται να εντοπισθούν πέριξ αυτού σε Αίγυπτο και Κύπρο.

 

 

Γενικότερα, το ανώτατο στέλεχος της ιταλικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου χαρακτήρισε την ανακάλυψη του εν λόγω πεδίου ως την αναγκαία «αλλαγή παραδείγματος» για την επανεκκίνηση ενός νέου κύκλου ερευνών στο Δέλτα του Νείλου.

 

 

 

Ας σημειωθεί ότι ανάλογες δηλώσεις, σχετικά με τις προοπτικές ανακάλυψης νέων πεδίων αερίου και στην Κύπρο, που άνοιξε ο εντοπισμός του Ζορ, είχε κάνει και ο γεωλόγος πετρελαίου Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου τον περασμένο Δεκέμβριο. «Υπάρχουν οι πιθανότητες να βρούμε και τα δικά μας Ζορ στην περιοχή», είχε πει, μιλώντας στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου του ΙΕΝΕ, στη Λευκωσία, το μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου και τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas, προσθέτοντας ότι ακόμη ότι τέτοιες δομές υπάρχουν και περιμετρικά του όρους Ερατοσθένη, στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

 

 

«Πρέπει να αισιοδοξούμε όσον αφορά το πετρελαιογεωλογικό κομμάτι ότι μπορεί να έχουμε και άλλα κοιτάσματα μετά την ανακάλυψη του Ζορ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Νικολάου, ο οποίος είναι, επίσης, μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ, για να προσθέσει πως όλα τα τεμάχια που σχετίζονται με τον Ερατοσθένη έχουν αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον.

 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι το Ζορ ανακαλύφθηκε στα τέλη Αυγούστου 2015 από την Eni, περίπου 150 χιλιόμετρα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών της Μεσογείου και καλύπτει μια περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όταν ανακαλύφθηκε, η εκτίμηση ήταν ότι περιέχει περίπου 30 tcf φυσικού αερίου,γεγονός που καθιστούσε το αιγυπτιακό κοίτασμα αερίου το μεγαλύτερο στον κόσμο. Σήμερα τα συνολικά αποθέματα της Αιγύπτου εκτιμώνται στα 57,04 tcf.

 

 

 

 

Ωστόσο, δημοσιεύματα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανέφεραν ότι η τελική εκτίμηση των ποσοτήτων του Ζορ είναι σχεδόν στο μισό της αρχικής, δηλαδή στα 16 tcf. Από την πλευρά του, το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις τόσο από την Αίγυπτο όσο και από την Eni. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι αν επιβεβαιωθούν οι νέες εκτιμήσεις για το Ζορ, αναβαθμίζονται οι προοπτικές εξαγωγών κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Μαΐου 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης