Νέες αραβικές επενδύσεις αναγγέλονται στη 2η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Η.Α.Ε., που διεξάγεται στην Αθήνα


Νέο γύρο επενδύσεων στους τομείς των ακινήτων, του τουρισμού και της ενέργειας προωθούν οι Άραβες στην Ελλάδα, έχοντας ως επίκεντρο το Αμπού Ντάμπι. Σήμερα, κατά τη διάρκεια της 2ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που διεξάγεται στην Αθήνα, αναμένεται να ανακοινωθεί η αρχική συμφωνία για συνεργασία με ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο στον τομέα της ενέργειας.

 

 

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως στα σκαριά βρίσκονται δύο ακόμα συμφωνίες στους τομείς των κατασκευών και του τουρισμού. Η υλοποίηση των επενδύσεων, πάντως, συνδέεται με πλήθος θεσμικών και άλλων παρεμβάσεων που αναλαμβάνει η ελληνική πλευρά.

 

 

Η επενδυτική δραστηριότητα του Αμπού Ντάμπι πυκνώνει, καθώς κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του εμιράτου συμμετέχουν ήδη στα σχήματα που επικράτησαν στους διαγωνισμούς για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και για την πολυετή διαχείριση του Ελληνικού. Ειδικά για τον Αστέρα, χθες βρέθηκε στην Αθήνα ο πρίγκιπας της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και πρόεδρος της Kingdom Holding Company, Αλ Γουαλίντ Μπιν Ταλάλ Μπιν Αμντουλαζίζ Αλ Σαούντ (φωτ.), ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας σε συνέδριο αποκάλυψε πως ο όμιλος Four Seasons βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση των δύο ξενοδοχείων του συγκροτήματος.

 

 

Οι επενδύσεις των Αράβων, πάντως, χαρακτηρίζονται από υψηλό ρίσκο, καθώς για να υλοποιηθούν τα επενδυτικά σχέδια στον Αστέρα και στο Ελληνικό θα απαιτηθούν πολυετείς προσπάθειες και πλήθος εγκρίσεων (χωροταξικά, πολεοδομικά κ.λπ.). Όσοι παρακολουθούν τη διαδικασία προσθέτουν πως οι υποψήφιοι όμιλοι ζητούν πολιτικές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση αφού ειδικά για τις μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό θα χρειαστούν εγκρίσεις και από την ελληνική βουλή.

 

 

Οι κινήσεις του Αμπού Ντάμπι και οι χθεσινές θετικές δηλώσεις του Σαουδάραβα κροίσου Μπιν Ταλάλ περί σημαντικών ευκαιριών στον ελληνικό τουριστικό κλάδο έρχονται να συμπληρώσουν αντίστοιχες συμφωνίες που έχει υπογράψει το τελευταίο διάστημα και το Κατάρ, όπως η συμμετοχή της Qatar Petroleum στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

 

Το καλό επίπεδο των σχέσεων με τα εμιράτα αποτυπώνεται και στην εντυπωσιακή διεύρυνση της παρουσίας των ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων στην περιοχή το τελευταίο δωδεκάμηνο. Ειδικά στο Κατάρ, οι κατασκευαστικοί όμιλοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και J&P ΑΒΑΞ ανέλαβαν το τελευταίο εξάμηνο (μέσω συμμετοχής σε κοινοπραξίες) έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4,5 δισ. ευρώ.

 

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων του Αμπού Ντάμπι (η κυβέρνηση έχει προτείνει και τη συμμετοχή στο Επενδυτικό Ταμείο) είναι η συμφωνία για την Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων, η οποία θα υπογραφεί σήμερα. Αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να προσφύγει αμέσως στη διεθνή διαιτησία σε περίπτωση όπου θεωρήσει ότι υπάρχει παραβίαση κάποιας συμφωνίας.

 

 

Ο πρίγκιπας Μπιν Ταλάλ εμφανίστηκε χθες δυσαρεστημένος από την πολυετή καθυστέρηση στην πρόοδο εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου. Όπως είπε, αν είχαν υπογραφεί οι συγκεκριμένες συμφωνίες, τότε θα βελτιωνόταν και το επίπεδο επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

 

 

Τα σχέδια στον τουρισμό

 

 

Στον τουρισμό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα επενδυτικά σχήματα του Αμπού Ντάμπι φέρονται να έχουν καταρτίσει short list με τουλάχιστον τέσσερα επενδυτικά σχέδια που αφορούν επενδύσεις πολυτελείας.

 

 

Στα ισχυρότατα επενδυτικά σχήματα του εμιράτου, με βάση πληροφορίες, είχαν υποβληθεί για εξέταση περίπου οκτώ φάκελοι που αφορούσαν σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα πολυτελείας. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, των αραβικών κεφαλαίων φαίνεται πως επικεντρώνεται σε αυτήν τη φάση στη ζώνη που συγκροτεί το θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας, αλλά και στη ραγδαία ανερχόμενη «Ριβιέρα» της Δυτ. Πελοποννήσου. Οι Άραβες επενδυτές, μάλιστα, φέρονται να ενδιαφέρονται όχι μόνο για πολυτελείς τουριστικές μονάδες, αλλά και για επενδύσεις νέας γενιάς, που θα δημιουργούν νέα πρότυπα αναφοράς σε επίπεδο ποιότητας, αισθητικής και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος.

 

 

Πρόθεση των funds του Αμπού Ντάμπι, σύμφωνα με παράγοντες που διατηρούν ανοικτή γραμμή μαζί τους, είναι να επενδύσουν στην υπό διαμόρφωση νέα «βιτρίνα πολυτελείας» της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού. Έτσι, υποστηρίζουν, επικεντρώνονται στις δύο υπό διαμόρφωση ελληνικές «Ριβιέρες»: την αθηναϊκή που περιλαμβάνει το θαλάσσιο μέτωπο της πρωτεύουσας από το Φλοίσβο μέχρι το Σούνιο και την Πελοποννησιακή που αφορά κυρίως τη δυτική Μεσσηνία και Ηλεία.

 

 

Τις δύο περιοχές, δηλαδή, που αναμένεται να αποτελέσουν τις νέες βιτρίνες πολυτελείας της χώρας με βάση το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που έχει υιοθετηθεί και επικεντρώνεται σε μεγάλης κλίμακας σύνθετες τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες θα προσφέρουν «πρεστίζ» και έσοδα στη χώρα.

 

 

Απόλυτη προτεραιότητα φαίνεται πως είναι η Αθήνα, όπου σχεδιάζεται να αναπτυχθούν πρότυπες επενδύσεις υψηλού επιπέδου, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα τοπόσημα (με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αισθητική) στην ελληνική πρωτεύουσα.

 

 

Μαγνήτης για τη νέα κοσμοπολίτικη πελατεία της Αθήνας σχεδιάζεται να καταστούν τα πολυτελή συγκροτήματα που θα αναπτυχθούν κυρίως στην περιοχή από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη και θα φέρουν την υπογραφή των μεγαλύτερων διεθνών αλυσίδων. Σε αυτήν τη στρατηγική εντάσσεται η διαφαινόμενη ανάληψη του μάνατζμεντ δύο από τις μονάδες του Αστέρα Βουλιαγμένης από την αλυσίδα Four Seasons, που ελέγχεται από σαουδαραβικά κεφάλαια.

 

 

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι σύνθετες επενδύσεις στο Ελληνικό, το δίκτυο για τις μαρίνες πολυτελείας που θα μπορούν να φιλοξενούν mega yachts των διεθνών κροίσων, τα νέα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής που υλοποιούνται από το Ίδρυμα Νιάρχου στο Δέλτα Φαλήρου, αλλά και τα σχέδια για τη δημιουργία τερματικού σταθμού κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή.

 

 

Πηγή: euro2day.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης