Ο Ν. Παππάς στο ΠΥΡΑΜΙΣ: «Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου συμβάλλει και στην οικονομική τους ανάπτυξη» (ΒΙΝΤΕΟ)


 

 

 

 

«Οι δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου των δύο χωρών είναι μεγάλες», δήλωσε στο ΠΥΡΑΜΙΣ και τον Νίκο Κάτσικα, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς, στο Κάιρο, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Αιγύπτιο Υπουργό Αμρ Τααλάτ.

 

 

«Η στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών αποκτά κάθε μέρα όλο και περισσότερο σάρκα και οστά και το πεδίο των νέων τεχνολογιών είναι το πλέον κατάλληλο», προσέθεσε ο Έλληνας Υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό το στοιχείο είναι «που μπορεί και την συνεργασία αυτή να ενισχύσει αλλά και να βάλει τις δύο χώρες στη νέα οικονομική ανάπτυξη η οποία έρχεται».

 

 

 

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι η συνάντησή του με τον Αιγύπτιο αρμόδιο Υπουργό, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, ήταν ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

 

 

Μία συνάντηση που κράτησε μία ώρα παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλιου Ράλλη και του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, καθώς και αντίστοιχων εκπροσώπων από την Χώρα του Νείλου, και η οποία χαρακτηρίστηκε από την αποφασιστικότητα των δύο χωρών να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τόσο καθοριστικό αυτό τομέα.

 

 

Με τον τρόπο αυτό, οι αρμόδιοι των δύο χωρών Υπουργοί έβαλαν τα θεμέλια σε μία μελέτη για το πώς η μία χώρα μπορεί να βοηθήσει την άλλη σε θέματα νέων τεχνολογιών, που να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη στην πράξη, με άμεση εφαρμογή σε τομείς όπως η γεωργία.

 

 

Με εξαιρετική ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των συζητήσεών του με τον Υπουργό ΨηΠΤΕ κ. Νίκο Παππά, ο Αιγύπτιος ομόλογός του Υπουργός κ. Αμρ Τααλάτ δήλωσε στο «ΠΥΡΑΜΙΣ» ότι «είναι πολύ σημαντικές οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που διατηρούνται από πολύ παλιά, αλλά το μήνυμα που προκύπτει από αυτή τη συνάντηση είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για ιστορικές σχέσεις αλλά και για σχέσεις που αποσκοπούν στο μέλλον αυτής της συνεργασίας. Συζητήσαμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα σε διαφορετικούς τομείς των νέων τεχνολογιών και το πώς μπορούμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία να ενισχύσουμε τη διμερή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό».

 

 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς ανέφερε στις δηλώσεις του στο Ν. Κάτσικα ότι με τον ομόλογό του Υπουργό στην Αίγυπτο συζητήσανε δύο πάρα πολύ ενδιαφέροντα έργα που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τόσο της δημόσιας διοίκησης όσο και της αγροτικής παραγωγής.

 

 

Αναφερόμενος μάλιστα στα μελλοντικά βήματα της συνεργασίας των δύο χωρών στο σημαντικό αυτό τομέα, ο κ. Παππάς δήλωσες ότι «οι ειδικοί σε επίπεδο εξειδικευμένων στελεχών από τα δύο Υπουργεία θα συνεχίσουν τις επαφές στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και θα βοηθήσει η μία χώρα την άλλη, όπως μπορεί και όπως γίνεται».

 

 

Να σημειωθεί ότι κατά τη διμερή υπουργική συνάντηση για θέματα Ψηφιακής πολιτικής Ελλάδας – Αιγύπτου, έγινε ειδική αναφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό και το πώς αυτός συντελείται και στις δύο χώρες και αντηλλάγησαν απόψεις και τεχνογνωσία τόσο από την ελληνική όσο και από την αιγυπτιακή πλευρά. Ειδικότερα, υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της ευφυούς γεωργίας, ένα καινοτόμο έργο που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και έρχεται να δημιουργήσει μία αλυσίδα αξίας στα αγροτικά προϊόντα, όπου 6.500 αισθητήρες θα αναπτυχθούν σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να συλλέγουν δεδομένα τόσο από το έδαφος όσο και από την ατμόσφαιρα, τα οποία θα συλλέγονται σε ένα κεντρικό υπολογιστή, θα επεξεργάζονται και θα επιστρέφουν ως συμβουλές και στον πιο μικρό αγρότη. Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για αυτό το πρόγραμμα από την αιγυπτιακή πλευρά, το οποίο αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται στην Ελλάδα.

 

 

Έτσι, πιο συγκεκριμένα συζητήθηκε το πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι νέες τεχνολογίες για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την παραγωγή ποιοτικότερων αγροτικών προϊόντων με λιγότερο πότισμα και με λιγότερα λιπάσματα, έτσι ώστε να είναι πιο ποιοτικά και να μπορούμε να παράγονται «περισσότερα με λιγότερα», με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έχει μόνον το 5% των εδαφών της που καλλιεργεί και θέλει να αυξήσει την παραγωγή της, ενώ η Ελλάδα θέλει να στηρίξει τους καλλιεργητές που διαθέτουν μικρό κλήρο έτσι να μην αποθαρρύνονται και να ασχολούνται με την καλλιέργεια. Και έτσι να έχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες που θα τους λένε πότε θα ποτίσουν, πόσο θα ποτίσουν, πόσο λίπασμα θα πρέπει να βάλουν, πότε θα υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και έκτακτα καιρικά φαινόμενα έτσι ώστε να προφυλαχτούν. Και όλα αυτά με τη βοήθεια του διαδικτύου των πραγμάτων και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

 

 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤ. ΡΑΛΛΗ

 

 

 

Την πεποίθησή του ότι θα συνεχιστούν και θα αναπτυχθούν έτι περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, στον τομέα των νέων τεχνολογιών, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης δηλώνοντας, αμέσως μετά τη συνάντηση των αρμοδίων Υπουργών των δύο χωρών Ν. Παππά και Αμρ Τααλάτ ότι «Ελλάδα και Αίγυπτος μοιράζονται το ίδιο έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της  ψηφιακής γεωργίας».

 

 

Και ο κ. Ράλλης προσέθεσε, παρουσιάζοντας τη σημασία της σημερινής υπουργικής συνάντησης στο Κάιρο:

 

 

«Παρουσιάσαμε σήμερα με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, στον Αιγύπτιο ομόλογό του Dr. Talaat, το έργο για τον  ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα και ανταλλάξαμε πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για τις ανάγκες που υπάρχουν και στις δύο χώρες για τη γρήγορη ανάπτυξη της γεωργίας ακριβείας. Η συνεργασία στον τομέα αυτό θα συνεχιστεί με ανταλλαγή τεχνογνωσίας από ειδικούς επιστήμονες των δύο χωρών.»

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης