Ο απόηχος της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, της 8ης Νοεμβρίου στο Κάιρο, μέσα από τον αιγυπτιακό τύπο


Με εκτενή δημοσιεύματα, όλος ο αιγυπτιακός τύπος κάλυψε το γεγονός της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου, μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι και του Κυπρίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

 

Μεταξύ των κυριότερων τίτλων εφημερίδων, αυτός της «Al Ahram»: «Αίγυπτο –Ελληνο- Κυπριακή συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», «Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ελ Σίσι δήλωσε ότι η Διάσκεψη κορυφής είναι μία νέα έναρξη στις σχέσεις των δύο χωρών», «Ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης δήλωσε την υποστήριξη της χώρας του στην Αίγυπτο στους τομείς συνεργασίας με την Ε.Ε», «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς δήλωσε την ενίσχυση στους τομείς Εμπορίου Επενδύσεων και στη ναυσιπλοΐα».

 

Η εφημερίδα «Al Gomhouria» τόνισε με τη σειρά της την «Ανταλλαγή εμπειριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας , στήριξη των κοινών συμφερόντων και ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών».

 

Η εφημερίδα «Al Akhbar» αναφέρθηκε στη «Στρατηγική συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου Κύπρου και Ελλάδας» και προσέθεσε: «Πρόσκληση της Τουρκίας να σεβαστεί τα κυριαρχικά της σύνορα με την Κύπρο».

 

Η εφημερίδα «Al Wafd» επεσήμανε ότι «Στη λήξη της Διάσκεψης Κορυφής Αιγύπτου – Ελλάδας-Κύπρου έχουμε την Διακήρυξη του Καΐρου. Ιστορική Αφετηρία για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της Τουρκίας».

 

Η εφημερίδα «Al Masry Al Youm» έθεσε ως τίτλο του ρεπορτάζ: «Τριπλό ράπισμα κόλαφος στο πρόσωπο του Ερντογάν. Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μέσω της οικονομικής συνεργασίας».

 

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Al Doustour» τόνισε ότι «Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ελ Σίσι δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου –Ελλάδας-Κύπρου προστατεύει την περιοχή από το χάος. Η ενεργοποίηση των υπογραφέντων συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών πηγάζει από τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της κυριότητας των χωρών».

 

Τέλος, η εφημερίδα «Al Youm al 7» χαρακτήρισε το γεγονός του Σαββάτου ως «Ημέρα πολιορκίας της Τουρκίας στο Προεδρικό Μέγαρο», προσθέτοντας ότι «Ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσαν ότι η Πολιτική της Άγκυρας είναι προκλητική και η εφαρμογή της απειλεί την σταθερότητα στην περιοχή».

 

Αναλυτικότερα, μεταξύ των δημοσιευμάτων, η εφημερίδα «Al-Dostour», σε δημοσίευμα με τίτλο: «H Κύπρος και Ελλάδα είναι η Πύλη για την ενίσχυση των σχέσεων Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις Αιγυπτίων αναλυτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η τριμερής Σύνοδος Κορυφής, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, είναι πιθανό να βελτιώσει τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ε.Ε. Τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαίωσαν ότι οι χώρες τους θα λειτουργήσουν ως «πρεσβευτές της Αιγύπτου» στην Ε.Ε., για να βελτιωθούν οι σχέσεις της με την Ευρώπη.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης