Την Αίγυπτο θα επισκεφτεί επίσημα ο Αρχηγός Στόλου της Ελλάδος Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης, από τις 7 έως τις 11 Μαΐου


 

 

 

 

 

Ο Αρχηγός Στόλου της Ελλάδος Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης Π.Ν. πρόκειται να επισκεφτεί την Αίγυπτο από 7-11 Μαΐου, στο πλαίσιο συμμετοχής του στην ημέρα επισήμων προσκεκλημένων (Distinguished Visitors day) η οποία περιλαμβάνεται στην κοινή αεροναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδος –Αιγύπτου με την ονομασία «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2016», και η οποία θα διεξαχθεί από 9-15 Μαΐου 2016 στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

 

 

 

 

Παρόμοιες ασκήσεις έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών να εκτελούνται κάθε δύο χρόνια σε Ελλάδα και Αίγυπτο, με τις ονομασίες «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ» και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ» αντίστοιχα, στο πλαίσιο απόκτησης ενιαίου πνεύματος συνεργασίας μεταξύ του Αιγυπτιακού και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων εκτελούνται κοινές αεροναυτικές επιχειρήσεις επιτήρησης και θαλασσίου ελέγχου, που σκοπό έχουν την εξασφάλιση και διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή κοινού ενδιαφέροντος και κοινών θαλασσίων συνόρων που έχουν οι δύο χώρες, παράλληλα με την περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων και την ενδυνάμωση της κοινής στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

 

 

 

 

 

fregata Nikiforos Fokas

 

 

 

 

 

Στη φετινή άσκηση η οποία διοργανώνεται από το Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό, το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδος θα συμμετάσχει με τη Φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» η οποία θα έχει ένα οργανικό ελικόπτερο στο ελικοδρόμιό της, το Υποβρύχιο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και ομάδα ανδρών ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (ΟΥΚ). Από Αιγυπτιακής πλευράς, θα συμμετάσχουν η Φρεγάτα «DOMYAT» με ένα οργανικό ελικόπτερο, δύο ταχέα περιπολικά σκάφη κατευθυνομένων βλημάτων, ένα πετρελαιοφόρο, ένα ναρκοθηρευτικό πλοίο, καθώς και ομάδα ανδρών ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου (Navy Seals).

 

 

 

 

ypovrihio poseidon

 

 

 

 

 

Κατά τη συμμετοχή του στην ημέρα επισήμων προσκεκλημένων, ο κος Αρχηγός Στόλου της Ελλάδος θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αρχηγό του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχο Osama Munir Rabbie, τον Δοικητή Ναυτικής Εκπαίδευσης του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού Υποναύαρχο Ahmed Mefereh, τον Διοικητή του Βόρειου Στόλου του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού Υποναύαρχο  Mohamed Tarek Abbass, τον Διοικητή της Ναυτικής Βάσης της Αλεξάνδρειας Υποναύαρχο Mohamed Ahmed Mahmoud και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού.

 

 

 

 

Την Τρίτη 10 Μαΐου, ο κος Αρχηγός Στόλου της Ελλάδος συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλο Λάζαρη και τον Ακόλουθο Άμυνας της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχο Ιωάννη Διαμαντάκη Π.Ν., θα επισκεφτεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, το Κυβερνείο Αλεξανδρείας, το Ελληνικό τετράγωνο όπου θα περιηγηθεί και θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια και τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ενώ θα ολοκληρώσει τις επισκέψεις του με τη συνάντηση που θα έχει με τον παλαίμαχο –ήρωα μέλος του πληρώματος του θρυλικού Ελληνικού αντιτορπιλικού «ΑΔΡΙΑΣ», τον Αλεξανδρινό κ. Δημήτριο Γαβαλά στην οικία του στην Αλεξάνδρεια. Για την ιστορία, αξίζει να  θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και κατά τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδος στις τότε ναυτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, το Ελληνικό  αντιτορπιλικό «ΑΔΡΙΑΣ» προσέκρουσε σε νάρκη κοντά στη νήσο Κάλυμνο, με αποτέλεσμα να υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές αφού κόπηκε και χάθηκε ολόκληρο το εμπρός μέρος (πλώρη )του πλοίου. Παρ” όλα αυτά, το ηρωικό του πλήρωμα κατάφερε – χάρη στις ικανότητες και το θάρρος του – να οδηγήσει το πλοίο πίσω στο ναυτική βάση της Αλεξάνδρειας (εκεί ήταν ο τότε συμμαχικός ναύσταθμος) όπου έγινε δεκτό σε κλίμα μεγάλου ενθουσιασμού και ζητωκραυγών από τα πληρώματα των συμμαχικών πλοίων και από τότε έμεινε στην ιστορία ως θρύλος για το κατόρθωμα του αυτό, επισημαίνοντας στην οικουμένη το μέγεθος της ναυτοσύνης και του ηρωισμού των Ελλήνων. 

 

 

 

 

 

 

adrias antitorpiliko 01 adrias antitorpiliko 02

 

 

 

 

 

Το απόγευμα της 10 Μαΐου, ο κος Αρχηγός Στόλου της Ελλάδος, θα παραθέσει δεξίωση επί της Ελληνικής Φρεγάτας «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» εν όρμω Αλεξάνδρειας, στην οποία έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων, η ηγεσία και υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και των  Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας διαφόρων χωρών στο Κάιρο, οι Γενικοί Πρόξενοι και μέλη τοπικών αρχών της Αλεξανδρείας, το Προεδρείο και μέλη της Ελληνικής ομογένειας Αλεξανδρείας κ.ά.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης