ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

9 χρόνια προσφοράς μετράει ήδη στην Αίγυπτο η Τράπεζα Πειραιώς – Συνέντευξη του Γεν. Γραμματέα του ΔΣ, Δημήτρη Σκουφαρίδη

Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ελληνικές επιχειρηματικές παρουσίες στην Αίγυπτο. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι πλέον σήμα κατατεθέν, που συνδέει τις δυο μας πατρίδες, και μαζί και την Κύπρο, εφόσον πολλά από τα στελέχη της προέρχονται από την Κύπρο, όπως ο κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης, ενεργό μέλος της παροικίας, Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου, αλλά συγχρόνως και ένας από τους πλέον ειδικούς Αιγυπτιώτες Έλληνες στον τραπεζικό τομέα, καθώς έχει αναλάβει στους ώμους του εδώ και ένα περίπου χρόνο την ευθύνη της θέσης του Γενικού Γραμματέα του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς στην Αίγυπτο.

 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης αυτής της χρονικής περιόδου, και με δεδομένο ότι η εν λόγω Τράπεζα συμπληρώνει το επόμενο έτος τα δέκα χρόνια παρουσίας της στη Χώρα του Νείλου, ο κ. Σκουφαρίδης μάς μίλησε καταρχήν για το πώς ξεκίνησε η παρουσία της Τράπεζας Πειραιώς στην Αίγυπτο.

«Υλοποιώντας την στρατηγική του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς για επέκταση στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζει προς το «ΝΕΟ ΦΩΣ» ο κ. Σκουφαρίδης, «η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε τις τραπεζικές της εργασίες στην Αίγυπτο με την εξαγορά της τράπεζας Egyptian Commercial Bank το 2005 και η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Piraeus Bank-Egypt S.A.E. (Τράπεζα Πειραιώς Αιγύπτου)».

 

Από τότε πέρασε σχεδόν μία ολόκληρη δεκαετία και σίγουρα, η Τράπεζα μεγάλωσε και κατέκτησε μία δυναμική θέση στην αγορά της Αιγύπτου.

 

Μάς λέει αναλυτικά ο ΓΓ του ΔΣ της Τράπεζας: «Στις 31 Αυγούστου 2014, η Τράπεζα Πειραιώς Αιγύπτου αριθμεί 39 καταστήματα και ένα δίκτυο 89 ΑΤΜs (αυτόματες ταμειακές μηχανές) στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, την Ισμαϊλία, το Πορτ Σαΐντ, τη Χουργάντα, το Σαρμ Ελ Σέιχ, τη Μίνια, τη Μανσούρα, το Ασιούτ, το Ασουάν, το Σουέζ και άλλες πέντε πόλεις. Οι καταθέσεις πελατών σε τρεχούμενους λογαριασμούς και ταμιευτηρίου αυξήθηκαν σε σχέση με το 2013 κατά 29% και 16% αντίστοιχα και τα προσωπικά δάνεια απετέλεσαν την αιχμή του δόρατος για την επανέναρξη των δανείων της λιανικής τραπεζικής. Τα αποτελέσματα του τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων βελτιώθηκαν σημαντικά ειδικά στη πώληση των προϊόντων του εξωτερικού εμπορίου, τα έσοδά μας από τόκους αυξήθηκαν κατά 14% και τα καθαρά μας έσοδά μας από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 55% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

 

«Τί είναι αυτό που κάνει την Τράπεζα Πειραιώς να ξεχωρίζει σήμερα από άλλες τράπεζες», τον ρωτάμε:

Ο κ. Σκουφαρίδης μάς επισημαίνει ότι «από τους βασικούς στόχους μας είναι η ποιότητα που προσφέρουμε στην εξυπηρέτηση των πελατών μας. Μάλιστα το Μάιο του 2013, μας απονεμήθηκε από τη Deutsche Bank το βραβείο για την άριστη ποιότητα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στις πληρωμές τόσο σε Ευρώ όσο και σε δολάρια ΗΠΑ. Πρόκειται για τα εντολές της Τράπεζας Πειραιώς που εκτελούνται από την συγκεκριμένη ανταποκρίτρια τράπεζα αυτόματα και χωρίς χειρογραφική επέμβαση (Straight Through Processing). Ως αποτέλεσμα έχουμε ταχύτερη εξυπηρέτηση και σχετικά χαμηλότερο κόστος».

 

Αλλά, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνική και δη αιγυπτιώτικη παροικία. Για το λόγο αυτό, ο κ. Σκουφαρίδης μάς επισημαίνει:

 

«Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει έμπρακτα την Ελληνική Κοινότητα στο έργο που επιτελεί και επιπλέον έχει άριστη συνεργασία με τις Διπλωματικές και Προξενικές αρχές τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου. Οι Έλληνες και οι Κύπριοι που διαμένουν στην Αίγυπτο και έχουν λογαριασμούς με την Τράπεζα Πειραιώς έχουν πρόσβαση στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

 

Και φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα για το κατά πόσο επηρέασε την Τράπεζα Πειραιώς, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οι δύο Επαναστάσεις στην Αίγυπτο; Η απάντηση ήταν ιδιαίτερα επεξηγηματική:

 

«Κατ’ αρχήν οι δύο επαναστάσεις στην Αίγυπτο της 25ης Ιανουαρίου 2011 και της 30ής Ιουνίου 2013, είχαν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στον τουριστικό, κατασκευαστικό και βιομηχανικό κλάδο της χώρας, με αποτέλεσμα για το οικονομικό έτος 2012/2013 σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου ο δείκτης οικονομικής ανάπτυξης να μειώνεται στο 2,1%, το συνολικό έλλειμα του προϋπολογισμού να φτάνει το 13,7%, το εμπορικό έλλειμα να αυξάνεται στα 31.7 δις. δολάρια ΗΠΑ, την ανεργία να ανέρχεται στο 13,2% και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα να μειώνονται τα 15 δις. δολάρια ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να δούμε μια μείωση στον όγκο των συναλλαγών κατά 15% το 2011 και 8% το 2012 και ο φόβος της υποτίμησης της Αιγυπτιακής Λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ οδήγησε στην πτώση των εισαγωγών μη στρατηγικών προϊόντων.

Για το τρέχον έτος, το έλλειμα στον προϋπολογισμό δείχνει να μειώνεται στο 10% και η αύξηση στην τιμή των καυσίμων αποτελεί ένα από τα σημαντικά μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση του ελλείματος και τη διατήρηση του σε αυτό το επίπεδο.

Ο δείκτης οικονομικής ανάπτυξης προβλέπεται να είναι στο 2,9% για το 2014 και 3,4% στο 2015.

Για την τράπεζά μας φέτος, όπως ανέφερε και ο κ. Ηλίας Τρίγκας, Αναπληρώτης CEO και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Αιγύπτου, προσβλέπουμε στη σημαντική ανάκαμψη των όγκων συναλλαγών και επαναφορά στην κερδοφορία.

 

Από την άλλη πλευρά, η κρίση στην Ελλάδα και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας και στη συνέχεια των Ελληνικών τραπεζών, επηρέασαν και την τράπεζά μας ως θυγατρική του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, κυρίως στην έκδοση ενέγγυων πιστώσεων στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου. Αυτό το σημαντικό προϊόν παρέχει στον προμηθευτή/εξαγωγέα μέσα από μια διεθνή εμπορική συναλλαγή, την αμετάκλητη εγγύηση της πληρωμής από την τράπεζα αφού τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τους όρους της πίστωσης.

Όπως δήλωσε όμως πρόσφατα ο κ. Μιχάλης Σάλας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται σταδιακά και η Τράπεζα Πειραιώς συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχοντας ισχυρή κεφαλαιακή βάση και επαρκή ρευστότητα. Όπως ανέφερε ο κ. Ηλίας Τρίγκας, Αναπληρώτης CEO και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Αιγύπτου, υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στο πρώτο τρίμηνο του 2014 στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 1,75 δις ευρώ και την επιτυχή έκδοση τριετούς ομολόγου κυρίου χρέους ύψους 500 εκ. ευρώ.

 

Καταλήγοντας τη συνέντευξή μας με τον Γενικό Γραμματέα του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, τόν ρωτήσαμε για τα μελλοντικά σχέδια της Τράπεζας:

 

«Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας, μάς απάντησε, επικεντρωνόμαστε στους τομείς της λιανικής τραπεζικής, των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αναθεώρηση της γεωγραφικής κάλυψης του δικτύου καταστημάτων που ήδη έχει δρομολογηθεί και στην επέκταση της χρηματοδότηση στους υποσχόμενους τομείς του εξωτερικού εμπορίου, του κατασκευαστικού τομέα, των οικοδομικών υλικών, του τουρισμού, της ενέργειας και των τροφίμων, στοχεύοντας στην αύξηση του μεριδίου αγοράς. Επίσης, με την έγκριση που έχουμε ήδη λάβει από την Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου μελετούμε την επέκταση της ηλεκτρονικής τραπεζικής που ήδη προσφέρουμε, στο Mobile banking (τραπεζικές υπηρεσίες μέσω κινητού τηλεφώνου), σε προϊόντα λιανικής τραπεζικής όπως τα εμβάσματα μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου πελάτη και την εξόφληση οφειλών από τις πιστωτικές κάρτες που εκδίδονται από την τράπεζα μας», κατέληξε.

 

 

Πηγή: ΝΕΟ ΦΩΣ Καΐρου

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *