Νίκος Κοτζιάς: «Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου λειτουργεί ιστορικά ως γέφυρα φιλίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας»


 

 

 

 

 

Στο πλευρό του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού βρίσκεται η Ελληνική Πολιτεία, στηρίζοντας το έργο του, όπως τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΝΕΟ ΦΩΣ» ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή την αυριανή 4η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, που πραγματοποιείται στο Κάιρο, παρουσία των ηγετών των τριών χωρών.

 

 

 

 

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μιλώντας στο Νίκο Κάτσικα, επισημαίνει την εξέχουσα σημασία που αποκτά αυτή η συνάντηση Κορυφής για τον Ελληνισμό της Χώρας του Νείλου, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι αυτός ο μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών είναι «εξαιρετικά σημαντικός για την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, καθώς οι ισχυροί δίαυλοι συνεργασίας και συνεννόησης με το Κάιρο, λειτουργούν ενισχυτικά ως προς την προστασία των Ελληνικών Κοινοτήτων και των εκκλησιαστικών μας Αρχών στην Αίγυπτο».

 

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά:

 

 

 

 

 

ΝΕΟ ΦΩΣ: Κε Υπουργέ των Εξωτερικών, τί προσδοκά η Αθήνα από την 4η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου;

 

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Με την 4η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά η πολιτική βούληση των τριών κρατών να ενισχύσουν τις βάσεις της τριμερούς συνεργασίας τους, που δεν στρέφεται εναντίον τρίτων αλλά και η κοινή δέσμευσή τους για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι χώρες μας, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά σε περιοχές κρίσεων, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα τρίγωνο συνεργασίας με θετική προστιθέμενη αξία όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, που χρειάζεται σταθεροποιητικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες.

 

 

 

Η Ελλάδα, ως ένας βασικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, προσέρχεται σε αυτή τη Σύνοδο, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά της να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κρίσεων αυτών σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να προωθήσει αποτελεσματικά συγκεκριμένα έργα και προγράμματα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης της τριμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

 

 

 

 

 

 

ΝΕΟ ΦΩΣ: Ποια θα μπορούσε να είναι η σημασία – στην πράξη – της Συνόδου αυτής για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό;

 

 

 

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ειδικότερα για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, δύο χώρες που είναι φυσικοί στρατηγικοί εταίροι στην περιοχή και που ήδη συνεργάζονται στενά σε διεθνές επίπεδο, η Σύνοδος αυτή αποτελεί έναν ακόμα πρόσφορο δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος προς όφελος και των δύο λαών.

 

 

Στην πράξη, πρόκειται για έναν ακόμα μηχανισμό συνεργασίας, ο οποίος επιβεβαιώνει τις στενές μας σχέσεις με την Αίγυπτο. Το στοιχείο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, καθότι οι ισχυροί δίαυλοι συνεργασίας και συνεννόησης με το Κάιρο, λειτουργούν ενισχυτικά ως προς την προστασία των Ελληνικών Κοινοτήτων και των εκκλησιαστικών μας Αρχών στην Αίγυπτο.

 

 

 

 

 

ΝΕΟ ΦΩΣ: Ποιο είναι το μήνυμα σάς για τον Ελληνισμό του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας;

 

 

 

 

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η μακραίωνη ελληνική παρουσία – του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και των Ελληνικών Κοινοτήτων – στην Αίγυπτο είναι αποτέλεσμα, όχι μόνο της συνύπαρξης δύο χωρών στον ίδιο γεωστρατηγικό χώρο, αλλά και της κοινής ιστορικής διαδρομής τους.

 

 

Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου λειτουργεί ιστορικά ως γέφυρα φιλίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Μπόλιασε και ευεργέτησε την ελληνική κοινωνία με το δυναμισμό και τον κοσμοπολιτισμό του, ενώ παράλληλα συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Αιγύπτου, διατηρώντας την ελληνική του ταυτότητα.

 

 

Βασική και διαχρονική επιδίωξη της Ελληνικής Πολιτείας είναι η ολόθερμη στήριξή του, η προστασία του, καθώς και η ενίσχυσή του και προβολή της δράσης του. Θα είμαστε πάντα δίπλα σας.

 

 

 

 

Πηγή: ΝΕΟ ΦΩΣ Καΐρου

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης