Αποκλειστική συνέντευξη του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου στο Ν. Κάτσικα: «Σύντομα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι θα επισκεφτεί την Ελλάδα»


 

 

 

 

 

Το γεγονός ότι σύντομα θα επισκεφτεί την Αθήνα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ήταν το σημαντικότερο από τα θέματα που εστίασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας π. Πάνος Καμμένος, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε από το Κάιρο, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον ανταποκριτή του στην Αίγυπτο, Νίκο Κάτσικα, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

 

 

O Υπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ηγέτη Αλ Σίσι, στα πλαίσια της Αμυντικής Έκθεσης της Αιγύπτου «EDEX 2018», μιλώντας για το κοινό όραμα των δύο χωρών να δημιουργήσουν έναν άξονα σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με το δεδομένο ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι είναι από τους πρωταγωνιστές της κτισίματος αυτής της συνεργασίας με την Ελλάδα.

 

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και για τις πολύ σημαντικές συμφωνίες που έχουν ήδη κλείσει δύο ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες, καθώς «η μία εταιρεία προμηθεύει τον αιγυπτιακό στρατό με νυκτερινής όρασης διόπτρες. Και η άλλη εταιρεία έχει κερδίσει το διαγωνισμό για τη φύλαξη των συνόρων με τη Λιβύη. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων στην αμυντική συνεργασία στον τομέα της βιομηχανίας».

 

 

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ηγετικό ρόλο που αποκτά η Αίγυπττος όλο και περισσότερο στον αραβικό κόσμο, γεγονός που αποκτά «πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, που με την Αίγυπτο έχουνε κοινή οικονομική ζώνη». «Και στο μέλλον», ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, «πιστεύω ότι θα μπορέσουμε κτίσουμε και αμυντικές συμφωνίες, μαζί με τις ενεργειακές συμφωνίες που θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση των σχέσεων αυτών και οι οποίες θα διασφαλίσουν στην περιοχή έναν άξονα σταθερότητας», επεσήμανε ο κ. Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι «σε ένα περιβάλλον που καταρρέει, οι δύο χώρες αναλαμβάνουν πλέον τον ιστορικό τους ρόλο, μαζί, στενά συνεργαζόμενες, για να κτίσουν το αύριο της ευρύτερης περιοχής».

 

 

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξύμνησε το ρόλο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στην ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

 

 

Αναλυτικά, η αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος στο Νίκο Κάτσικα έχει ως εξής:

 

 

 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ

ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

στον ΝΙΚΟ ΚΑΤΣΙΚΑ

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κε Υπουργέ, ποια είναι η σημασία της παρουσίας της Ελλάδας στην αμυντική έκθεση της Αιγύπτου «EDEX 2018»;

 

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα με την Αίγυπτο, και σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε τριμερές μαζί με την Κύπρο, έχουμε κτίσει στενούς στρατιωτικούς δεσμούς. Με τις κοινές ασκήσεις, που γίνονται με το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και το Στρατό Ξηράς, με αποκορύφωμα την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 7» που έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Κρήτη, με την παρουσία επτά πλοίων του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και με τις αεροναυτικές ασκήσεις που διεξήχθησαν στην Αίγυπτο πριν περίπου από ένα μήνα.

 

 

Η σχέση αυτή έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μεταξύ της Ελλάδος, της Αιγύπτου, αλλά και της Κύπρου, που επεκτείνεται και προς τα βόρεια, προς τα Βαλκάνια και προς τα ανατολικά, με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

 

 

Στα πλαίσια αυτά, η Ελλάδα ήταν παρούσα στην Έκθεση Αμυντικού Υλικού «EDEX 2018», που έγινε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο. Και στο σημείο αυτό, θέλω να σας πω ότι δύο ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε μεγάλες συμφωνίες με την Αίγυπτο. Η μία εταιρεία προμηθεύει τον αιγυπτιακό στρατό με νυκτερινής όρασης διόπτρες. Η άλλη εταιρεία έχει κερδίσει το διαγωνισμό για τη φύλαξη των συνόρων με τη Λιβύη. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων στην αμυντική συνεργασία στον τομέα της βιομηχανίας. Παράλληλα, συζητούμε αρκετά θέματα σχετικά με τα Ναυπηγεία, αλλά και παράλληλα κοινές δράσεις που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όμως, κε Υπουργέ, είχατε και συνάντηση στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι…

 

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι είναι ο ίδιος από τους πρωταγωνιστές του κτισίματος αυτής της συνεργασίας με την Ελλάδα. Και μάλιστα, θα είναι σε λίγες μέρες στην Ελλάδα και θα δει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού και να επιχειρούμε από κοινού μαζί με την Αίγυπτο, με την οποία μας δένουν στενοί ιστορικοί δεσμοί.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατά τη συνάντησή σας με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι, ποιο είναι το μήνυμα που τού μεταφέρατε εκ μέρους της ελληνικής πλευράς;

 

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλες τις εξελίξεις στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών μας, παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Και παράλληλα, κάναμε μία μεγάλη κουβέντα για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για την ειρήνευση στη Λιβύη.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κε Υπουργέ, ποια είναι τα επόμενα βήματα της συνεργασίας των δύο χωρών;

 

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όπως ξέρετε, η Αίγυπτος – όσο περνάει ο καιρός – αποκτά και πάλι την ηγετική της θέση στον αραβικό κόσμο. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας. Η Ελλάδα με την Αίγυπτο έχουνε κοινή οικονομική ζώνη. Και στο μέλλον, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε κτίσουμε και αμυντικές συμφωνίες, μαζί με τις ενεργειακές συμφωνίες που θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση των σχέσεων αυτών και οι οποίες θα διασφαλίσουν στην περιοχή έναν άξονα σταθερότητας. Και μην ξεχνάτε εξάλλου ότι στο δρόμο του μεταξιού, αν το δει κανείς και στο εμπόριο, ο επόμενος σταθμός μετά την Κίνα και την Αίγυπτο, είναι η Ελλάδα.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κε Υπουργέ, ποιο είναι το μήνυμά σας, τόσο προς τον αιγυπτιακό λαό όσο και προς την ελληνική παροικία στην Αίγυπτο;

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θέλω καταρχήν να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον αιγυπτιακό λαό διότι, πράγματι, όσο περισσότερο βρισκόμαστε με τους Αιγυπτίους σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων και αποκτούν και προσωπικές σχέσεις μεταξύ τους οι Αξιωματικοί, βλέπουμε πως οι δύο χώρες αυτές, οι οποίες έχουν ένα πολύ βαρύ πολιτισμό και μία πολύ βαριά ιστορία, μοιράζονται κοινές αξίες. Και σε ένα περιβάλλον που καταρρέει, αναλαμβάνουν πλέον τον ιστορικό τους ρόλο, μαζί, στενά συνεργαζόμενες, για να κτίσουν το αύριο της ευρύτερης περιοχής.

 

 

Παράλληλα, θέλω να δώσω τις ευχές μου στην ελληνική ομογένεια της Αιγύπτου, που έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις σχέσεις των δύο χωρών. Να ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα. Και να αισθάνονται περήφανοι και ασφαλείς για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στις αιγυπτιακές.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης