Πολύ θερμή η υποδοχή του ΣΕΑΑΣ από τον ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουΐκ, που δήλωσε ότι θα στηρίξει το Α΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποφοίτων Αμπετειανών (ΒΙΝΤΕΟ)
Την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας και του ιδίου προσωπικά του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Τέρενς Κουΐκ, για την πραγματοποίηση του Α΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποφοίτων Αμπετειανών, φέτος στο Κάιρο, εξασφάλισαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής, που έγιναν πολύ θερμά σήμερα δεκτοί στην Αθήνα, από τον κ. Τέρενς Κουΐκ.
Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:
Όπως μάλιστα ανέφερε σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, «ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ είχε σήμερα στο Γραφείο του συνάντηση Εργασίας με τον κ. Αλέξανδρο Καζαμία Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής, Γενικό Γραμματέα της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου και Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Επιμελητηρίου Καΐρου, τον κ. Νικόλαο Πολίτη Επίτιμο Αντιπρόεδρο Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και τον κ. Στέφανο Αργυρίου Β’ Αντιπρόεδρο Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής και πρώην Κοινοτικό Επίτροπο Καΐρου.
Παρόντες στη συνάντηση του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ με τον Πρόεδρο του ΣΕΑΑΣ κ. Αλέξανδρο Καζαμία και τους κ.κ. Στέφανο Αργυρίου και Νικόλα Πολίτη ήταν τα στελέχη του από το διπλωματικό του γραφείο, ο Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄ κ. Βίκτωρας Μαλιγκούδης και ο Εμπειρογνώμονας Σύμβουλος Α΄ κ. Χρήστος Δημητρίου.
Για την πολύ σημαντική αυτή απόφαση να αναδείξει το μέγεθος της δύναμης των Αμπετειανών και της ιστορίας τους μέσα από την παγκόσμια αυτή συνάντηση, ο κ. Κουΐκ δήλωσε συγκεκριμένα:
«Θεώρησα εξαιρετική την πρωτοβουλία που μού ανακοίνωσαν, να οργανωθεί στο Κάιρο παγκόσμιο συνέδριο των αποφοίτων της Αμπετείου Σχολής. Μία πρωτοβουλία, που θα μπορούσα να την «ξεσηκώσω», να την κάνω copy – paste, και με άλλη σχολεία του Ελληνισμού μας, όπως αυτά στην Κωνσταντινούπολη, στην Αλεξάνδρεια, στο Σαχέτι της Νότιας Αφρικής, κλπ.»
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ
ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ
Όπως γράφει και η επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών έκανε την εξής δήλωση:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που συνάντησα τρεις σημαντικούς Έλληνες της Αιγύπτου.
Ήταν εξαιρετικά παραγωγική η συζήτησή μας.
Πρότεινα, στα Προγράμματα Φιλοξενίας που εκπονεί η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, να ενταχθούν και τα Ελληνόπουλα της τελευταίας τάξης των σχολείων της Αιγύπτου, αλλά και φοιτητές,
Επίσης, τούς ανακοίνωσα ότι στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, θα κάνουμε και δράσεις οι οποίες θα συσφίξουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των τριών χωρών, που αποτελούν έναν πολύ σημαντικό πυλώνα σταθερότητας σε αυτήν την πολύ ευαίσθητη γεωστρατηγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Άκουσα πολλές φορές, με πολύ μεγάλη ικανοποίηση τους συνομιλητές μου να αναφέρονται, στο ότι όλες οι δράσεις θα πρέπει να γίνονται μέσω της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και με συμφωνημένο επιμερισμό στις επίσημες παροικιακές Αδελφότητες, Ενώσεις και Σωματεία.
Θεώρησα εξαιρετική την πρωτοβουλία που μού ανακοίνωσαν, να οργανωθεί στο Κάιρο παγκόσμιο συνέδριο των αποφοίτων της Αμπετείου Σχολής. Μία πρωτοβουλία, που θα μπορούσα να την «ξεσηκώσω», να την κάνω copy – paste, και με άλλη σχολεία του Ελληνισμού μας, όπως αυτά στην Κωνσταντινούπολη, στην Αλεξάνδρεια, στο Σαχέτι της Νότιας Αφρικής, κλπ.
Τέλος, ενημέρωσα τους τρεις συνομιλητές μου, ότι μετά από αίτημα που μου υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου κ. Χρήστο Καβαλή, επικοινώνησα με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και σήμερα υπεγράφη η εκκρεμούσα απόσπαση Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Αίγυπτο».
Επισημαίνεται ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε τις τελευταίες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Σινά και Προέδρου της Αμπετείου Σχολής κ. Δαμιανού, ο οποίος είχε σοβαρό ατύχημα πριν λίγες εβδομάδες στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης.