Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου για την ελεύθερη διακύμανση της αιγυπτιακής λίρας


 

 

 

 

 

 

Την ικανοποίησή του εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη σημερινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου για την ελεύθερη διακύμανση της αιγυπτιακής λίρας, που οδήγησε σε προσωρινή υποτίμηση του νομίσματος.

 

 

 

 

Σε μία δήλωση που δόθηκε στην «Αλ Αχράμ», το ΔΝΤ τονίζει ότι η απόφαση αυτή μπορεί «να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Αιγύπτου και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις».

 

 

 

 

 

«Καλωσορίζουμε την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου να απελευθερώσει το συνάλλαγμα και να υιοθετήσει ένα ευέλικτο καθεστώς αλλαγής συναλλάγματος», τονίζει στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Κάιρο κ. Κρις Τζάρβις.

 

 

 

 

 

 

«Η απόφαση αυτή θα καταστήσει περισσότερο διαθέσιμο το ξένο συνάλλαγμα», προσέθεσε ο ξένος αξιωματούχος. Και προσέθεσε: «Αυτό το ευέλικτο σύστημα καθορισμού τιμής ξένου συναλλάγματος που καθορίζεται από τις αγορές, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Αιγύπτου, θα ενισχύσει τις εξαγωγές και τον τουρισμό και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις».

 

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της η Δ/ντρια του ΔΝΤ Κατρίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της που έκανε την περασμένη Δευτέρα στο Bloomberg της πρωτεύουσας Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, είχε τονίσει ότι «η Αίγυπτος βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει το δάνειο ύψους 12 δις δολαρίων από το ΔΝΤ, εκφράζοντας την ευχή να δοθεί το εν λόγω δάνειο τις επόμενες εβδομάδες».

 

 

 

 

 

Τέλος, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κάιρο, «η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση».

 

 

 

 

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η «ΑΛ ΑΧΡΑΜ»

 

 

 

 

Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου για την ελεύθερη διακύμανση της αιγυπτιακής λίρας είχε ως πρώτο (προσωρινό) αποτέλεσμα τον περιορισμό της αξίας του νομίσματος κατά 48% ως προς το δολλάριο.

 

 

 

 

 

Κατά 48% φαίνεται να έχει ήδη περιοριστεί η αξία της αιγυπτιακής λίρας έναντι του δολαρίου, ως επίπτωση της σημερινής απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του νομίσματος της χώρας.

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με την «Αλ Αχράμ», «η συναλλαγματική ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 13 αιγυπτιακές λίρες ανά δολάριο, εν αναμονή της διεξαγωγής έκτακτης δημοπρασίας (forex) που αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα το μεσημέρι, στην οποία η τιμή της αιγυπτιακής λίρας θα διαμορφωθεί με βάση το μηχανισμό προσφοράς και ζήτησης».

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου θα επιτρέπει στις τοπικές τράπεζες περιθώριο αυξομείωσης 10%, με βάση την προαναφερόμενη συναλλαγματική ισοτιμία, μέχρι τη διεξαγωγή της δημοπρασίας.

 

 

 

 

 

Η ισοτιμία του τοπικού νομίσματος έναντι του δολαρίου είχε διατηρηθεί σταθερή στις 8,78 αιγυπτιακές λίρες ανά δολάριο κατά τις εβδομαδιαίες δημοπρασίες της Κεντρικής Τράπεζας, μετά την υποτίμηση κατά 13,5% τον Μάρτιο.

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με πηγές της τοπικής αγοράς, καταλήγει το δημοσίευμα, τις τελευταίες μέρες το τοπικό νόμισμα είχε ενισχυθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου στη μαύρη αγορά.

 

 

 

 

 

Η εφημερίδα επικαλείται την ανώνυμη μαρτυρία εμπόρου από το Κάιρο, ο οποίος επιβεβαίωσε χθες ότι η τιμή του δολαρίου μειώθηκε σημαντικά τις τελευταίες δύο ημέρες, έχοντας διαμορφωθεί κοντά στις 15 αιγυπτιακές λίρες ανά δολάριο, σε σχέση με τις 18,4 αιγυπτιακές λίρες ανά δολάριο που ήταν η αντίστοιχη τιμή τη Δευτέρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης