Σε κλίμα κατάνυξης, η Ακολουθία του Επιταφίου, στις εκκλησίες του Καΐρου (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)


Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και φέτος η στιγμή που οι Αιγυπτιώτες πέρασαν το κατώφλι των ιερών ναών του Καΐρου για να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο Ιησού και να εναποθέσουν λίγα λουλούδια στους Επιταφίους.

 

 

 

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

 

 

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μία μέρα που όλοι εκατοντάδες κόσμου συναθροίζονται στην ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο, εκεί όπου φέτος χοροστάτησε για πρώτη φορά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, συμπαραστατούμενος υπό του Επισκόπου Βερενίκης κ. Χρυσοστόμου. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που τέλεσε την ακολουθία Πατριάρχης, μετά από 220 χρόνια. Ίσως αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος που ο κόσμος προκάλεσε το αδιαχώρητο μέσα και έξω από την ανακαινισμένη μονή, που αναμένεται να εορτάσει τα θυρανοίξιά της στις 23 και 24 Απριλίου.

 

 

Οι στιγμές ξεχωριστές, ιδιαίτερα όταν ο Επιτάφιος περνούσε μέσα από τα μνήματα του Ελληνικού νεκροταφείου, στο χώρο αυτό που βρίκονται αναπαυμένοι αμέτρητοι Αιγυπτιώτες, που έχουν προσφέρει ο καθένας τους στην ιστορία του Ελληνισμού στο Κάιρο.

 

 

 

Τον Επιτάφιο κρατούσαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, ο Προϊστάμενος Ναών της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κ. Νικόλας Πολίτης, η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων της ΕΚΚ και μεγάλη Ευεργέτιδα του Πατριαρχείου κα Στέλλα Κυριάζη και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέφανος Αργυρίου.

 

Τον Εσταυρωμένο σήκωσαν διαδοχικά ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Χαγιάτ, ο Γενικός Γρεαμματέας του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Ρεκτσίνης και το Μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Χρήστος Αργυρίου. 

 

 

Ακολουθούν χαρακτηριστικές φωτογραφίες:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

epitafios 2015 09

 

 

 

 

 

 

epitafios 2015 11

 

 

 

 

 

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑ

ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

 

 

Οι στιγμές όμως ήταν ξεχωριστές και στο Γηροκομείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Εκεί, όπου οι λιγοστοί γέροντες, κάποιοι από αυτούς σε αμαξίδια, περίμεναν υπομονετικά να περάσει από πάνω τους το σώμα του Χριστού, ο Επιτάφιος, υπό τους ήχους των προσκόπων που έδωσαν και φέτος το δυναμικό παρών, στην ακολουθία που ετέλεσε ο π. Γεώργιος Αθανασίου.

 

 

epitafios 2015 12

 

 

 

 

 

epitafios 2015 13

 

 

 

 

 

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΪΡΟΥ

 

 

Δυναμικό παρών έδωσε η Παροικία και στον Κοινοτικό Ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον Νείλο ποταμό. Εκεί, τον Επιτάφιο σήκωσαν η Γενική Πρόξενος κα Λαμπρινή Κομίνη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας κα Θανάσης Μακρανδρέου, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κ. Νικόλας Πολίτης, η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και ο Προϊστάμενος της Εφορείας ναών κ. Αντώνης Διαμαντίδης, στην ακολουθία που ετέλεσε ο Μ. Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αρχιμανδρίτης Θεόδωρος Δριδάκης.   

 

 

 

 

epitafios 2015 14

 

 

 

 

epitafios 2015 15

 

 

 

 

epitafios 2015 16

 

 

 

 

 

 

Ακολουθεί βίντεο με αποσπάσματα από τους Επιταφίους από τον Άγιο Παντελεήμωνα και τον Άγιο Κωνσταντίνο Καΐρου:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης