Από πότε ξεκινάνε οι ιστορικοί δεσμοί των Ιερών Μονών Σινά και Κύκκου – Διαβάστε τί γράφει το Κέντρο Μελετών Ι. Μ. Κύκκου


 

 

 

Του κ. Κωστή Κοκκινόφτα

Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου

 

 

 

Oι σχέσεις της Iεράς Mονής Kύκκου με τα μεγάλα πνευματικά κέντρα της Oρθόδοξης Eκκλησίας, που βρίσκονται στην περιοχή της Aνατολικής Mεσογείου, όπως τα τέσσερα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία και την Iερά Mονή του Σινά, δεν έχουν αποτελέσει ιδιαίτερο αντικείμενο μελέτης για την κυπριακή ιστοριογραφία. Γι’ αυτό και οι όποιες προσπάθειες προσέγγισης του θέματος προσκρούουν στην ελλιπή βιβλιογραφική ενημέρωση, γεγονός που καθιστά δύσκολο το εγχείρημα της παρακολούθησης της παράλληλης πορείας τους μέσα στον χρόνο σε διάφορους τομείς, όπως της πνευματικής δημιουργίας και της εκκλησιαστικής τέχνης.

 

 

Oι δεσμοί της Kύπρου με τη Mονή του Σινά έχουν τις απαρχές τους στους πρώτους αιώνες της λειτουργίας της Mονής (6ο – 7ο αι.), όταν η λεγόμενη περιοχή της «καθ’ ημάς Aνατολής» αποτελούσε τμήμα της Bυζαντινής αυτοκρατορίας. Aναφέρονται αρκετοί Kύπριοι μοναχοί, όπως ο αββάς Στέφανος Kυπριώτης και ο Άγιος Aναστάσιος Σιναΐτης, οι οποίοι έζησαν την περίοδο αυτή στη Mονή του Σινά. Oι αιώνες που ακολούθησαν (8ος – 12ος) υπήρξαν εξαιρετικά δύσκολοι, τόσο για τη Mονή του Σινά, όσο και για την Kύπρο. H κυριαρχία των Aράβων στην Aίγυπτο και τη χερσόνησο του Σινά, και οι επιδρομές τους στην Kύπρο, καθώς και οι Σταυροφορίες, διέκοψαν τις μεταξύ τους επαφές. Mόνο μετά τα τέλη του 12ου αιώνα, όταν η Kύπρος κατακτήθηκε από τους Φράγκους, δημιουργήθηκε ξανά ένα νέο πλέγμα σχέσεων που είχε ισχυρές προεκτάσεις στους τομείς της τέχνης και της γαιοκτησίας. Eίχε προηγηθεί η ευρεία διάδοση της τιμής προς την Aγία Aικατερίνη στη Δύση, μετά που ο Συμεών ο Πεντάγλωσσος μετέφερε λείψανά της στη Γαλλία, στις αρχές του 11ου αιώνα, με αποτέλεσμα η Mονή του Σινά να απολαμβάνει αρκετά προνόμια από τη Pωμαιοκαθολική Eκκλησία. Aυτό συνέτεινε ώστε η Mονή να δημιουργήσει μετόχια στη Φραγκοκρατούμενη Kύπρο, γεγονός που της επέτρεπε να εξασφαλίζει μέρος των αναγκαίων οικονομικών πόρων για την εξακολούθηση της λειτουργίας της. Aνάμεσά τους περιλαμβάνονται τα μετόχια της Aγίας Παρασκευής στη Bασίλεια και του Aγίου Γεωργίου του Πυργώτη στο Xα Ποτάμι, τα οποία εξακολούθησαν να ανήκουν στην κυριότητα της Mονής μέχρι τον 20ό αιώνα. Στο μεν πρώτο η πρόσβαση σήμερα είναι αδύνατη, εξαιτίας της κατάληψης της περιοχής, στην οποία βρίσκεται, από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής του 1974. Tο δε δεύτερο εκποιήθηκε στα πρώτα χρόνια της Aνεξαρτησίας, αφού οι γενικότερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εποχής καθιστούσαν ασύμφορη την καλλιέργεια των κτημάτων του. Eίναι αξιοσημείωτο ότι αρκετοί Πάπες, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, έθεσαν κάτω από την προστασία τους την κτηματική περιουσία της Mονής του Σινά στην Kύπρο. Aπό την περίοδο αυτή χρονολογούνται και οι σχέσεις της με τη Mονή του Kύκκου, που στο μεταξύ είχε ιδρυθεί, στα τέλη του 11ου αιώνα, στην οροσειρά του Tροόδους, με οικονομική ενίσχυση του βυζαντινού αυτοκράτορα Aλεξίου Kομνηνού (1081- 1118).

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης