Οι νέοι Μητροπολίτες και Επίσκοποι που εξελέγησαν από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας


Επίσκοποι που τιμήθηκαν για το έργο τους και εξελέγησαν ή ανυψώθηκαν σε Μητροπολίτες καθώς και ιερείς όπου αναγνωρίστηκε η μεγάλη τους προσφορά και εξελέγησαν Επίσκοποι για να συνεχίσουν τη διακονία τους σε διάφορες περιοχές της αχανούς αφρικανικής ηπείρου.

 

 

Έτσι, στη χηρεύουσα Ιερά Μητρόπολη Πηλουσίου με έδρα το Πορτ Σαΐντ της Αιγύπτου εξελέγη παμψηφεί νέος Μητροπολίτης Πηλουσίου ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφωνας, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

 

Γενομένης δε αποδεκτής της παραιτήσεως του Σεβ.Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος κ.Προτερίου, ο οποίος ονομάσθηκε Εφησυχάζων Μητροπολίτης Διοσπόλεως, Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος εξελέγη ο Σεβ.Μητροπολίτης Καβάσων κ.Εμμανουήλ, τον οποίο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας περιεκόσμησε για την δεκαετή αρχιερατεία του.

 

Στη χηρεύουσα Επισκοπή Μποτσουάνας, εξελέγη Επίσκοπος Μποτσουάνας ο Αρχιμ. π. Βασίλειος Βαρβέλης, που έχει διακονήσει επί σειρά ετών το Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα.

 

Επίσης, εξελέγησαν τρεις Βοηθοί Επίσκοποι.

 

Βοηθός Επίσκοπος Ναυκράτιδος εξελέγη ο Αρχιμ. π. Μελέτιος Κούμανης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

 

Βοηθός Επίσκοπος Βερενίκης εξελέγη ο Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Καραγκούνης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως.

 

Τέλος, δε, Βοηθός Επίσκοπος Νιτρίας εξελέγη ο Κενυάτης Αρχιμ. π. Νεόφυτος Κονγκάι.   

 

 

 

 

Βιογραφικό Σημείωμα

του Σεβ.Μητροπολίτου Πηλουσίου κ.Νήφωνος

 

 

 

nifon

 

 

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ.Νήφων (κατά κόσμον Νικήτας Τσαβαρής) εγγενήθη στην Νίκαια Αττικής το έτος 1959. Τυγχάνει πτυχιούχος της Σιβιτανιδείου προτύπου Σχολής μηχανικών. Απεφοίτησε από την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή Αγ.Όρους και την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης. Τυγχάνει πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Ως ιεροσπουδαστής εργάστηκε στο ιδιαιτ. Γραφείο του Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς Καλλινίκου, ενώ εκάρη Μοναχός το έτος 1982 στην Ι. Μονή Αγκαράθου Κρήτης υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το έτος 1984 στην Ι. Κοινοβιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου Μπαλή Ρεθύμνης υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Τίτου. Επί είκοσι (20) συναπτά έτη εργάσθηκε στην Ι. Μητρόπολη Περιστερίου ως Ιερατικός Προϊστάμενος και Εφημέριος και Εφημέριος των ιερών Ναών Ευαγγελισμού Θεοτόκου, Αγίας Μαρίνης Ανθουπόλεως και Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, τον οποίο ανοικοδόμησε εκ βάθρων και ετοίμασε τα σχέδια του ορφανοτροφείου της Ι. Μητροπόλεως, το οποίο ανήγειρε ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος. Εχειροθετήθη Αρχιμανδρίτης υπό του Σεβ. Περιστερίου. Απεσπάσθη το έτος 2005 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και έκτοτε προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Ι. Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου ως Καθηγούμενος αυτής, φέρων την ευθύνη συντονισμού της εκ βάθρων ανακαινίσεώς της. Την 6η Οκτωβρίου 2009, τη προτάσει της Α.Θ.Μ., του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Βαβυλώνος, διατηρών τα ηγουμενικά του καθήκοντα στην περιώνυμο Ι. Μονή. Εχειροτονήθη Επίσκοπος υπό της Α.Θ.Μ. την 18η Οκτωβρίου 2009. Την 26η Νοεμβρίου ε.ε. εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τη προτάσει της ΑΘΜ, Μητροπολίτης Πηλουσίου.

 

 

 

 

Βιογραφικό Σημείωμα

του Σεβ.Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος κ.Εμμανουήλ

 

 

 

 

emmanouil

 

 

 

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ.Εμμανουήλ (κατά κόσμον Ξενοφών Κιαγιάς) εγγενήθη στην Αθήνα το έτος 1956. Τυγχάνει πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος υπό του Σεβ.Μητροπολίτου Γέροντος Αξώμης κ.Πέτρου. Υπηρέτησε το πρώτον ως Διάκονος στο Κάϊρο και ως Ιερέας στην Αδδίς Αμπέμπα της Ι.Μητροπόλεως Αξώμης και επί 17ετία στην Ι.Μητρόπολη Περιστερίου. Την 27η Οκτωβρίου 2004, εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τη προτάσει της Α.Θ.Μ., Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Βαβυλώνος και τοποθετήθηκε Ηγούμενος της Ι.Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Την 1η Νοεμβρίου 2006 εξελέγη Μητροπολίτης Χαρτούμ και παντός Σουδάν. Την 21η Νοεμβρίου 2013 εξελέγη Μητροπολίτης Καβάσων. Την 26η Νοεμβρίου ε.έ., τη προτάσει της Α.Θ.Μ., εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος.

 

 

 

 

 

 

Βιογραφικό σημείωμα

του Εψηφισμένου Επισκόπου Μποτσουάνας κ.Βασιλείου

 

 

 

 

vasilios varvelis

 

 

 

 

Ο Θεοφιλέστατος Επαρχιούχος Επίσκοπος Μποτσουάνας κ.Βασίλειος (κατά κόσμον Βασίλειος Βαρβέλης), γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής το έτος 1969. Σπούδασε στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Προνοίας και στη Θεολογικήν Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος τον Ιούλιο του 1997 και Πρεσβύτερος τον Μάρτιο του 1998 υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε κυρού Χρυσοστόμου. Υπηρέτησε ως Εφημέριος στο Γιοχάνεσμπουργκ και στο Κάιρο. Ακολούθως, Σεπτή Εντολή του Μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου Ζ΄, τοποθετήθηκε Εφημέριος και Πνευματικός του Πατριαρχικού Ι.Ναού Αγ. Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου, Άνω Κυψέλης, του Μετοχίου του Πατριαρχείου στην Αθήνα και Γραμματεύς του Γραφείου Εκπροσωπήσεως της Α.Θ.Μ. στην Αθήνα, υπηρετήσας επι δεκαπενταετίαν. Την 26η  Νοεμβρίου 2014, προτάσει της Α.Θ.Μ., εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Επαρχιούχος Επίσκοπος της χηρευούσης Ιεράς Επισκοπής Μποτσουάνας.

 

 

 

 

 

Βιογραφικό σημείωμα

του Εψηφισμένου Βοηθού Επισκόπου Ναυκράτιδος κ.Μελετίου

 

 

 

 

meletios

 

 

 

Ο Θεοφιλ.Εψηφισμένος Βοηθός Επίσκοπος Ναυκράτιδος κ.Μελέτιος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κούμανης) εγεννήθη στην Καλαμάτα Μεσσηνίας το έτος 1970. Τυγχάνει απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών και πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Επίσης είναι πτυχιούχος της Σχολής Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γνωρίζει την αγγλική, ρωσσική και αραβική γλώσσα.

Το έτος 1996 εκάρη μοναχός και εχειροτονήθη Διάκονος στην Ιερά Μονή Βουλκάνου Μεσσηνίας υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Θέμελη, διορισθείς στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας. Πρεσβύτερος εχειροτονήθη υπό του ιδίου Ιεράρχου το έτος 2000, διορισθείς αρχικώς Εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Ελληνοεκκλησιάς και έπειτα στον Ιερό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Ασπροχώματος Καλαμάτας, όπου και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Το έτος 2007, διωρίσθη Πρόεδρος της Επιτροπής διοικήσεως και  διαχειρίσεως των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ι.Μ. Μεσσηνίας για την ανακαίνισή τους. Διετέλεσε Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Βουλκάνου κατά  τα έτη 2007 -2008.

Από το Νοέμβριο του 2008 απεσπάσθη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και  διορίσθηκε Εφημέριος του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας. Το 2009 έλαβε το οφφίκιο του Σκευοφύλακος του Πατριαρχικού Θρόνου και την 25η Νοεμβρίου του 2010 ενθρονίσθηκε Ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα υπό της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου του Β΄. Έκτοτε προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Γραμματεία του Πατριαρχείου, είναι υπεύθυνος του Γραφείου Ιστοσελίδος και Διαδικτύου και διδάσκει το μάθημα της Τελετουργικής στην Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας «Μέγας Αθανάσιος». Συνόδευσε τον Μακ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.Θεόδωρο Β΄ σε επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό και ιεραποστολικές περιοδείες στην Αφρική. Επιμελήθηκε την οργάνωση εκδόσεως του τιμητικού Τόμου δια την 10ετή προσφορά και διακονία της Α.Θ.Μ. Την 26η Νοεμβρίου ε.έ., τη προτάσει της Α.Θ.Μ., εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Βοηθός Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ναυκράτιδος.

 

 

 

 

 

 

Βιογραφικό σημείωμα

του Εψηφισμένου Βοηθού Επισκόπου Βερενίκης κ.Χρυσοστόμου

 

 

 

 

xrysostomos

 

 

 

 

Ο Θεοφιλ.Εψηφισμένος Βοηθός Επίσκοπος Βερενίκης κ.Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεώργιος Καραγκούνης) εγεννήθη στην Τιθορέα Φθιώτιδος το 1960. Είναι πτυχιούχος της επταταξίου Ιερατικής Σχολής Λαμίας, της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Αθηνών και του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1983 και Πρεσβύτερος το 1986. Υπηρέτησε ως Εφημέριος, Προϊστάμενος, Ιεροκήρυξ και Κατηχητής στις Ιερές Μητροπόλεις Φθιώτιδος και Περιστερίου. Ανήγειρε εκ βάθρων τον νέο περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στο Λόφο Αξιωματικών Περιστερίου.

Απεσπάσθη το 2005 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και διορίστηκε Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου “των σκλάβων” στην Τρίπολη της Λιβύης και ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως. Τον Νοέμβριο του 2008 διορίστηκε Προϊστάμενος στον Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου και Εφημέριος στην Θεοβάδιστη Ιερά και Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Το 2013 επανήλθε στη Λιβύη ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως. Την 26η Νοεμβρίου ε.έ., τη προτάσει της Α.Θ.Μ., εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Βοηθός Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Βερενίκης.

 

 

 

 

 

 

Βιογραφικό σημείωμα

του Εψηφισμένου Βοηθού Επισκόπου Νιτρίας κ.Νεοφύτου

 

 

 

 

neofytos

 

 

 

Ο Θεοφιλ.Εψηφισμένος Βοηθός Επίσκοπος Βερενίκης κ.Νεόφυτος Κονγκάι εγεννήθη το έτος 1970 στο χωριό Kesengei της Επαρχίας Nandi στην Κένυα. Τυγχάνει πτυχιούχος της Πατριαρχικής Σχολής Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’. Χειροτονήθηκε Διάκονος την 13η Σεπτεμβρίου του 1998 και Πρεσβύτερος την 27η του ιδίου μηνός από τον τότε Σεβ.Μητροπολίτη Κένυας, νυν δε Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ.Σεραφείμ. Διακόνησε σε Ενορίες της Ναϊρόμπι και στην εκεί Πατριαρχική Σχολή ως Υποδιευθυντής. Την 27η Φεβρουαρίου 2005, χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης από τον Σεβ.Μητροπολίτη Κένυας κ.Μακάριο. Το ίδιο έτος του απενεμήθη μεταπτυχιακός τίτλος Θεολογικών Σπουδών από τη Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Το 2007 εκάρη μοναχός στην Ι.Μονή Μεταμορφώσεως στη Βέροια. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ Ποιμαντικής Θεολογίας, υπότροφος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την 26η Νοεμβρίου ε.έ., τη προτάσει της Α.Θ.Μ., εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Βοηθός Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Νιτρίας.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης