Στη Μόσχα μετατίθεται ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης – Τον διαδέχεται ο Πρέσβης κ. Α. Παπασταύρου από Βρυξέλλες


Ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες (πιθανόν στα τέλη του 2014) η αποστολή του Έλληνα Πρέσβη κ. Χριστόδουλου Λάζαρη στο Κάιρο, που μετατίθεται στη Μόσχα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η κυριακάτικη αθηναϊκή εφημερίδα «Το Παρόν».

 

Είναι ένας διπλωμάτης που αναμένεται να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στην ελληνική ομογένεια στη Χώρα του Νείλου αλλά και στους αρμόδιους φορείς της Αιγυπτιακής κυβέρνησης.

 

Ο κ.Λάζαρης ανέλαβε υπηρεσία πριν από πέντε περίπου χρόνια, σηκώνοντας τη βαριά ευθύνη να αποτελεί τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Αίγυπτο, στην κρισιμότερη ίσως ιστορική περίοδο της Χώρας του Νείλου.

 

Κατά τη διάρκεια αυτή, η Αίγυπτος γνώρισε τις δύο Επαναστάσεις, με τον κ. Λάζαρη να διαχειρίζεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις ανάγκες που παρουσιάστηκαν για την ελληνική ομογένεια. Ένας Πρέσβης χαρισματικός, που δεν έλεγε πολλά, αλλά αντίθετα έπραττε πολλά περισσότερα, αποτελώντας παράδειγμα διπλωμάτη προς μίμηση.

 

Διέπρεψε όμως και στην αφοσίωσή του στο να αναβαθμίσει την ελληνική επιχειρηματική παρουσία στο Κάιρο, με πολύ μεγάλη επιτυχία, όπου με τη δική του καθοριστική συνεισφορά, η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκε, παρά τα όσα προβλήματα στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια.

 

Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλες τις ευρωπαϊκές διπλωματικές αντιπροσωπείες και διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με ανώτατα στελέχη της αιγυπτιακής κυβέρνησης, και αυτό φάνηκε έμπρακτα σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην τελευταία επιμνημόσυνη δέηση στο Ελ Αλαμέιν, όπου τίμησαν με την παρουσία τους 12 Πρέσβεις, αλλά και στις δεξιώσεις για την ελληνική Εθνική εορτή στην Πρεσβευτική κατοικία στο Ζαμάλεκ, όπου τα τελευταία χρόνια υπήρχε το αδιαχώρητο, με τον πιο πολύ κόσμο που είδαμε ποτέ σε ελληνικές δεξιώσεις.

 

Βεβαίως, εργάστηκε σε υπερθετικό βαθμό για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου, διοργανώνοντας πλείστες επισκέψεις, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια μέχρι και πολλούς Υπουργούς, ενώ καθοριστική ήταν η συνεισφορά του στην διεξαγωγή της Ελληνικής Προεδρίας, στο Κάιρο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

 

Μα, πάνω από όλα, ήταν ίσως ο πιο απλός, ο πιο προσήνης και από τους πιο αγαπητούς Πρέσβεις που περάσανε από την Ελληνική παροικία στην Αίγυπτο, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Αξιαγάπητη και ιδιαίτερα απλή ήταν και η σύζυγός του κα Αντουανέττα Λάζαρη, η οποία κέρδισε τις ψυχές όλων όσοι την εγνώρισαν από κοντά.

 

Περιττό βέβαια να αναφέρουμε ότι ο Πρέσβης κ. Λάζαρης είχε τις καλύτερες των σχέσεων με τις Ελληνικές Κοινότητες τόσο στο Κάιρο όσο και την Αλεξάνδρεια, με τους Προέδρους αντίστοιχα κ.κ. Καβαλή και Ιωάννη Σιόκα, και ακόμη περισσότερο άριστες ήταν οι σχέσεις του με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄.

 

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του «Παρόν», τη θέση του κ. Λάζαρη θα πάρει ο Πρέσβης κ. Α. Παπασταύρου, προερχόμενος από την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Βρυξέλλες).

 

Γράφει αναλυτικά η κυριακάτικη εφημερίδα:

 

«Από Αρχή Εξωτερικής Υπηρεσίας επιστρέφουν στην Κεντρική Υπηρεσία: Κουμανάκου Δ. από Μόσχα, Βέρρος Φ. από Μαδρίτη, Σπινέλλης M. από MA OHE, Παπαϊωάννου B. από Λευκωσία, Βαμβουνάκης Ν. από Μπανγκόγκ, Δαμιανάκης Ε. από MA ICAO, Βλαβιανός Α. από Όσλο, Ζαγοριανού-Πρίφτη Κ. από Δουβλίνο, Χριστοφίλης Ι. από Ριάντ, Αλεξανδράκης Δ. από Μπραζίλια, Χαλαστάνης Κ. από Βρυξέλλες, Μαυροειδής Π. από Ισλαμαμπάντ, Κολιού Κ. από Μανίλα, Πετρόβας Α. από Καράκας, Στεφανίδου Π. από Μεξικό, Κατράνης Α. από Κινσάσα, Χατζή Α. από Στοκχόλμη, Κουτράκου Ν. από Ρώμη, Κακιούσης Κ. ΠΥΒ” από γενικό προξενείο Γκουανγκζού, Καλαμβρέζος Δ. ΠΥΒ” από πρεσβεία Πεκίνου.

 

Από την Κεντρική Υπηρεσία μετακινούνται σε Αρχή Εξωτερικής Υπηρεσίας: Καρυκοπούλου Χρ. στην Τζακάρτα, Παπαδοπούλου Αλ. στη ΜΑ ΕΕ, Πάζιος Ν. στην πρεσβεία Βρυξελλών, Λέτσιος Δ. σε Ανόι, Μαρκαντωνάτος Γ. στην Οττάβα, Χρονόπουλος Δ. στη Λευκωσία, Δασκαρόλης Θ. στη Βαλέτα, Θεοφίλη Μ. στο Παρίσι, Λούπα Αικ. στο Όσλο, Γεωργίου Κ. στο Δουβλίνο, Ριζόπουλος Ι. στη Μαδρίτη, Παναγιωτόπουλος Π. στο Μεξικό, Μπούτος Π. στην Μπανγκόγκ, Κούνδουρος Ρ. στο Αμπού Ντάμπι, Αϋφαντής Γ. στην Τεχεράνη, Καρατσώλης Λ. στο Τόκιο, Ζώητος Δ. στο Ισλαμαμπάντ, Καϋμενάκης Ν. στη Μανίλα.

 

Από Αρχή Εξωτερικής Υπηρεσίας μετακινούνται σε Αρχή Εξωτερικής Υπηρεσίας: Βέης Γ. από Τζακάρτα σε Κινσάσα, Ράλλης Αλ. από Βαλέτα σε MA ICAO, Ιερεμία Ρ. από Ανόι σε Αβάνα, Λάζαρης Χ. από Κάιρο σε Μόσχα, Τσαμαδός Ν. από Τόκιο σε Μπραζίλια, Πασσάς Θ. από Παρίσι σε Βυρητό, Ζώης Δ. από Αμπού Ντάμπι σε Ριάντ, Παπασταύρου Α. από ΜΑ ΕΕ σε Κάιρο, Μπούρα Αικ. από Βηρυτό σε ΜΑ ΟΗΕ, Νασίκα Αικ. από ΜΑ ΝΑΤΟ σε Στοκχόλμη, Μαθιουδάκης Ν. από γενικό προξενείο Κωνσταντινούπολης σε ΜΑ ΕΕ, Κοτροκόης Ν. από γενικό προξενείο Αργυροκάστρου σε Καράκας».

One response to “Στη Μόσχα μετατίθεται ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης – Τον διαδέχεται ο Πρέσβης κ. Α. Παπασταύρου από Βρυξέλλες”

  1. Κώστας Καζέρος says:

    Βεβαίως η ανάληψη των νέων καθηκόντων του στην Μόσχα, αποτελεί επιβράβευση του έργου του. Όμως θα λείψει σε μας εδώ στο Κάϊρο. Ήταν κοντά μας σε όλες τις δύσκολες στιγμές και έτρεχε πρώτος σε ότι συνέβαινε στους έλληνες της Αιγύπτου. Βοήθησε πολύ τις ελληνικές επιχειρήσεις και είμαι σε θέση να το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Τον ευχαριστούσε πολύ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης