Παρουσία πολύ κόσμου, πραγματοποιήθηκε φέτος η πανήγυρη του ναού των Αγίων Αναργύρων στην περιοχή της Σούμπρας στο Κάιρο


Γράφει ο καθηγητής

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ

 

 

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, εορτάσθη και φέτος την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, η πανήγυρις των θαυματουργών Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, στον εορτάζοντα και πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Πατριαρχικό ναό των Αγίων Αναργύρων της Σούμπρας.

 

Το εσπέρας της παραμονής, ετελέσθη Μέγας πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία, προεξάρχοντος του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Σεβ. Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, συνεπικουρούμενου από τον π. Νεκτάριο Κιούλο, που είναι Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας Αθηνών και τους πανοσιολογιωτάτους αρχιμανδρίτες π. Θεόδωρο, π. Μιχαήλ. Π. Ιωακείμ (του Καΐρου).

 

Παρέστησαν η κα Μπέσυ Παπανικολάου που εκπροσώπησε την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, ο Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Ευάγγελος Δαϊρετζής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης, η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Σούλα Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων της ΕΚΚ κα Στέλλα Κυριάζη, οι Κοινοτικοί Επίτροποι Καΐρου κ.κ. Αντώνης Διαμαντίδης (και ως Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου) και Πάρις Οικονόμου, ο πρώην Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Ιωάννης Κοντόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής (Αθήνας) κ. Νικόλας Βαδής, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης και σύσσωμο το ΔΣ, ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καΐρου κ. Γιώργος Καλλίδης, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Λάμπρος Μπενοβίας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου, η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Καΐρου κα Βασιλική Γαζή, η Αντιπρόεδρος της «Μαρίας Αιγυπτίας» κα Ευαγγελία Θηραίου και άλλοι επίσημοι.

 

Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας των Αγίων και η Αρτοκλασία.

 

Στην ομιλία του, ο πανοσιολογιώτατος π. Νεκτάριος Κιούλος ανέπτυξε το θέμα για το βίο και το έργο των Αγίων Αναργύρων.

 

Τέλος, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, αφού διαβίβασε τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ευχαρίστησε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την πανήγυρη, και κυρίως την εκπρόσωπο του Ελληνικού Γενικού Προξενείου, τους Κοινοτικούς Επιτρόπους και εκπροσώπους Σωματείων καθώς και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές, προς τους οποίους ευχήθηκε «Χρόνια πολλά».

Όλως ιδιαιτέρως, συνεχάρη τον Πρόεδρο του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου κ. Γιώργο Ζουμπουλίδη και σύσσωμο του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου για την άριστη οργάνωση της πανήγυρης.

 

Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό, ακολούθησε μεγάλη δεξίωση στο εντευκτήριο του Πνευματικού Κέντρου, στον  οποίο παρεβρέθηκαν περισσότεροι από εκατό προσκυνητές.

 

 

 

agioi anargyroi 2014 a

 

 

 

Την επομένη, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ετελέσθη πανηγυρικός όρθρος και Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου κ. Νήφωνα, συνεπικουρουμένου από τον προϊστάμενο του πανηγυρίζοντος ναού π. Ιωακείμ και του Οικονόμου π. Γεωργίου.

 

 

 

agioi anargyroi 2014 c

 

 

 

Παρέστησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης και σύσσωμο του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Χαγιάτ, ο Γενικός Γραμματέας του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καΐρου κ. Νικόλας Ζώης, η Γενική Γραμματέας της Χιακής Αδελφότητας κα Θεανώ Μπενοβία, κ.ά.

 

Στην ομιλία του, ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφωνας αναφέρθηκε στο βίο και τα έργα των θαυματουργών Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ενώ τόνισε ότι οι Άγιοι Ανάργυροι είναι πολλοί, περίπου είκοσι (20). Ως ιατροί των σωμάτων και της ψυχής, έσπευδαν, όπου τούς καλούσαν, να επουλώσουν τις πληγές των ασθενών αφιλοκερδώς, γι’  αυτό και τούς ονόμασαν Ανάργυρους.

Εν συνεχεία, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τους τιμήσαντες με την παρουσία των την πανήγυρη, την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, τους εκπροσώπους των Σωματείων, τον προϊστάμενο του ναού π. Ιωακείμ, τον οικονόμο π. Γεώργιο και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές. Όλως ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου κ. Γιώργο Ζουμπουλίδη, τη σύζυγό του Μαρία και τα τέκνα των, τον καθηγητή Ιωάννη Αγιάνογλου, καθώς και κάθε ένα εκ των Μελών του ΔΣ του Κέντρου για την άριστη οργάνωση της πανήγυρης, τον καλλωπισμό του ναού και του ωραιότατου παρακείμενου εντευκτηρίου του Πνευματικού Κέντρου, ευχόμενος με υγεία και του χρόνου να συνεορτάσουμε πάλι όλοι μαζί.

 

Τέλος, ο Πρόεδρος και όλα τα Μέλη του Πνευματικού Κέντρου ευχαρίστησαν θερμά τους Μεγάλους Ευεργέτες του ΟΠΠΚ κ.κ. Κυριάκο και Στέλλα Κυριάζη για την όλη προσφορά τους στην πανλήγυροι, ευχόμενοι όπως οι Άγιοι Ανάργυροι προστατεύουν τα βήματά τους.

 

 

 

 

agioi anargyroi 2014 b

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης