Την πρωτοχρονιάτικη πίτα για το 2016 έκοψε η νεολαία της ελληνικής παροικίας στο Κάιρο


 

 

 

 

Στον περίβολο του Κοινοτικού ιερού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου βρέθηκε όλη η αιγυπτιώτικη νεολαία Καΐρου στις 19 Φεβρουαρίου το μεσημέρι, όπου τα νεολαιΐστικα σωματεία της παροικίας, το Προσκοπείο, ο ΠΑΟΚ και η ΣΕΝΕΚ, έκοψαν την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα για το 2016.

 

Χαιρετίζοντας τους παρισταμένους, ο Αρχηγός του 1ου Συστήματος Προσκόπων Καΐρου κ. Ανδρέας Γόσρι τόνισε:

 

«Πανοσιολογιώτατε,

Εξοχότατε,

Αξιότιμοι,

αγαπητοί γονείς και φίλοι των προσκόπων,

αγαπητά Μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης,

αγαπητά μας Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές και Βαθμοφόροι

 

Σήμερα με την γιορτή αυτή κλείνει επίσημα η 103 προσκοπική χρονιά ..Προσκοπική περίοδο όπως συνηθίζουμε να την λέμε εμείς οι Πρόσκοποι. 103 χρόνια γεμάτα δράση και προσφορά.

Αρχίζει μια νέα περίοδο που ελπίζουμε να είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα.

 

 

Επιγραμματικά θα αναφέρω τα πιο σημαντικά γεγονότα της περασμένης χρονιάς.

 

 

Την καλοκαιρινή κατασκήνωση της Αγέλης και της Ομάδας στην Αλεξάνδρεια που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Αγέλη Λυκοπούλων των αδελφών Αραβόφωνων Προσκόπων καθώς και με την Ομάδα του Συστήματος της Αλεξάνδρειας. Θα ήταν παράληψη να μην ευχαριστήσω όλους τους Βαθμοφόρους που οργάνωσαν τις δύο αυτές κατασκηνώσεις ιδιαίτερα τον Υπαρχηγό του Συστήματος Γιώργο Αγγελίδη και τους Εφόρους Δρ. Ναντιμ και  Μαρκοζάνη για την υποστήριξη τους. 

 

 

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή 6 Ενωμοταρχών και Υπενωμοταρχών και  6 Ανιχνευτών στην δράση που οργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Λιτόχωρο. Η αποστολή μας υπό την ηγεσία του Υπαρχηγού Συστήματος  Χ. Αντωνίου , ο οποίος ανέλαβε και καθήκοντα υπαρχηγού της δράσης, επάξια εκπροσώπησε όχι μόνο τον Καιρινό προσκοπισμό, αλλά όλο των απόδημο Ελληνικό Προσκοπισμό. Ευχαριστώ τον Χρίστο καθώς και τους 3 Βαθμοφόρους που συνόδευσαν τα παιδιά μας.  Οι προσπάθειες της Περιφέρειας Αποδήμων και ιδιαίτερα του Περιφερειακού μας Εφόρου  Ι. Μελαχροινούδη ήταν καταλυτικές για την επιτυχία της δράσης αυτής και είμαστε σίγουροι ότι αυτή είναι η αρχή για την οργάνωση κατασκηνώσεων στην Ελλάδα που τόσα χρόνια έχουν να πραγματοποιηθούν.

 

 

Οι καλοκαιρινές δράσεις είναι το σημαντικότερο γεγονός στην Προσκοπική μεθοδολογία και η ολοκλήρωση μιας πετυχημένης προετοιμασίας που γίνεται κατά την διάρκεια όλου του έτους.  Δεν νοείται η σωστή εφαρμογή της προσκοπικής μεθοδολογίας χωρίς την πραγματοποίηση καλοκαιρινής δράσης.

 

 

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και οι δράσεις κοινωνικής προσφοράς που και αυτές εντάσσονται στην σωστή λειτουργία των Τμημάτων και την εφαρμογή της προσκοπικής μεθοδολογίας.  Στο πλαίσιο  αυτό εντάσσεται και  άλλο ένα  μεγάλο γεγονός  η επαναφορά του προσκοπικού εθίμου των καλάντων, μετά από πολλά χρόνια . Ένα έθιμο που με μεγάλη χαρά περιμένουν τα μέλη μας αλλά και όλη η παροικία μας. 

 

 

Η επιτυχία του προγράμματος δράσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αφοσίωση των άρτια εκπαιδευμένων Βαθμοφόρων που  με  ζήλο προσπάθησαν όλη την περασμένη περίοδο.  Οφείλεται επίσης και σε δύο σημαντικούς θεσμούς  ο ένας ήταν η Περιφέρεια Αποδήμων, στο πρόσωπο του Εφόρου Α.  Καζαμία ο οποίος  με την παρουσία του  και την  αμέριστη υποστήριξη ήταν πάντα δίπλα μας σε όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες μας. σε ευχαριστούμε Έφορε που είσαι πάντα εδώ δίπλα μας.

 

 

Ο άλλος σημαντικός θεσμός μας είναι η Επιτροπή Κοινωνική Συμπαράστασης τα 5 μέλη της υπό την Προεδρία της κας.  Στ. Κυριάζη  «Μεγάλη Μητέρα των Προσκόπων» ήταν μαζί μας βήμα βήμα σε όλες τις δράσεις μας υποστηρίζοντας όχι μόνο υλικά, αλλά και ηθικά. Ευχαριστούμε για  όλα.

 

 

Η Ελληνική Κοινότητα  ο Πρόεδρός της και όλα τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής μέσα από την Εφορεία Νεολαίας και την πολύ δραστήρια προϊσταμένη της κα.  Σούλα Σκουφαρίδου ήταν ο Παροικιακός θεσμός που με την υλική του βοήθεια  όλες οι δράσεις μας έγιναν πραγματικότητα .

 

 

Πριν λίγες μέρες ήταν η ονομαστική εορτή του Σεπτού μας Πατέρα του Μακαριότατου Πατριάρχη μας… παρακαλώ Πανοσιολογιότατε να μεταφέρετε τις αγνές ευχές όλων των Προσκόπων και να διαβεβαιώστε ότι εκτός της άριστης συνεργασίας μας με την Επιτροπεία Καΐρου.. πάντα βαδίζουμε στα Χριστιανικά μας ιδεώδη και την Δική του ευλογία και αγάπη.

 

Οι Βαθμοφόροι του Συστήματος, μαζί με την Περιφέρεια αποφασίσαμε αυτή την χρονιά να την αφιερώσουμε στην μνήμη ενός ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ με όλα τα γράμματα της λέξης αυτής κεφαλαία ….ο αείμνηστος Έφορος μας Χρήστος Τσιάρας  ήταν ο άνθρωπος που έκανε όλους μας να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο τον προσκοπισμό. Ήταν ο βαθμοφόρος που τίμησε την ειδικότητα των Ναυτοπροσκόπων του Καιρου μα και όλων των Αποδήμων Ελλήνων Προσκόπων στους κόλπους του προσκοπισμού από την παιδική του ηλικία, ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΟΚΟΠΟΣ που λάτρεψε την ειδικότητα και την ανέδειξε στην πόλη που έζησε «το Κάιρο» .Παρακολούθησε όλες τις εκπαιδεύσεις καθώς και την ειδική εκπαίδευση Κυβερνήτη  Ναυτοπροσκοπικού σκάφους και ήταν ο πρώτος που είχε πτυχίο αυτής της Σχολής.  Για πολλά χρόνια Τοπικός Έφορος Νείλου των Ναυτοπροσκόπων και για ένα διάστημα Τοπικός Έφορος της Ηλιούπολης.

 

 

Όταν ορίσθηκε Περιφερειακός Έφορος ο φίλος του ο αείμνηστος Νικόλαος Ατζέμης, ο Χρήστος Τσιάρας  έγινε το δεξί του χέρι ως Αναπληρωτής Περιφερειακός και μαζί πορεύθηκαν και κράτησαν τον προσκοπισμό. Ο έφορος Τσιάρας ήταν πάντα εδώ δίπλα μας  να μας εμπνέει, να μας ενθαρρύνει και να μας συμβουλεύει.  Ο ίδιος ήταν το ζωντανό παράδειγμα των Αρχηγών μας  μα και για μας τους τότε νεότερους, στις κατασκηνώσεις, στην μπάντα παντού. Την  προσφορά του Εφόρου Χρήστου δεν μπορώ να την περιγράψω τώρα διότι θα χρειασθώ πολύ χρόνο, ένα μόνο θα πω ότι όλοι μας έχουμε  ένα σημαντικό κομμάτι από την προσκοπική μας ζωή συνδεδεμένο με τον έφορο Χρήστο Τσιάρα.  Με πρωτοβουλία του Εφόρου μας Α. Καζαμία αποφασίσθηκε η χρονιά αυτή να είναι αφιερωμένη στον Έφορο Τσιάρα… και θα εκδοθεί ένα σχετικό βιβλιάριο όπου θα αναφέρεται η δράση του και η προσφορά του στον Προσκοπισμό του Καιρου… Σήμερα σε ένδειξη σεβασμού και αγάπης προσφέρουμε αυτή την τιμητική πλακέτα στην κόρη του Εύα που ήταν Στέλεχος των Οδηγών του Καιρου για πολλά χρόνια. Με την  Ευκαιρία μεταβιβάζω και την αγάπη και ευγνωμοσύνη του Περιφερειακού μας Εφόρου Γιάννη Μελαχροινούδη στον Έφορο Τσιάρα, που επιμελείται την έκδοση του αφιερώματος στον Έφορο Τσιάρα, παράλληλα με το μεγάλο λεύκωμα για την ιστορία του Προσκοπισμού στο Κάιρο.

 

 

Για την νέα προσκοπική περίοδο ετοιμάζουμε αρκετές δράσεις εκ των οποίων οι σημαντικότερες θα είναι η συμμετοχή των Λυκοπούλων στην πρώτη Πανελλήνια κατασκήνωση που θα γίνει τον Αύγουστο στην Νέα Μάκρη και την συμμετοχή των Προσκόπων και των Ανιχνευτών στο Τζάμπορη των Αποδήμων τα ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ που θα γίνει στον Άγιο Ανδρέα τον Ιούλιο.

 

 

Ήδη το προσκοπικό πρόγραμμα της νέας περιόδου έχει τέτοιες δράσεις που θα προετοιμάζουν τα παιδιά μας για τις δύο αυτές μεγάλες δραστηριότητες.

 

 

Απευθυνόμενος στα Λυκόπουλα, τους Προσκόπους και τους Ανιχνευτές θα ήθελα να τους προσκαλέσω να δείξουν ότι καλύτερο έχουν ώστε όλοι  μα όλοι να συμμετέχουμε μαζί στις κατασκηνώσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα. Αδέλφια μου Βαθμοφόροι έχουμε μια ενδιαφέρουσα γεμάτη προκλήσεις χρονιά και ξέρω ότι μπορείτε…

 

 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς και τους φίλους που μας στηρίζουν και μας εμπιστεύονται.» 

 

 

 

Ο ΠΑΟΚ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΑΡΑ

 

 

 

Για το έργο του μεγάλου Αιγυπτιώτη Εφόρου του Προσκοπισμού αείμνηστου Χρήστου Τσιάρα, μίλησε και ο κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, εκ μέρους του Προέδρου του ΠΑΟΚ κ. Ανδρέα Ρούσσου. «Ο Έφορος Χρήστος Τσιάρας ήταν ένας άνθρωπος που ζήσαμε από μικρά παιδιά και από αυτόν μάθαμε τί σημαίνει να έχεις την ευθύνη για κάτι που κάνεις. Είμασταν φίλοι πάντα μαζί του, αλλά η ακριβοδίκαιη αυστηρότητά του μάς έμαθε πάντοτε ότι «η δουλειά είναι δουλειά». Αυτά τα μηνύματα – προσέθεσε ο κ. Γκρουνστέιν – μεταφέραμε και εμείς στον ΠΑΟΚ, που άρχισε και πάλι να λειτουργεί από το 1990 ως συνέχεια του ΠΑΟΚ που κράτησε με τη δύναμη της ψυχής ο αείμνηστος Πρόεδρός του Σωτήρης Σκουφαρίδης». Και τόνισε τη μεγάλη συμπαράσταση που έχει στο έργο του Σωματείου από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, εδώ και επτά χρόνια, κάνοντας τα παιδιά μας να ασχολούνται με τον αθλητισμό, ευχαριστώντας παράλληλα τόσο την Προϊσταμένη της Εφορείας Νεολαίας της ΕΚΚ κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου όσο και την «αγία γυναίκα», όπως την χαρακτήρισε, Στέλλα Κυριάζη, που προσφέρει στα παιδιά της παροικίας πριν καν τής το ζητήσουν!

 

 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΠΑΡΑΛΑΒΗ

ΤΡΟΠΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΩΝ

 

 

 

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η παράδοση – παραλαβή τροπαίων και κειμηλίων των δεκαετιων ΄70, ΄80 και ΄90, από το Σώμα Προσκόπων Καΐρου προς τον ΠΑΟΚ, τα οποία και θα τοποθετηθούν στην Ηλιούπολη, στην Αίθουσα «Σωτήρη Σκουφαρίδη».

 

 

 

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

 

 

 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Κύπριος Πρέσβης κ. Χάρης Μορίτσης επεσήμανε ότι οι δραστηριότητες και το έργο των παροικιακών αθλητικών σωματείων δίνουν σε όλους μας κουράγιο για το έργο μας.

 

 

Από την πλευρά της, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη τόνισε ότι είναι συγκινητικό να θυμόμαστε τους παλαιοτέρους που προσέφεραν στην παροικία. Ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι της προσπάθειας των νεολαιΐστικων καϊρινών σωματείων ηγούνται δύο μεγάλες κυρίες: η κα Στέλλα Κυριάζη και η κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.

 

 

Ενώ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής εξέφρασε τους χαιρετισμούς όλης της Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΚΚ, τονίζοντας ότι στη σημερινή εποχή του διαδικτύου, οι δράσεις των σωματείων όπως το Προσκοπείο, ο ΠΑΟΚ και η ΣΕΝΕΚ δίνουν χρώμα και άρωμα ανθρωπιάς αλλά και τη διάσταση του πραγματικού κόσμου, προσθέτοντας ότι η ιστορία της παροικάις μας δεν μπορεί να σβήσει αν στηριζόμαστε σε αυτά που μάς δίδαξαν οι παλαιότεροι, όπως ο αείμνηστος Χρήστος Τσιάρας, ευχαριστώντας και κείνος με τη σειρά του τις κυρίες Στέλλα Κυριάζη και Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.

 

 

Παίρνοντας τον λόγο, η κα Κυριάζη ευχήθηκε στα «παιδιά» της , «να βγουν ωραία λουλούδια στη ζωή» και «στους γονείς τους, να τα ποτίζουν αγάπη.».

 

 

Τέλος, η κα Σκουφαρίδου – που μάλιστα προσέφερε τα τρία φλουριά – ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους και τα τρία νεολαιΐστικα σωματεία για την πολύ καλή συνεργασία.

 

 

Τα τρία φλουριά από τις τρεις Αγιοβασιλόπιτες που ευλόγησε ο Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Μαρούλης πέτυχαν κατά σειρά η Γενική Γραμματέας της Χιακής Αδελφότητας κα Θεανώ Μπενοβία, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Πνευματικού Κέντρου κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης και ο Ταμίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αντώνης Ιορδανίδης (ο οποίος το αφιέρωσε για τις ανάγκες των Σωματείων).   

 

 

Στην εκδήλωση, εκτός από τους προαναφερθέντες, παραβρέθηκαν επίσης ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας π. Θεόδωρος Δριδάκης, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο Πλοίαρχος ΠΝ κ. Ιωάννης Διαμαντάκης, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μ. Κουμαριανού, ο Κοινοτικός Επίτροπος Καΐρου και Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Μανούσος Δαμουλάκης, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Λάμπρος Μπενοβίας, ο Δ/ντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος και άλλοι επίσημοι και πάροικοι.

 

 

 

 

 

 

 

pitta proskopon paok kai senek (1)

 

 

 

 

 

pitta proskopon paok kai senek (7)

 

 

 

 

 

pitta proskopon paok kai senek (6)

 

 

 

 

 

 

pitta proskopon paok kai senek (5)

 

 

 

 

 

 

pitta proskopon paok kai senek (3)

 

 

 

 

 

pitta proskopon paok kai senek (4)

 

 

 

 

 

pitta proskopon paok kai senek (8)

 

 

 

 

 

pitta proskopon paok kai senek (9)

 

 

 

 

 

pitta proskopon paok kai senek (11)

 

 

 

 

 

pitta proskopon paok kai senek (12)

 

 

 

 

 

pitta proskopon paok kai senek (16)

 

 

 

 

 

pitta proskopon paok kai senek (15)

 

 

 

 

 

pitta proskopon paok kai senek (14)

 

 

 

 

pitta proskopon paok kai senek (13)

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης