Η κοπή της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος ο Α΄»


 

 

 

 

Παρουσία πολύ κόσμου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου η κοπή της πατροπαράδοτης Βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος ο Α’», μέσα σε ένα ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό περιβάλλον, το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους παροίκους να ανταλλάξουν ευχές για το νέο έτος.

 

 

 

 

Πριν την κοπή της Βασιλόπιτας, προηγήθηκε ομιλία του εκπαιδευτικού κ. Θανάση Κουτουπά, με θέμα «Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: 2000 χρόνια παρουσίας».

 

 

 

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιμανδρίτης Αγαθόνικος Νικολαΐδης, εκπρόσωπος της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κκ. Θεόδωρου Β’, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναυκράτιδος κ. Μελέτιος, ο Γενικός Πρόξενος του Λιβάνου και Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος στην Αλεξάνδρεια κ. Oussama Khachab, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας κ. Nabil Hajlaoui, o Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος των Αραβοφώνων Ελληνορθοδόξων κ. Fouad Farah, o Έφορος Τύπου της Ε.Κ.Α. κ. Δημήτριος Κάβουρας, ο Έφορος Αθλητισμού της Ε.Κ.Α. κ. Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, η Διευθύντρια του Αβερωφείου Γυμνασίου-Λυκείου κα Δ. Κολοκοτρώνη, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

 

 

 

 

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ

ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΛΙΛΙΚΑΣ ΘΛΙΒΙΤΟΥ

 

 

 

 

Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Λιλίκα Θλιβίτου τόνισε μεταξύ άλλων:

 

«Ο Σύλλογος με μεγάλη χαρά καλωσορίζει και χαιρετίζει όλους στην δεύτερη εκδήλωση της περιόδου 2015-2016, κατά την οποία γίνεται και η πατροπαράδοτη κοπή της αγιοβασιλόπιτας για το νέο έτος 2016. 

 

Για τον σύλλογό μας, αποτελεί εξαιρετική ευλογία και τιμή ἡ φροντίδα του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Ἀλεξανδρείας και πάσης Αφρικης κυρίου Θεοδώρου του Β΄, όπως επίσης η αγάπη και η παρουσία στον Σύλλογό μας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ναυκράτιδος κυρίου Μελετίου και του πατριαρχικού κλήρου.

 

Επίσης, ευχαριστούμε για την τιμητική του προς εμάς παρουσία, τον κύριο Εμμανουήλ Κακαβελάκη, εξοχώτατο Γενικὸ πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, στο πρόσωπο του οποίου χαιρετίζουμε το διπλωματικό μας σώμα που πρευσβεύει  όπου γης τον Ελληνισμό. Ο Σύλλογός μας βλέπει στο πρόσωπό σας ένα προσηλωμένο άνθρωπο στην διαχείριση των σύνθετων θεμάτων που απορρέουν από τη σύγχρονη συγκυρία της ποικίλης ρευστότητας και προκλήσεων την οποία αντιμετωπίζουν οι δυο αγαπημένες μας πατρίδες, Ελλάδα και Αίγυπτος.

 

Ευχαριστίες έχουμε και για την παρουσία του κυρίου Ιωάννη Παπαδόπουλου, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξανδρείας, αρωγού μητέρας όλων μας. Είναι αυτονόητη η κοινή μας φροντίδα προς την άμεση επίλυση τρεχόντων ζητημάτων που αφορούν στο Σύλλογό μας, όπως λειτουργεί υπό την σκέπη του κληροδοτήματος Παναγιωτάτου και την μητέρα Κοινότητα. 

 

Χαιρετίζουμε επίσης και όλους τους Προέδρους των Ελληνικών σωματείων της Αλεξανδρείας 

Κατά τους στόχους του καταστατικού μας τόσο από τα μέλη όσο και όλο το προεδρείο του Συλλόγου μας συνεχίζεται η πέραν του ενός αιώνος συμβολή μας στην ποιότητα και την προκοπή του βίου των Ελλήνων στην κοσμοπολιτικη Αλεξάνδρεια. Μια ευγενής φιλοδοξία έχει διαπαιδαγωγήσει τον στόχο μας. Αυτη ευρίσκεται αναγραμμένη σε ένα αρχαίο ρητό που κοσμεί το Εντευκτήριο της Κοινότητας. Είναι σωσμένο από τον Πλούταρχο, διατυπωμένο από τον Λυκούργο, και αφορά στους νέους της Σπάρτης: «άμμες δε γ” εσόμεθα πολλώ κάρρονες», «Εμείς θα γίνουμε καλύτεροι από τους προγενέστερους προγόνους μας». Αισιοδοξούμε ότι και το 2016 θα συνεχίσουμε τούς στόχους της παράδοσής μας. Τούτο βεβαιώνει η εδώ παρουσία όλων εσάς ως φίλων, αμέριστων συμπαραστατών και συνοδοιπόρων μας».    

 

Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του εκπαιδευτικού κ. Θανάση Κουτουπά που είχε ως στόχο την παρουσίαση της μακραίωνης ιστορίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που καλύπτει 2.000 χρόνια. Ο κ. Κουτουπάς μέσα από το κείμενο του παρουσίασε τις σημαντικότερες στιγμές της Αλεξανδρινής Εκκλησίας επιχειρώντας έτσι μία ιστορική αναδρομή.

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους, καθώς και το διαλέκτη, και ευχήθηκε από καρδιάς σε όλους το Νέο Έτος να φέρει σε όλους και κυρίως στις δύο πατρίδες των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, ειρήνη και ευημερία.

 

Η ομιλία του κου Κουτουπά, είχε ως στόχο την παρουσίαση της μακραίωνης ιστορίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που καλύπτει 2.000 χρόνια. Ο κ. Κουτουπάς μέσα από το κείμενο του παρουσίασε τις σημαντικότερες στιγμές της Αλεξανδρινής Εκκλησίας επιχειρόντας έτσι μία ιστορική αναδρομή.

 

 

 

 

 

IMG_0202

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης