Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε στη διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη, στο Κάιρο


Cairo Summit for Peace 10-2023

 

Η περιοχή μας δεν μπορεί να αντέξει περισσότερη αστάθεια, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα, αφού δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις.

 

Σε ομιλία του κατά τις εργασίες της διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξήρε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Αιγύπτου για τη διοργάνωση της Διάσκεψης και τον ρόλο της χώρας στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «η Κύπρος συμμετέχει στη Διάσκεψη ως μια χώρα της περιοχής –  το πιο κοντινό κράτος μέλος της ΕΕ- της οποίας η ασφάλεια επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

 

Η Κύπρος είναι, επίσης, παρούσα ως μια γειτονική χώρα με εξαίρετες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, έτοιμη να συμβάλει και να βοηθήσει με κάθε δυνατόν τρόπο στην αποκλιμάκωση της διένεξης και να παρέχει διευκολύνσεις για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Η υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση στη Διάσκεψη είναι ενδεικτική της ανάγκης να ξεπεραστεί η κρίση και να υπάρξει διάλογος, ώστε να εξευρεθούν βιώσιμες λύσεις στις περίπλοκες και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.

 

Προς τον σκοπό αυτό, η προσέγγιση της Κύπρου, σε σχέση με την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, καθοδηγείται από τα πιο κάτω:

Η τρομοκρατία είναι μια κοινή απειλή για όλες τις χώρες και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή. Έχουμε, συνεπώς, καταδικάσει κατηγορηματικά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, στης 7 Οκτωβρίου.

 

 

 

 

Το γεγονός ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλους τους Παλαιστίνιους ή τον παλαιστινιακό σκοπό.

 

Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης πρέπει πάντοτε να ασκείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένου του ανθρωπιστικού δικαίου.

 

Ανάγκη για μόνιμη αποκλιμάκωση.

 

Τη ζωτική σημασία που έχει η προστασία όλων των πολιτών – η στόχευση πολιτών και (μη στρατιωτικών) υποδομών είναι απαράδεκτη.

 

Η διασφάλιση ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα. Αναγνωρίζουμε πλήρως τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου και σε αυτή την περίπτωση. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε δυνατόν τρόπο.

 

Η ανάγκη για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

 

Η επαναδέσμευση σε μια βιώσιμη λύση δύο κρατών, σύμφωνη με τις παραμέτρους που προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Αυτή μπορεί να είναι η μόνη βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την επανέναρξη ουσιαστικής ειρηνευτικής διαδικασίας».

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι η περιοχή μας δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους κρίσεις, σημειώνοντας ότι αυτό που μας δίδαξαν τα πρόσφατα, και όχι μόνον, γεγονότα, είναι πως δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις.

 

Επεσήμανε ακόμη ότι αν δεν υπάρχει δίκαιη και βιώσιμη πολιτική λύση που να αντιμετωπίζει τις γενεσιουργές αιτίες των διενέξεων, δεν θα υπάρχει τέλος στον κύκλο βίας

 

 

 

 

Πρόσθεσε ότι «η παρούσα κρίση προκαλεί και μια σοβαρή απειλή στην εθνική ασφάλεια που δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ιδιαίτερα για τις χώρες της περιοχής μας», φέροντας ως παράδειγμα χώρες που δέχονται τεράστιες μεταναστευτικές ροές και επισημαίνοντας ότι οι χώρες της περιοχής θα δεχθούν δυσανάλογα το βάρος από την κρίση αυτή.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν πρέπει να αναμένει κανείς ότι θα μπορέσουμε από μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το βάρος, αφού πρόκειται για ζήτημα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και μια πρόκληση που πρέπει να τύχει χειρισμού, συλλογικά από το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας.

 

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρέπει να δοθεί χώρος στον ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη, για να συμβάλει αποφασιστικά στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και να συγκρατήσει τις επιπτώσεις της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι «η περιοχή μας δεν μπορεί να αντέξει περισσότερη αστάθεια. Είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια». 

 

ΡΜ/ΙΣ

 

Photo: PIO

 

 

Το πρωτότυπο κείμενο της ομιλίας στα αγγλικά είναι διαθέσιμο εδώ

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Μαΐου 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης