Προσκύνημα στην ιερά πανήγυρη της θεοβάδιστης Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, 7 και 8 Δεκεμβρίου 2016 (ΦΩΤΟ)
Ήταν μία από τις πιο κατανυκτικές ακολουθίες που παρακολούθησαν τα τελευταία χρόνια οι εκατοντάδες προσκυνητές στο θεοβάδιστο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.
Η ελληνορθόδοξη Ιερά Μονή, της Αγίας εκείνης που μαρτύρησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, υποδέχτηκε με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια στις 7 και 8 Δεκεμβρίου (σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο) τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση, την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη και τους πιστούς που κατέφθασαν από διάφορες χώρες στο προπύργιο αυτό της ορθοδοξίας, την περασμένη Τετάρτη.
Ήταν αργά το βράδυ, 8 η ώρα, και μάλιστα με εξωτερική θερμοκρασία που δεν ξεπερνούσε τους 2 βαθμούς Κελσίου, όταν ξεκίνησε σύμφωνα με το αυστηρό μοναστηριακό τυπικό η ολονυκτία μέσα στο καθολικό της μονής, χοροστατούντος του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ. Νικολάου, παρουσία του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, του Επισκόπου Ελενουπόλως κ. Ιωακείμ και βεβαίως παρόντος του Καθηγουμένου του Μοναστηριού, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανού.
Μέσα στο ναό, που η ιστορία του μετράει πάνω από 15 αιώνες, υπό το φως των κεριών και με τις κατανυκτικές μελωδίες των δύο χορών, υπό τον δεξιό χοράρχη π. Συμεών Σιναΐτη και υπό τον φιλοξενούμενο αριστερό χοράρχη Κωνσταντίνο Φωτόπουλο, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε έζησε μοναδικές στιγμές. Χωρίς μικροφωνικές εγκαταστάσεις, χωρίς να ακούγεται ο παραμικρός θόρυβος, παρά μόνο το θρόισμα των κεριών και το θυμιατό, η ακολουθία κράτησε οκτώ ολόκληρες ώρες μέχρι τα ξημερώματα, όταν ο Καθηγούμενος κ. Δαμιανός ευχαρίστησε θερμά όσους ήρθαν να πάρουν την ευλογία της Αγίας Αικατερίνης της πανσόφου, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, τους επισήμους και ζήτησε από όλους να βρίσκονται στο πλευρό του μοναστηριού.
Ακολούθησε η λιτανεία των Ιερών Λειψάνων της Αγίας τα ξημερώματα, με τον κόσμο να ακολουθεί γύρω από το Καθολικό της Μονής, εκεί όπου βρίσκεται και η Άφλεκτη Βάτος, στο χώρο αυτό όπου είναι φυλαγμένοι θησαυροί της Ορθοδοξίας και όπου οι είκοσι περίπου μοναχοί είναι οι πραγματικοί σημερινοί Ακρίτες της Ελλάδας και του Χριστιανισμού. Ήταν η ώρα όπου το φως του Σινά ανέτελλε και έδινε στη χαρακτηριστική βραχώδη περιοχή, τις μοναδικές στον κόσμο αποχρώσεις, εκεί όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Θεός παρέδωσε τις δέκα εντολές στο Μωϋσή.
Φέτος, πολλοί ήταν Έλληνες ήρθαν να προσκυνήσουν, περνώντας το κατώφλι της Ιεράς Μονής, με τις τρεις σημαίες να κυματίζουν, την ελληνική, την αιγυπτιακή και του μοναστηριού, με τη συνδρομή βεβαίως όλου του κρατικού μηχανισμού της φίλης και αδελφής χώρας της Αιγύπτου, που φρόντισε για την ασφάλεια όλων των προσκυνητών, προσφέροντας πολλά στελέχη από τις υπηρεσίες της, από την αστυνομία και τον στρατό, που πάντοτε βρίσκονται στο πλευρό του μοναστηριού και το προφυλάσσουν. Εκτός από τον Πρέσβη και την Πρόξενο της Ελλάδας, το τιμητικό παρών έδωσε και ο νέος (και μάλιστα ελληνόφωνος) Πρέσβης της Σερβίας στην Αίγυπτο κ. Γιουγκοσλάβ Βουκαντίνοβιτς, ενώ παρούσα ήταν και η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου την οποία εκπροσώπησε η Επόπτρια Γραφείων της πρεσβυγενούς ΕΚΚ, Κοινοτική Επίτροπος κα Βίλλυ Πολίτη, παρόντος του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Λεωνίδα Φωντριέ, καθώς και του Επίτιμου Αντιπροέδρου κ. Νικόλα Πολίτη. Το τιμητικό παρών έδωσε και έγινε και θερμά δεκτή και η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας κα Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νικόλας Βαδής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, καθώς επίσης και Αιγυπτιώτες από την Ελλάδα, όπως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλης Μπίσκος, ο Ειδικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Βασίλης Ζουές, Έλληνες πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί, ο Δ/ντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος, ενώ υπήρξαν και αρκετοί Έλληνες, Κύπριοι καθώς και ξένοι από τη Ρωσία, Αιγύπτιοι καθώς και ο Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ευρωπαϊκού Μπαζάρ του Καΐρου, Βέλγος κ. Μπενουά Βαν ντε Κάπελε.
Χθες μάλιστα το πρωί, 8 Δεκεμβρίου, ημέρα της κυριωνύμου εορτής, ο Δικαίος της Μονής (δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του Μοναστηριού) π. Αρσένιος Σιναΐτης ξενάγησε τους επισήμους στο χώρο του Σκευοφυλακείου του μονατηριού, εκεί όπου όπου φυλάσσονται πραγματικοί θησαυροί της εκκλησιαστικής μας παράδοσης: εικόνες ανεκτίμητες μοναδικές στον κόσμο, άμφια αρχιερέων που αποτελούν δώρα Αυτοκρατόρων, ιστορικά εκκλησιαστικά σκεύη, χειρόγραφα μοναδικά σε όλη την υφήλιο, ενώ παράλληλα τούς έδειξε και την πορεία των εργασιών στη υπό ανακαίνιση ιστορική Βιβλιοθήκη της Μονής.
Προηγήθηκε η προσκύνηση των λειψάνων της Αγίας, όπου ο κάθε πιστός παρέλαβε το δακτυλίδι της Αγίας, από τα χέρια των μοναχών.
Το μεσημέρι, ακολούθησε η εορταστική τράπεζα, σύμφωνα με το αυστηρό μοναστηριακό τυπικό, παρόντων των Αρχιερέων του Έλληνα πρέσβη κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, των μοναχών, των χορωδιών και των υπαλλήλων της μονής, όλοι τους μόνον άντρες, καθώς οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να παρεβρίσκονται. Εκεί, υπό το άκουσμα του μοναχού που επί όλη την ώρα διάβαζε εδάφια από το ευαγγέλιο και τα εκκλησιαστικά βιβλία με το βίο της Αγίας Αικατερίνης, όλοι οι προσκεκλημένοι συμμετείχαν στο νηστίσιμο γεύμα όπου γινόταν κατάλυσις ιχθύος (λόγω της νηστείας των Χριστουγέννων). Στο τέλος του επίσημου γεύματος, πραγματοποιήθηκε μία ακολουθία, όπου ένας εκ των ιερέων έβαλε πετραχήλι και ο Δεσπότης του μοναστηριού κ. Δαμιανός ευλόγησε απλό άρτο και οίνο όπου όλοι οι παρόντες έφαγαν, με τη χορωδία να αποδίδει το «Άξιον εστίν» και το Απολυτίκιον των Εισοδίων της Θεοτόκου (εορτή της 21ης Νοεμβρίου σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο), καθώς και τη φήμη του Δεσπότου αλλά και το πολυχρόνιο του Καθηγουμένου κ. Δαμιανού. Από τις πιο συγκινητικές και σπάνιες εκκλησιαστικές ακολουθίες, όπου μόνον σε μοναστήρια μπορεί κανείς να θαυμάσει.
Ακολούθησε η επίσημη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Σινά με τους Αιγυπτιώτες που είχαν καταφθάσει στο χώρο της Ιεράς Μονής, υπό την αιγίδα και με την οργάνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων της Μεγάλης του Γένους Αμπετείου Σχολής, όπου ο Πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Καζαμίας προσέφερε τιμήν ένεκεν στον κ. Δαμιανό μία τιμητική πλακέτα για να τον ευχαριστήσουν για το έργο που έχει προσφέρει στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι εδώ και πάνω από μισό αιώνα αλλά και στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό γενικότερα.
Να σημειωθεί ότι οι Έλληνες αλλά και οι υπόλοιποι προσκυνητές επισκέφθηκαν και το γυναικείο μοναστήρι της Φαράν, που βρίσκεται σε μισή ώρα απόσταση από την Αγία Αικατερίνη του Σινά και όπου οι μοναχές τούς υποδέχτηκαν με τη γνήσια ελληνική φιλοξενία, με τον καφέ και το παραδοσιακό λουκούμι.
Εικόνες μοναδικές, μέσα στην απλότητά τους, αν λάβει κανείς υπόψη ότι διαδραματίζονται χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ελλάδα και εκατοντάδες χιλιόμετρα και από το Κάιρο, στο όρος του Σινά.
Ήδη, από σήμερα, 9 Δεκεμβρίου, οι περισσότεροι προσκυνητές επιστρέφουν στο Κάιρο ή τις πατρίδες τους. Όμως, σίγουρα, θα θυμούνται για πολύ αυτές τις στιγμές που ζήσανε σε αυτόν τον Φάρο της Ορθοδοξίας, με τους Ακρίτες μοναχούς να δίνουν το παράδειγμα πίστεως και Ελληνισμού στο ακριτικό Όρος του Σινά.