«Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» από τον ελληνοαραβικό όμιλο Chipita


H κυβερνητική πολιτική διατηρείται στο πεδίο των συμβολισμών. Απρόσμενη  συνάντηση είχε το πρωί της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συντονιστής του οικονομικού επιτελείου κ. Γιάννης Δραγασάκης με τον επιχειρηματία – και αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών – κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο του – πολυεθνικού – ομίλου Chipita.  Σύμφωνα με πληροφορίες του«Βήματος», αιτία – ίσως και αφορμή – για την 20λεπτη συνάντηση ήταν η πρόσφατη (έγινε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο) μεταφορά της έδρας του ομίλου από την Κύπρο στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη κίνηση του ελληνοαραβικού ομίλου «διαβάζεται» ως «ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία». Στη διάρκεια της σύντομης συζήτησης ο κ. Δραγασάκης θέλησε να μάθει τους λόγους της μεταφοράς και ο κ. Θεοδωρόπουλος του απάντησε πως «εμείς εδώ παράγουμε και η Ελλάδα είναι η αφετηρία μας».
Ακολούθως ο αντιπρόεδρος ρώτησε αν ο όμιλος και ο ίδιος έχουν άλλα επενδυτικά σχέδια. Ο επιχειρηματίας του γνωστοποίησε ότι μαζί με άλλους επιχειρηματίες έχουν επενδύσει στην πρωτογενή παραγωγή – πρόκειται για την παραγωγική υδροπονικής τομάτας στην περιοχή της Δράμας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παράγουν περί τους 7.500 τόνους τομάτας σε ετήσια βάση, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 3% των εισαγωγών τομάτας – η Ελλάδα καταναλώνει 750.000 τόνους τομάτας ετησίως. Και εν συνεχεία ο κ. Δραγασάκης ρώτησε αν ο όμιλος θέλει «κάτι» σε επίπεδο πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση και ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο κ. Θεοδωρόπουλος του απάντησε πως το μόνο που χρειάζεται ο όμιλος είναι «σταθερό επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον» για να μπορεί ο ίδιος να σχεδιάσει το μέλλον του.
Τέσσερα χρόνια μετά την απόκτηση του ομίλου Chipita από τον όμιλο Olayan και τον κ. Θεοδωρόπουλο – ανήκε στη MiIG – τον Δεκέμβριο του 2014, η έδρα του επέστρεψε στην Ελλάδα. Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται μέσω της απορρόφησης της κυπριακής μητρικής εταιρείας UFIB Limited από την ελληνική Chipita ΑΒEΕ.
Η UFIB Ltd – έδρα της οποίας ήταν η Λευκωσία – είναι η εταιρεία στην οποία πέρασε από τον Απρίλιο του 2010 η παγκόσμια δραστηριότητα του ομίλου. Ο κ. Θεοδωρόπουλος και ο σαουδαραβικός όμιλος Olayan Group απέκτησαν την εταιρεία από τη MIG αντί 400 εκατ. ευρώ και με την ανάληψη των υποχρεώσεών της 327 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το 2014 ήταν μια καλή χρονιά για τον όμιλο της Chipita διεθνώς. Η οικονομική χρήση έκλεισε με το EBITDA στα 60 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν περί τα 20 εκατ. ευρώ. Βέβαια το διεθνές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται ο όμιλος είναι σαφώς καλύτερο από την ελληνική αγορά, η οποία ταλανίζεται από τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και τη χαμηλή ζήτηση.
Πηγή: tovima.gr

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης