Συνάντηση της ΠτΔ με τον Εμίρη του Κράτους του Κατάρ Σεΐχη Tamim Bin Hamad Al Thani


 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω, Υψηλότατε, στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι φιλικές σχέσεις Ελλάδας και Κατάρ στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην κοινή μας προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου. Με αυτόν τον γνώμονα οι δύο χώρες μας διαδραματίζουν έναν σημαντικό και σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή, η χώρα μου εκτιμά ιδιαίτερα τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ στην ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή της Γάζας και στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί εκεί.

 

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσπαθεί να συμβάλλει στην επίτευξη μιας άμεσης και βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ενταθούν οι συλλογικές μας προσπάθειες ώστε να επιτύχουμε την κατάπαυση των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση των ομήρων και την διασφάλιση απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Ευελπιστούμε για την ειρήνευση στην περιοχή και στηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

 

 

 

 

Στο ζήτημα των διμερών μας σχέσεων, πιστεύω ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες για την επίτευξη αμοιβαίων επωφελών συνεργασιών σε πολλούς τομείς. Για τον σκοπό αυτό, είμαι βέβαιη ότι η επίσκεψή σας στην Αθήνα δίνει ένα σημαντικό μήνυμα, είναι ένα σημαντικό άλμα στις διμερείς μας σχέσεις.

Και πάλι καλώς ήρθατε.

 

ΣΕΪΧΗΣ TAMIM BIN HAMAD AL THANI (ανεπίσημη μετάφραση): Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω την εξοχότατη κυρία Πρόεδρο για τα ευγενικά της λόγια, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου και τη χαρά μου που βρίσκομαι στην Αθήνα, στην πρώτη μου επίσκεψη, όπως ξέρετε. Εύχομαι ότι πραγματικά αυτή η επίσκεψη θα ενισχύσει τις διμερείς μας σχέσεις.

 

Έχουν περάσει περίπου 50 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και όπως είπατε, κυρία Πρόεδρε, υπάρχουν πράγματι πάρα πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες για την ενίσχυση αυτών των σχέσεων. Εμείς εκτιμούμε τον ρόλο και τη στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Γάζα. Δυστυχώς όμως κάθε μέρα διαπράττονται σφαγές εις βάρος του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και άλλες περιοχές. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στην πόλη της Ράφα που δεινοπαθούν, δυστυχώς υπάρχουν σφαγές, δεν μπορώ να περιγράψω πώς γίνεται η κατάσταση αυτή. Εμείς μιλάμε για τη Ράφα, υπάρχουν σφαγές που συντελούνται κάθε μέρα, όμως εδώ και οκτώ μήνες, από τον Βορρά προς τον Νότο, γίνονται κάθε μέρα αυτές οι τραγωδίες.

 

 

 

 

 

Η στάση του Κατάρ είναι γνωστή. Εμείς είμαστε υπέρ της λύσης των δύο κρατών και να ζούνε οι δύο χώρες, οι δύο λαοί, με ειρήνη στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε με τους φίλους μας τους Έλληνες για να αποστείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια, όπως επίσης συνεργαζόμαστε για την απελευθέρωση των ανθρώπων που κρατούνται εκεί. Αυτό είναι ένα ανθρώπινο θέμα για το οποίο εμείς εργαζόμαστε και πρέπει όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, στους γονείς τους. 

 

Θέλω να ευχαριστήσω ξανά την κυρία Πρόεδρο για την παρουσία μου εδώ, για την καλή υποδοχή και τις συνομιλίες που έχουμε και θα έχουμε αργότερα και με τον κύριο Πρωθυπουργό. Σας ευχαριστώ πολύ. 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης