Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος – Αιγύπτου με την επίσημη επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου στο Κάιρο


Σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδος και της Αιγύπτου πήραν στις 3 Ιουνίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Μιχαήλ Κωσταράκος, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Κάιρο, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Στρατηγό Μαχμούντ Χεγκάζυ, Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Αιγύπτου.

 

 

Προηγήθηκε η θερμή υποδοχή του Α/ΓΕΕΘΑ από τον Αιγύπτιο ομόλογό του και η κατάθεση στεφάνου από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

 

 

Ακολούθησε η επίσημη τελετή στο Υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου, με το τιμητικό άγημα να αποδίδει τιμές, στο χώρο, όπου κυριαρχούσαν δύο τεράστιες σημαίες των δύο χωρών και η στρατιωτική μπάντα να παρουσιάζει τους δύο εθνικούς ύμνους.

 

 

 

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

 

 

 

Οι επίσημες συνομιλίες των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών άρχισαν αμέσως μετά, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλου Λάζαρη και αξιωματούχων από τις δύο επίσημες αντιπροσωπείες, μέσα σε ένα εξαιρετικά φιλικό κλίμα, σε συνέχεια και ανταπόδοση της επίσημης επίσκεψης του Αιγυπτίου Αρχηγού στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

 

kostarakos episkepsi 02

 

 

Μέσα λοιπόν σε μία εποχή, όπου η Ελλάδα και η Αίγυπτος ενισχύουν περαιτέρω τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς, μετά και τις δύο τριμερείς Συνόδους Κορυφής των δύο χωρών με την Κύπρο, στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου 2014 και στην Λευκωσία στις 29 Απριλίου 2015, αλλά και με δεδομένη την ιστορική πραγματοποίηση κοινών αεροπορικών ασκήσεων στην Αίγυπτο μαχητικών αεροπλάνων από τις δύο χώρες, που πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κάιρο, οι δύο Αρχηγοί αποφάσισαν – σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές – να ξεκινήσουν αεροναυτικές ασκήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και των βόρειων ακτών της Αιγύπτου, γεγονός που θα υλοποιηθεί άμεσα, καθώς ήδη έχουν επιληφθεί τα επιτελεία των δύο χωρών για την εφαρμογή του προγράμματος.

 

 

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

 

 

 

Εξάλλου, μία ακόμη απόφαση που πήραν οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Αιγύπτου ήταν η αποστολή αιγυπτιακής αντιπροσωπείας αξιωματικών στο Νατοϊκό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που βρίσκεται στη Σούδα της Κρήτης, που σαν σκοπό του έχει την εκπαίδευση στην αντιπειρατία.

 

 

Να σημειωθεί ότι οι στρατιωτικές εκπαιδευτικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν σημαντικούς καρπούς, με πλειάδα Αιγυπτίων αξιωματικών να έχουν εκπαιδευτεί στη Σχολή Επιτελών και τη Σχολής Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωσταράκος επέδωσε χθες μετάλλια σε 16 από τους Αιγυπτίους αξιωματικούς που παρακολούθησαν τα εν λόγω εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα, τα οποία – να σημειωθεί – πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική γλώσσα, όπου συμμετέχουν αξιωματικοί του αιγυπτιακού στρατού που έχουν διδαχθεί την ελληνική γλώσσα στο Κάιρο.

 

 

Στο ίδιο πνεύμα, εδώ και ένα χρόνο, έχει ξεκινήσει και από το ελληνικό Πεντάγωνο πρόγραμμα εκμάθησης της αραβικής γλώσσας σε έλληνες αξιωματικούς, κάποιοι εκ των οποίων θα μεταβούν άμεσα στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν σε κοινές εκπαιδευτικές δράσεις ή προγράμματα στις αντίστοιχες Σχολές Επιτελών και Εθνικής Άμυνας της Αιγύπτου.

 

 

Παράλληλα, τονίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδος προς την Αίγυπτο, στα πλαίσια του Ατομικού Εταιρικού Προγράμματος Συνεργασίας ΝΑΤΟ-Αιγύπτου.

 

 

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε προς τον ομόλογό του κ. Χεγκάζυ τον κυρίαρχο και ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών ιδιαίτερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

 

 

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Α/ΓΕΕΘΑ

ΜΙΧΑΗΛ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΥ

 

 

 

«Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε εκπληκτικό σημείο και θα τίς κάνουμε ακόμη καλύτερες», δήλωσε αμέσως μετά το επίσημο δείπνο προς τιμήν του, στο Κάιρο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μιχαήλ Κωσταράκος, στο οποίο δείπνο παραβρέθηκε και Έλληνας Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης και η σύζυγός Αντουανέττα, ο Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος ΠΝ Ιωάννης Διαμαντάκης με τη σύζυγό του καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής με τη σύζυγό του Ελένη.

 

 

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας εξέφρασε τις εξαιρετικές εντυπώσεις του από τα αποτελέσματα των κοινών αεροπορικών ασκήσεων των δύο χωρών, ενώ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για την οργάνωση όσο και τις τεράστιες δυνατότητες της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας αλλά και από τις δυνατότητες επέκτασης συνεργασίας της με την ελληνική πολεμική αεροπορία.

 

 

Ο κ. Κωσταράκος αναφέρθηκε επίσης στο έργο διάνοιξης της νέας διώρυγας του Σουέζ που έχει αναλάβει εδώ και ένα χρόνο περίπου ο αιγυπτιακός στρατός, «ένα έργο που πρέπει να κάνει υπερήφανο τον αιγυπτιακό λαό», όπως τόνισε ο Α/ΓΕΕΘΑ, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα τεράστιο δώρο της Αιγύπτου προς την ανθρωπότητα». «Η Αίγυπτος βρίσκεται σε μία εξαιρετική στιγμή, όπου δείχνει ακόμη περισσότερο τον ηγετικό της ρόλο στην ΝΑ Μεσόγειο. «Και εμείς, ως Έλληνες, είμαστε ευτυχείς που στηρίζουμε τις δικές τους προσπάθειες».

 

 

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, που επέστρεψε στις 5 Ιουνίου, είχε τέλος την ευκαιρία να μιλήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και για την επικείμενη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει από  10 έως 12 Ιουνίου στην Αθήνα ο Αιγύπτιος Υπουργός Άμυνας Σέντκι Σόμπχι.

 

 

One response to “Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος – Αιγύπτου με την επίσημη επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου στο Κάιρο”

  1. George.- Argyrou. says:

    Συγχαρητήρια και στης δηώ Χώρες .
    Ελπίζοντας ότι θα παραμείνουν Θερμές και Πραγματικές μέχρι το πέρας του Χρόνου .
    Η Ιστορία μας δίδαξε πολλά , στο Παρελθόν . πιστεύω στον 21ον Αιώνα να έχουν πραγματικά καταλάβει και τα δυο Κράτη τον ΚΊΝΔΥΝΟ που διατρέχουμε από τους δήθεν συμμάχους , και τον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌ ΠΌΛΕΜΟ που προσπαθούν να μας επιβάλουν με νύχια και δόντια .
    Λοιπόν εύχομαι από τα βάθη της Ψυχής και της Καρδιάς μου να μην διακοπή η επιτυχημένη συνεργασία των δυο πραγματικών Πατρίδων μου.

    Σας εύχομαι καλή αρχή με Απέραντο Χρονικό Όριο .
    Ο Αλεξανδρινός Έλληνό-Αιγύπτιος .
    Με πολύ αγάπη . Γεώργιος – Αργυρού.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης